Μουντιάλ 2022: Ολλανδία - Αργεντινή 2-2 (3-4 πέναλτι): Όνειρα για πιο πάνω με ήρωα Εμιλιάνο! (hls)

Η Αργεντινή παρότι ισοφαρίστηκε στο 90'+10' από την Ολλανδία (2-2 από 2-0), πήρε τη δραματική πρόκριση στα ημιτελικά με 4-3 στα πέναλτι!

Μουντιάλ 2022: Ολλανδία - Αργεντινή 2-2 (3-4 πέναλτι): Όνειρα για πιο πάνω με ήρωα Εμιλιάνο! (hls)

Σε ένα ματς που θα μείνει για πολλά χρόνια στη μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων για τη... σουρεαλιστική του εξέλιξη και την άγρια ομορφιά του, η Αργεντινή κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά μέσω της διαδικασίας των πέναλτι (4-3) επί της Ολλανδίας, παρότι οι «οράνιε» μετέτρεψαν το αρχικό 2-0 σε 2-2 με δύο γκολ του Βέγκχορστ στην κανονική διάρκεια!

Ο αγώνας είχε δύο όψεις. Μία που διήρκεσε για τα πρώτα 80 λεπτά και μία στο τελευταίο 20λεπτο. Μέχρι το 80' η Αργεντινή ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, βρίσκοντας δις λύση στο σκοράρισμα και παράλληλα εξουδετερώνοντας όλες τις επιθετικές προσπάθειες των Ολλανδών.

Το αργεντίνικο προβάδισμα ήρθε στο 35' με μια μαγική επέλαση και ασίστ του Μέσι στον Μολίνα, ο οποίος έδρασε καλύτερα από τους σέντερ φορ της «Αλμπισελέστε» πλασάροντας ιδανικά τον εξερχόμενο Νόπερτ για το 1-0.

Οι Λατίνοι κρατούσαν εύκολ το υπέρ τους 1-0 και στο 72' μια ατομική προσπάθεια του Ακούνια τούς έδωσε την ευκαιρία να βάλουν στέρεες βάσεις πρόκρισης: Ανατροπή από τον Ντούμφρις εντός περιοχής και πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε μαεστρικά σε γκολ ο Μέσι (άφησε... άγαλμα τον Νόπερτ) και 2-0.

Κάπου εκεί ο Λουίς Φαν Χάαλ γύρισε τον... χρόνο πίσω, παίζοντας με δύο «πύργους» μπροστά, τους Βέγκχορστ (1,97μ.) και Λ. Ντε Γιόνγκ (1,88μ.) και με συνεχόμενες βαθιές μπαλιές. Σε μία από αυτές (του Μπέργκχαους) ο Βέγκχορστ βρέθηκε αμαρκάριστος και έκανε το ματς ντέρμπι (2-1).

Με το ίδιο μοτίβο οι Ολλανδοί συνέχισαν να πιέζουν τους Αργεντίνους, όμως το 2-2 ήρθε με εντελώς διαφορετικό τρόπο: Απίθανη κομπίνα των «οράνιε» σε κερδισμένο φάουλ λίγο έξω από την περιοχή. Ο Κοπμάινερς πάσαρε ενώ όλοι περίμεναν ότι θα σουτάρει, ο Βέγκχορστ υποδέχθηκε την μπάλα εντός περιοχής και με αριστερό πλασέ (ο Έντσο Φερνάντες που προσπάθησε να τον πιέσει ήταν να να μην υπήρχε λόγω διαφοράς όγκου και δύναμης) έστειλε το ματς την παράταση!

Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης πέρασε χωρίς φάση, όμως στο δεύτερο η Αργεντινή... εμφανίστηκε ξανά στο γήπεδο. Επιθέσεις κατά κύματα (με την μπάλα κάτω), διαδοχικές ευκαιρίες με Λαουτάρο, Μέσι και Ντι Μαρία όμως η μπάλα δεν... ήθελε να μπει στα δίχτυα. Τελευταία μεγάλη στιγμή το σουτ του Έντσο Φερνάντες στο δεξί δοκάρι του Νόπερτ στο 120'!

Το παιχνίδι πήγε στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, εκεί όπου έλαμψε το άστρο του Εμιλιάνο Μαρτίνες. O κίπερ της Άστον Βίλα απέκρουσε τις δύο πρώτες ολλανδικές εκτελέσεις (Φαν Ντάικ και Μπέργκχαους) και παρά το πέναλτι-άουτ του Έντσο Φερνάντες ο Λαουτάρο Μαρτίνες δήλωσε παρών γράφοντας το 4-3 στην ψυχοφθόρο διαδικασία και στέλνοντας την «Αμπισελέστε» στα ημιτελικά!

Διαιτητής: Αντόνιο Ματέου Λαόθ. Θεατές: 88.966.

Οι συνθέσεις

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Ντούμφρις, Ντε Ρουν (46’ Κοπμάινερς), Φρένκι Ντε Γιόνγκ, Μπλιντ (65’ Λουκ Ντε Γιόνγκ), Ντεπάι (79’ Βέγκχορστ), Μπέργκβιν (46’ Μπέργκχαους), Χάκπο (113' Λανγκ).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Ρομέρο (78’ Πεσέλα), Οταμέντι, Λισάντρο Μαρτίνες (112' Ντι Μαρία), Μολίνα, Ακούνια (78’ Ταλιαφίκο), ΜακΆλιστερ, Ντε Πολ (66’ Παρέδες), Έντσο Φερνάντες, Μέσι, Άλβαρες (82’ Λαουτάρο Μαρτίνες).