Ο νόμος του Σάντος και ο Μαροκινός Γιασίν

Ο Φερνάντο Σάντος απέδειξε πως υπάρχει ζωή στην Πορτογαλία και χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Οδήγησε τη χώρα του στα προημιτελικά του Μουντιάλ με εμφατικό τρόπο απέναντι στην κάκιστη Ελβετία, αλλά στη φάση των «8» δεν θα βρει απέναντί της την Ισπανία, όπως οι περισσότεροι περίμεναν, αλλά το Μαρόκο. Μόλις την τέταρτη αφρικανική χώρα μετά το Καμερούν, τη Σενεγάλη και την Γκάνα που προκρίνεται στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο νόμος του Σάντος και ο Μαροκινός Γιασίν

Οι Ισπανοί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν επέλεξαν αντίπαλο ή μονοπάτι και δεν θα μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία, ωστόσο φάνηκε περίτρανα και χθες πως δεν ήταν έτοιμοι για αυτό το μεγάλο τουρνουά και ενδεχομένως να μην… κάθισαν να χάσουν από τους Ιάπωνες.

Μάλλον έμειναν στο εντυπωσιακό ξεκίνημα απέναντι στην Κόστα Ρίκα και δεν κατάφεραν από τότε να αλλάξουν τον τρόπο παιχνιδιού τους. Δεν το έκαναν ούτε απέναντι στη Γερμανία ούτε απέναντι στην Ιαπωνία, αλλά πολύ περισσότερο δεν το έκαναν χθες απέναντι στο Μαρόκο, σε έναν αγώνα που έδινε πρόκριση.

Το Μαρόκο παρατάχθηκε όπως και απέναντι στο Βέλγιο. Ήξερε πως θα βρει απέναντί του μια ομάδα που… κουράζει με τις πολλές πάσες. Έκλεισε τους χώρους, οι γραμμές της ήταν πάρα πολύ κοντά και δεν υπήρχε κενό για τους Ισπανούς να κάνουν το παιχνίδι τους. Οι Μαροκινοί με το μαχαίρι στα δόντια εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός πως οι Ισπανοί παρουσιάστηκαν ράθυμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και η αλήθεια είναι πως εάν ήταν πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια ή το πίστευαν περισσότερο όταν περνούσαν τη σέντρα, θα μπορούσαν να είχαν καθαρίσει την πρόκριση στην κανονική διάρκεια.

Η ουσία είναι πως πήγαν το παιχνίδι εκεί που ήθελαν (είχαν και τύχη στο δοκάρι) και στα πέναλτι ανέλαβε δράση ο… δικός τους Γιασίν (οι παλιοί λογικά θα έφεραν στη μνήμη τους τον σπουδαίο Σοβιετικό Λεβ Γιασίν που είχε κερδίσει και τη Χρυσή Μπάλα), Μπόνο. Σταθερότατος από το ξεκίνημα της διοργάνωσης ο Μαροκινός κίπερ, που εδώ και μια δεκαετία βγάζει το ψωμί του στην Ισπανία, ύψωσε τείχος απέναντι στους παίκτες του Λουίς Ενρίκε που κάθε άλλο παρά έτοιμοι ήταν και για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πανάξια λοιπόν το Μαρόκο στους «8», θα βρει απέναντί του την Πορτογαλία που πέρασε πάνω από την Ελβετία χθες βράδυ στο Κατάρ, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον πάγκο.

Τεράστια νίκη-πρόκριση για τους Ίβηρες αλλά και τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος άφησε εκτός ενδεκάδας το μεγάλο όνομα (αγωνιστικά αυτήν τη στιγμή όσο και να θέλει δεν μπορεί να δώσει αυτά που δίνει ο Μέσι στην Αργεντινή), γνωρίζοντας φυσικά τις επιλογές που έχει.

Σαφώς και δεν είναι προφήτης για να ξέρει πως ο Ράμος που ήταν στο αρχικό σχήμα θα έκανε χατ τρικ, ωστόσο είμαστε βέβαιοι πως γνωρίζει άριστα τα «διαμάντια» που έχει στα χέρια του ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος έδειξε τον δρόμο για την επόμενη μέρα στους συμπατριώτες του, παίρνοντας παράλληλα και το εισιτήριο για την οκτάδα.

Όλοι χθες βράδυ συνειδητοποίησαν πως στην Πορτογαλία όχι απλώς υπάρχει ζωή και μετά τον Κριστιάνο, αλλά η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικό υλικό που θα το θαυμάσουμε τα επόμενα χρόνια. Όχι φυσικά πως στο Κατάρ και με τη χθεσινή της εμφάνιση δεν έχει δικαίωμα να κοιτάει ακόμη και πιο ψηλά.

ΥΓ.: Τον Ράμος όπως και άλλα… αστεράκια της Πορτογαλίας, τα είδαμε στο ματς της Εθνικής Ελπίδων τον περασμένο Μάρτιο στην Τρίπολη (0-4, με τον Τζολάκη να είναι ο καλύτερος παίκτης της «γαλανόλευκης»), όπου… χάθηκε η μπάλα.