Σύγκρουση ηγετών

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει σήμερα για την ομάδα που την ερχόμενη Κυριακή θα κρατήσει στα χέρια της το τρόπαιο του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης ανάμεσα στην Αργεντινή του Μέσι και την Κροατία του Μόντριτς. 

Σύγκρουση ηγετών

Κι εδώ δεν χωρούν προγνωστικά, ειδικά μετά τα όσα είδαμε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ στα γήπεδα του Κατάρ.

Αργεντινή – Κροατία λοιπόν ή -αν προτιμάτε-Λιονέλ Μέσι εναντίον Λούκα Μόντριτς σε μια μονομαχία βγαλμένη από τα «κλάσικο» Μπαρτσελόνα – Ρεάλ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Και όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, η τελευταία ή προτελευταία ευκαιρία δυο εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών του πλανήτη να φορέσουν το «στέμμα του βασιλιά». Κι αν για τον ασταμάτητο Κροάτη χαφ τυχόν αποτυχία δεν θα σημάνει πολλά για τον ίδιο και τη εθνική του ομάδα, για τον Μέσι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η πίεση να διώξει από πάνω του την κατάρα της μη κατάκτησης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου πιέζει ταυτόχρονα ολόκληρη την ομάδα της Αργεντινής κι αυτό φάνηκε στην πορεία της μέχρι εδώ. Μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο, η οποία όμως μόλις προηγηθεί στο σκορ αντί να «σκοτώσει» τον αντίπαλο αγχώνεται περισσότερο, πανικοβάλλεται και βγάζει αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Το είδαμε με τη Σαουδική Αραβία, το είδαμε με το Μεξικό και την Πολωνία, το είδαμε ακόμη πιο χαρακτηριστικά στη φάση των «16» απέναντι σε έναν πολύ κατώτερο αντίπαλο, την Αυστραλία, που λίγο έλειψε να φέρει τα πάνω κάτω στην τελευταία φάση του ματς.

Είναι τόσο μεγάλη η πίεση που ασκείται σε όλους για την -ντε φάκτο- κατάκτηση του τροπαίου επειδή είναι η τελευταία ευκαιρία του 35χρονου Μέσι να μπορέσει να σταθεί στο... πλευρό του μυθικού Ντιέγκο Μαραντόνα, που δεν αποκλείω πάνω σε αυτό να πατήσει η Κροατία, που ούτε τυχαία ομάδα είναι ούτε τίποτα αφελείς ποδοσφαιριστές έχει και να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο.

Ναι, αυτή η μπαρουτοκαπνισμένη Κροατία, που αποδεικνύει από παιχνίδι σε παιχνίδι ότι είναι κάτι περισσότερο από σκληρή για να πεθάνει, μπορεί να κάνει ακόμη ένα βήμα και να φτάσει στον τελικό, όπως ακριβώς έκανε και στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018. Εκεί όπου ξεκίνησε να μας δείχνει ότι είναι και παραμένει εφτάψυχη!

Τότε πέρασε από τη φάση των «16» στους «8», αποκλείοντας τη Δανία μέσω παράτασης και πέναλτι. Στον προημιτελικό απέκλεισε τη διοργανώτρια Ρωσία, παίζοντας επίσης παράταση και πέναλτι. Και στον ημιτελικό απέκλεισε την Αγγλία στην παράταση!

Φέτος ξεκίνησε το ίδιο έργο: απέκλεισε την Ιαπωνία ύστερα από παράταση και πέναλτι. Απέκλεισε στον προημιτελικό τη Βραζιλία έπειτα από παράταση και πέναλτι. Και απόψε την περιμένει ένα ακόμη κρίσιμο νοκ άουτ παιχνίδι. Και διαχρονική και ατσάλινη. Σε πέντε νοκ άουτ παιχνίδια σε δύο σερί Μουντιάλ έχει πάρει ισάριθμες προκρίσεις, μια στην παράταση και τέσσερις στα πέναλτι και το μοναδικό ματς που έπαιξε μόνο 90 λεπτά (ο τελικός με τη Γαλλία) το έχασε!

Κι ενώ όλοι περίμεναν να διαλυθεί και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, η εθνική Κροατίας είναι πάλι εδώ, με τον αστείρευτο Μόντριτς να ηγείται και να καθοδηγεί τα άλλα «σκυλιά του πολέμου» (Μπρόζοβιτς, Κόβασιτς, Λόβρεν, Κράμαριτς, Γκβάρντιολ κ.λπ). Ποιος μπορεί να την ξεγράψει;