Χούλιο Λοσάντα από Ουρουγουάη στο «ΦΩΣ»: «Ο εγγονός μου πήρε το όνομα Λιονέλ, λόγω του Μέσι»!

O Λοσάντα έγραψε ιστορία στον Ολυμπιακό, το σύνθημα «στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει ο Λοσάντα» έμεινε. Τον βρήκα στην Ουρουγουάη και μιλήσαμε για το Μουντιάλ, για τη χώρα του, για το κλάμα του Σουάρες, για το εγγόνι του που βαπτίστηκε Λιονέλ και λόγω Μέσι, για τον Ολυμπιακό, για πολλά. Ο Λοσάντα είχε παίξει στο Μουντιάλ του 1970 στο οποίο οργίασε ο Πελέ, πριν έρθει στον Ολυμπιακό!

Χούλιο Λοσάντα από Ουρουγουάη στο «ΦΩΣ»: «Ο εγγονός μου πήρε το όνομα Λιονέλ, λόγω του Μέσι»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 6/12/2022

Το «στην μπάντα, στην μπάντα, περνάει ο Λοσάντα» ποιος το έβγαλε;

Ο κόσμος από το πρώτο ματς που με είδαν στο Καραϊσκάκη. Ήταν ένα φιλικό του Ολυμπιακού με την εθνική νέων της Γιουγκοσλαβίας. Στο αμέσως επόμενο ματς ακούστηκε το σύνθημα. Αν θυμάμαι καλά ήταν ένα ματς με την αγγλική Λιντς.

Ο Βιέρα ήρθε στον Ολυμπιακό λίγο καιρό αργότερα από εσένα νομίζω. Άλλος παικταράς αυτός.

Ο Βιέρα ήταν πιο μεγάλος από εμένα στην ηλικία, είχε παίξει με την Εθνική Ουρουγουάης στο Μουντιάλ του 1966, εγώ έπαιξα στο Μουντιάλ του 1970! Ήμουν 20 χρόνων! Δύο χρονιά μετά, στα 22 μου, ήρθα στον Ολυμπιακό.

Πώς ήρθες στην Ελλάδα;

Ένας Σκλαβούνος τότε είχε επαφές με το ελληνικό ποδόσφαιρο και μεσολάβησε. Μου είπαν από την Πενιαρόλ ότι υπάρχουν δύο προτάσεις για να φύγω, η μία από το Βέλγιο και η άλλη από τον Ολυμπιακό. Και τελικά κανόνισαν για Ελλάδα.

Εσύ ήθελες να έρθεις στην Ελλάδα;

Την Ελλάδα τη γνωρίζαμε από το σχολείο για την Ιστορία της. Όμως δεν ήξερα για ελληνικό ποδόσφαιρο. Τότε από Ευρώπη ξέραμε το ολλανδικό ποδόσφαιρο με τον Κρόιφ, το ιταλικό, το ισπανικό.

Στο Μουντιάλ του 1970 πόσα ματς έπαιξες;

Έπαιξα 2 αγώνες. Τον πρώτο με το Ισραήλ και τον τρίτο με τη Σουηδία. Τον δεύτερο δεν το έπαιξα, γιατί ήταν με την Ιταλία και αγωνιστήκαμε αμυντικά, παίξαμε μόνο με έναν επιθετικό. Προκριθήκαμε! Αλλά αποκλειστήκαμε από τη μεγάλη Βραζιλία του Πελέ, η οποία ήταν η κορυφαία Βραζιλία όλων των εποχών.

Όταν ήρθες στον Ολυμπιακό έπαιξες μπαλάρα κατευθείαν ή χρειάστηκες χρόνο να προσαρμοστείς;

Κατευθείαν.

Πες μου ένα περιστατικό με Γουλανδρή που σου έχει μείνει αξέχαστο.

Ο Γουλανδρής μάς έκανε πλάκες με μεγάλα πριμ. Το πιο φοβερό όμως το είχε κάνει με τον Φωστήρα. Μας φώναξε και μας είπε ότι θα μας δώσει ένα ποσό αν νικήσουμε με 1 γκολ και ότι το ποσό αυτό θα το διπλασιάζει για κάθε επιπλέον δύο γκολ που θα βάζαμε! Αν τελείωνε το σκορ σε ζυγό αριθμό, δεν θα παίρναμε τίποτα! Δηλαδή ας πούμε ότι ήταν ένα χιλιάρικο για 1-0. Στο 2-0 δεν θα παίρναμε τίποτα! Στο 3-0 θα παίρναμε δύο χιλιάρικα. Στο 4-0 δεν θα παίρναμε τίποτα! Στο 5-0 θα παίρναμε τέσσερα χιλιάρικα! Στο 6-0 δεν θα παίρναμε τίποτα. Στο 7-0 θα παίρναμε οκτώ χιλιάρικα! Και έτσι θα πήγαινε αν βάζαμε κι άλλα. Θυμάμαι λοιπόν ότι νικούσαμε 9-0 τον Φωστήρα και συζητούσαμε μέσα στα ματς αν θα πηγαίναμε να βάλουμε και δέκατο γκολ ή όχι, γιατί ρισκάραμε να μην πάρουμε τίποτα! Και τελικά βάλαμε 11 γκολ! Και πήραμε ένα πολύ μεγάλο ποσό!

Ποιον θαύμαζες πιο πολύ στον Ολυμπιακό;

Ο Τάκης Συνετόπουλος ήταν πολύ δυνατός παίκτης. Από εκεί και πέρα, μπάλα ήξεραν όλοι. Είχαμε φοβερή άμυνα, σταθερή, 3 τερματοφύλακες σπουδαίους και φοβερή επίθεση! Υβ Τριαντάφυλλος, Ρομέν Αργυρούδης, μετά ήρθαν και ο Μιχάλης Κρητικόπουλος, ο Μπάμπης Σταυρόπουλος, ο Καραβίτης, στα χαφ ο Δεληκάρης, ο Περσίδης, ο Βιέρα, πού να τους λέω όλους. Άμυνα, Σιώκος, Γκλέζος, Γκαϊτατζής, Κελεσίδης, Αγγελής! Είχαμε δύο 11άδες! Φοβερή ομάδα τότε ο Ολυμπιακός. Τότε υπήρχαν παικταράδες και σε άλλες ομάδες. Έλληνες.

Από τον Παναθηναϊκό ποιον θαύμαζες;

Ο Αντωνιάδης έβαζε πολλά γκολ. Και ας μην ήταν τεχνίτης. Και ο Δομάζος ήταν ο οργανωτής.

Από την ΑΕΚ;

Μίμης Παπαϊωάννου. Και ο Μαύρος.

Τα θυμάσαι βλέπω τα ονόματα πολύ καλά. Από τον ΠΑΟΚ;

Ο Κούδας και ο Σαράφης. Και ο Ιωσηφίδης που ήταν αντίπαλός μου. Σου λέω τότε είχε παικταράδες. Εδώ ο φανταστικός παικταράς ο Χατζηπαναγής έπαιζε στον Ηρακλή...

Πόσων ετών είσαι;

Είμαι 72. Δόξα τω Θεώ, είμαι καλά.

Να τα εκατοστίσεις.

Θέλω να έχω ποιότητα ζωής. Να είμαι καλά. Αλλιώς δεν αξίζει να ζεις και να φτάσεις 100 χρόνων.

Μου έχουν πει ότι είσαι μεγάλο μυαλό και ότι τα λεφτά που έβγαλες από το ποδόσφαιρο τα επένδυσες εξαιρετικά. Ενώ άλλοι καταστράφηκαν. Μου έχουν πει ότι ακόμα παίρνεις ενοίκια από τον Πειραιά και ότι επένδυσες στο Μοντεβιδέο και στην Πούντα ντε Λέστε.

Ευτυχώς, πήγαν καλά τα πράγματα. Μη φανταστείς ότι είμαι πλούσιος, αλλά είμαι καλά. Έπρεπε να είχες μυαλό τότε να επενδύσεις, γιατί δεν παίρναμε από το ποδόσφαιρο πολλά λεφτά, δεν είχαμε πολλά συμβόλαια όπως σήμερα. Δεν είχες τότε περιθώριο λάθους. Όπως πολλοί που την πάτησαν με ένα λάθος.

Μου είπαν ότι η Πούντα ντε Λέστε είναι σαν τη Μύκονο τη δική μας.

Πράγματι. Παραθερίζουν εκεί πλούσιοι Αργεντινοί και Βραζιλιάνοι. Και από την Ουρουγουάη βέβαια, αλλά είναι πανάκριβα.

Δεν είναι νησί.

Όχι, είναι μία γλώσσα μέσα στη θάλασσα όπως η Βουλιαγμένη, αλλά πολύ πιο μεγάλη.

Για το Μουντιάλ και την Ουρουγουάη έκλαιγε ο κόσμος στο Μοντεβιδέο;

Κατά βάθος ξέραμε ότι δεν είχαμε τόσο δυνατή ομάδα αυτήν τη φορά, ήμασταν κάπως προετοιμασμένοι...

Γιατί; Τι έφταιγε;

Δεν έγινε ανανέωση της ομάδας. Ήταν φανερό ότι οι μεγάλοι μας παίκτες, αυτοί που μας έφεραν τις μεγάλες επιτυχίες, είχαν γεράσει. Ο Σουάρες, ο Καβάνι, ο Γοδίν. Όλοι από 35 και πάνω! Δεν κοίταξαν να ανανεώσουν την ομάδα. Σε τέτοιο επίπεδο η φυσική κατάσταση είναι πολύ σημαντική. Επίσης ο Νούνιες, που είναι το μεγάλο αστέρι σε καλή ηλικία και παίζει στη Λίβερπουλ, δεν πήγε καλά στο Μουντιάλ. Ο Βαλβέρδε, που είναι κι αυτός μεγάλο όνομα, δεν έκανε τίποτα, ήταν πίσω χωμένος, δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Η ομάδα ήταν χωρίς τον ρυθμό που απαιτεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ναι, αλλά αποκλείστηκε στην ισοβαθμία για ένα γκολ, το πέναλτι που της χρέωσαν με την Πορτογαλία δεν ήταν πέναλτι. Επίσης αδικήθηκε στο τελευταίο ματς.

Δεν θέλω να στέκομαι στη διαιτησία. Η Ουρουγουάη αποκλείστηκε στο πρώτο και στο δεύτερο ματς ουσιαστικά. Δεν φτάναμε σχεδόν στο τέρμα... Με την Πορτογαλία όλες κι όλες είχαμε δύο φάσεις, μια κεφαλιά του Γοδίν που είναι αμυντικός και ένα σουτ του Βαλβέρδε στο δοκάρι από τα 30 μέτρα. Ο Σουάρες δεν είχε ομάδα και ήρθε να παίξει στη χώρα μας στη Νασιονάλ, όμως το επίπεδο στο εγχώριο πρωτάθλημα δεν είναι υψηλό, δεν τον βοήθησε να αποκτήσει την απαιτούμενη φυσική κατάσταση.

Ο προπονητής;

Εγώ είμαι της γνώμης ότι οι παίκτες κάνουν τον προπονητή. Αν δεν τραβάνε οι παίκτες, τι να κάνει ο προπονητής; Λένε ότι έπαιζε αμυντικά. Μήπως όμως αν δεν έπαιζε αμυντικά με την Πορτογαλία αντί να φάει δύο, θα έτρωγε τέσσερα;

Η Πορτογαλία έχασε επίτηδες στο τελευταίο ματς;

Κάθε ομάδα κοιτάει το συμφέρον της. Μέσα στο παιχνίδι είναι κι αυτό. Αν είσαι και αδιάφορος, φυλάγεσαι. Το έκαναν και οι Ισπανοί αυτό που τους συνέφερε... Το επίπεδο πάντως σε αυτό το Μουντιάλ είναι χαμηλό!

Δεν σου αρέσει;

Όχι, καθόλου! Δεν υπάρχουν οι μεγάλες μορφές, ο Μέσι μεγάλωσε στην ηλικία, το ίδιο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Και βλέπεις ότι χάνουν και οι μεγάλες ομάδες.

Ποιον θεωρείς φαβορί για το Μουντιάλ;

Εμένα μου αρέσει ως ομάδα η Γαλλία. Πιστεύω ότι θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο η Γαλλία.

Το έχεις ποντάρει κιόλας;

Όχι, δεν τζογάρω. Στο ποδόσφαιρο όλα μπορεί να γίνουν, η μπάλα είναι στρογγυλή. Αλλά όπως βλέπω τις ομάδες θεωρώ τη Γαλλία πιο δυνατή. Άμυνα καλή, κέντρο καλό, μπροστά ο Γκριεζμάν παίζει πιο καλά από ό,τι στην Ατλέτικο και έχει δίπλα τον Εμπαπέ, που είναι παίκτης από άλλον πλανήτη.

Μαραντόνα ή Μέσι;

Μέσι!

Ναι, ε;

Ναι.

Γιατί;

Πρώτα απ' όλα η διάρκεια. Ο Μέσι έπαιξε περισσότερα χρόνια από τον Μαραντόνα σε κορυφαίο επίπεδο, πήρε τόσες Χρυσές Μπάλες, πήρε τόσα Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ ο Μαραντόνα ήταν στην κορυφή της Ιταλίας.

Ε, τον αδικείς, στην κορυφή του κόσμου ήταν. Πήρε μόνος του Μουντιάλ και παραλίγο να έπαιρνε μόνος του και άλλο ένα Μουντιάλ.

Δεν λέω ότι δεν ήταν φανταστικός παίκτης ο Μαραντόνα. Αλλά με ρώτησες ποιον θεωρώ καλύτερο. Πήρε Μουντιάλ όντως, γιατί έβαλε γκολ με το χέρι!

Ε, μετά το γκολ με το χέρι έβαλε κι άλλο που τους πέρασε όλους, όλη την Αγγλία! Μέσι ή Ρονάλντο;

Μέσι, Μέσι.

Μέσι ή Πελέ;

(γελάει). Νομίζω Μέσι. Μετά Πελέ. Και μετά Μαραντόνα. Ο Μέσι μάς έκανε να δούμε τις πιο δύσκολες μικρές εξελίξεις μέσα στην περιοχή σε κλειστό χώρο σαν να είναι απλό πράγμα. Ενώ δεν είναι. Το ένα μου εγγόνι πήρε το όνομα Λίονελ.

Λόγω Μέσι;

Και λόγω Μέσι!

Πώς γίνεται η Ουρουγουάη, μια μικρή χώρα με μόλις 3,5 εκατομμύρια πληθυσμό, πιο μικρή από την Αθήνα, να τα βάζει με τα θηρία; Τους πήρε Κόπα Αμέρικα πρόσφατα. Ενώ η Βραζιλία έχει 210 εκατομμύρια πληθυσμό, η Αργεντινή 45 εκατομμύρια και παίζουν όλοι μπάλα εκεί.

Ωραία ερώτηση. Είναι ένα ζήτημα που το συζητάμε όλοι εδώ. Δεν είναι εύκολη η εξήγηση. Το ποδόσφαιρό μας εδώ είναι φτωχό, οι ομάδες επιζούν πουλώντας συνεχώς παίκτες. Μόνο στο ντέρμπι των αιωνίων Πενιαρόλ - Νασιονάλ πάνε 50.000 κόσμος. Στα άλλα ματς πάνε 10.000. Μικρή χώρα, μικρά έσοδα. Όμως βγαίνουν συνέχεια νέοι παίκτες! Το πρωτάθλημα δεν είναι σε όλη τη χώρα! Είναι στο Μοντεβιδέο! Και συμμετέχουν στο πρωτάθλημα 2-3 ομάδες μόνο από την επαρχία! Όμως στις περιφέρειες υπάρχουν τοπικά πρωταθλήματα δυνατά. Βγαίνουν συνέχεια νέοι παίκτες και τροφοδοτούν τις ομάδες της πρωτεύουσας. Η Πενιαρόλ και η Νασιονάλ παίρνουν το πρωτάθλημα και πουλάνε 5-6 παίκτες κάθε φορά στο εξωτερικό! Αναγκάζονται να τους αναπληρώνουν με νέους παίκτες που παίρνουν από επαρχιακές ομάδες της Ουρουγουάης. Υπάρχουν ακόμα αλάνες στη χώρα μου, ειδικά στην επαρχία.

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά, πες μου κι άλλα.

Επίσης είναι ο εγωισμός. Η αυτοπεποίθηση. Όλα τα παιδιά στην Ουρουγουάη μεγαλώνουν με το όνειρο να παίξουν στην Πενιαρόλ, στη Νασιονάλ και στην Εθνική Ουρουγουάης, όχι για να συμμετέχουν απλά σε Μουντιάλ, αλλά για να το πάρουν!

Και έχει πάρει 2 Μουντιάλ παλιά η Ουρουγουάη.

Οι παίκτες της χώρας μου πάντα έχουν αυτοπεποίθηση ότι με όποιον και να παίζουν θα τον νικήσουν. Ακόμα κι αν ξέρουν μέσα τους ότι ο αντίπαλος είναι καλύτερος. Το 1970 που έπαιξα εγώ στο Μουντιάλ του Μεξικό ξέραμε ότι η Βραζιλία ήταν ομαδάρα. Η καλύτερη όλων των εποχών, με τον Πελέ στα καλύτερά του. Πιστεύαμε όμως ότι θα νικήσουμε! Και πράγματι κάναμε φανταστικό πρώτο ημίχρονο και νικούσαμε 1-0! Στο β’ ημίχρονο όμως μας έβαλαν 3 γκολ και χάσαμε. Με Πελέ, Ριβελίνο, Ζαϊρζίνιο, και όμως πιστεύαμε ότι θα τους νικήσουμε.

20 χρόνια πριν τους είχε κάνει «κηδεία» η Ουρουγουάη μέσα στο «Μαρακανά».

Είναι αυτό που σου λέω, για την αυτοπεποίθηση και των εγωισμό με τον οποίο έχει κτιστεί το ποδόσφαιρό μας. 200.000 Βραζιλιάνοι στο «Μακαρανά» και τους πήραμε το Μουντιάλ μέσα εκεί.

Γι' αυτό έκλαιγε ο Σουάρες σαν μικρό παιδί στον πάγκο;

Ακριβώς, ακριβώς.

Εσύ τι ομάδα είσαι;

Πενιαρόλ. Σε όλη την μου την καριέρα έπαιξα μόνο σε 2 ομάδες. Στην Πενιαρόλ και στον Ολυμπιακό. Και βέβαια στην Εθνική Ουρουγουάης.

Ποιος έχει πιο πολύ κόσμο, η Πενιαρόλ ή η Νασιονάλ;

Η Πενιαρόλ είναι σαν τον Ολυμπιακό και η Νασιονάλ σαν τον Παναθηναϊκό!

Και στις κοινωνικές τάξεις;

Ναι, στην Νασιονάλ είναι πιο γραβατωμένοι... Γι' αυτό σου το είπα περί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Τι καιρό έχετε τώρα εκεί;

Άνοιξη. Στις 15 Δεκεμβρίου μπαίνουμε στο καλοκαίρι. Είναι περίεργο και για εμάς που γίνεται τέτοια εποχή το Μουντιάλ. Το παράξενο είναι πώς δέχτηκαν να γίνει το Μουντιάλ στο Κατάρ και να διακοπούν όλα τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη... Πάντως η οργάνωση είναι πολύ καλή, τα γήπεδα είναι φανταστικά.

Η οικονομία της Ουρουγουάης και γενικώς το επίπεδο είναι υψηλό για Νότιο Αμερική, έτσι δεν είναι;

Το πιο υψηλό. Έχουμε σταθερές κυβερνήσεις, δεν κλέβουν, υπάρχει νοικοκυριό στα δημόσια οικονομικά. Σε αντίθεση με την Αργεντινή...

Αληθεύει ότι στην Ουρουγουάη είναι φιλέλληνες;

Πολύ!

Γιατί;

Επειδή έχουμε υψηλό επίπεδο παιδείας! Ο λαός μας είναι μορφωμένος! Στο Γυμνάσιο τα διαβάσματά μας είναι για την ελληνική μυθολογία και την ελληνική Ιστορία. Όταν ήρθα στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό ένιωσα συγκίνηση που είδα τον Παρθενώνα, για τον οποίο είχα διαβάσει τόσα στο σχολείο. Όλοι στην Ουρουγουάη ξέρουν πόσο λαμπρή ήταν η Ελλάδα στην αρχαιότητα, την Ιστορία της, τη μυθολογία της, τις επιστήμες της και τη Δημοκρατία. Όλοι εδώ αγαπάνε την Ελλάδα.