Γκονσάλο Ράμος: Ποιος είναι ο 21χρονος που άφησε εκτός 11άδας τον Κριστιάνο και «έλαμψε» με χατ-τρικ

Άφησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο στον πάγκο και κατόπιν έκανε χατ-τρικ στέλνοντας την Πορτογαλία στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Ποιος είναι ο Γκονσάλο Ράμος και γιατί τόσοι πολλοί σκάουτ εντυπωσιάζονται με τον 21χρονο επιθετικό της Μπενφίκα; 

Γκονσάλο Ράμος: Ποιος είναι ο 21χρονος που άφησε εκτός 11άδας τον Κριστιάνο και «έλαμψε» με χατ-τρικ

Ο προπονητής της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος, πήρε την τολμηρή απόφαση να αφήσει εκτός 11άδας τον Κριστιάνο Ρονάλντο για την μάχη της ομάδας του με την Ελβετία για τους «16» του Μουντιάλ του Κατάρ.

Για την αντικατάστασή του, στράφηκε στον 21χρονο επιθετικό της Μπενφίκα, Γκονσάλο Ράμος και εκείνος δεν άργησε να ανταμείψει την πίστη του προπονητή του.

Ο νεαρός κυνηγός έκανε ένα τρομερό σουτ από μια δύσκολη γωνία μόλις 17 λεπτά από την έναρξη του αγώνα, δίνοντας το προβάδισμα στην Πορτογαλία.

Το γκολ αυτό σημαίνει ότι ο Ράμος έχει σκοράρει περισσότερα γκολ για την Πορτογαλία στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 17 λεπτά από ό,τι ο Ρονάλντο σε 514 λεπτά που έπαιξε στους γύρους νοκ άουτ της διοργάνωσης, σύμφωνα με την Opta.

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Ράμος βρήκε και δεύτερο τέρμα, σφραγίζοντας την πρόκριση της Πορτογαλίας στα προημιτελικά του Μουντιάλ!

Ο Ράμος όμως δεν είχε σταματήσει εκεί! Εκμεταλλευόμενος την ασίστ του Ζοάο Φέλιξ, έσκαψε με ωριμότητα την μπάλα πάνω από τον Ζόμερ και έγινε ο πρώτος παίκτης που κάνει χατ-τρικ στο Μουντιάλ του Κατάρ!

Ποιος είναι όμως ο Ράμος; Και γιατί τόσοι πολλοί σκάουτ εντυπωσιάζονται με τον 21χρονο επιθετικό της Μπενφίκα; Εδώ είναι όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Το «who is who» του Γκονσάλο Ράμος

Αφού πούλησε τον Ντάργουιν Νούνιες στην Λίβερπουλ για 64 εκατομμύρια λίρες το καλοκαίρι, η Μπενφίκα βρήκε τον αντικαταστάτη του εκ των έσω.

Ο Ράμος εντάχθηκε στην ακαδημία του συλλόγου όταν ήταν 13 ετών.

Πρώτος σκόρερ στο Euro Κ19 το 2019, ένα τουρνουά στο οποίο η Πορτογαλία ήταν δευτεραθλήτρια, ήταν θέμα χρόνου να μπει ο Ράμος στην πρώτη ομάδα. Τον Ιούλιο του 2020, μπήκε στο 85ο λεπτό κόντρα στην Ντεσπορτίβο Άβες και δεν έχασε χρόνο. Το παιδί από το Ολιάο σκόραρε δύο φορές, και έγινε ο πρώτος παίκτης της Μπενφίκα που σημείωσε γκολ στο ντεμπούτο του μετά τον πρώην διεθνή της Ουαλίας Μαρκ Πέμπριτζ το 1998.

Παρομοιάζεται με τον Τόμας Μίλερ για την ευφυΐα στις τοποθετήσεις του, και όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Ράμος είπε: «Βάζω γκολ, αλλά αυτό που πρέπει να δουλέψω είναι το ρεπερτόριό μου. Δεν έπαιζα πάντα ως επιθετικός». Ο Ράμος σκόραρε για τέσσερις διαφορετικές ομάδες της Μπενφίκα σε μια σεζόν (τους juniors, τους Κ23, την ομάδα Β και την πρώτη ομάδα), αλλά οι παραλληλισμοί με τον Μίλερ πηγάζουν από το παρελθόν του όταν έπαιζε πίσω από τον σέντερ φορ.

Η πρώτη του κλήση στην ομάδα ανδρών της Πορτογαλίας ήρθε στον τελευταίο γύρο των αγώνων του Nations League τον Σεπτέμβριο. Ένας άλλος απόφοιτος της ακαδημίας της Μπενφίκα, ο έφηβος σέντερ μπακ Αντόνιο Σίλβα, βρισκόταν στο ίδιο σημείο αφού ο Φερνάντο Σάντος τον προτίμησε την τελευταία στιγμή από τον Ζοσέ Φόντε.

Ο Σάντος δεν μπορούσε πλέον να τους αγνοήσει. Η Μπενφίκα πήγε στην διακοπή του Μουντιάλ αήττητη σε 25 αγώνες. Προκρίθηκαν στην κορυφή του ομίλου τους στο Champions League με την Παρί Σεν Ζερμέν και την Γιουβέντους με τους Ράμος και Σίλβα να παίζουν βασικούς ρόλους στην ομάδα του Ρότζερ Σμιντ.

Ο Ράμος έχει ήδη πετύχει 14 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις αυτή τη σεζόν και είναι ο πρώτος σκόρερ στην Primeira Liga της Πορτογαλίας. Έχει κάτι παραπάνω από δικαιολογήσει την ένταξή του στην ομάδα σε βάρος του Γκονσάλο Γκέδες.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον του Ράμος;

Οι επιδόσεις του Ράμος για την ομάδα Κ21 της Πορτογαλίας είχε ήδη τραβήξει την προσοχή ομάδων σε όλη την Ευρώπη και ειλικρινά δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν είχε μετακομίσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Η ακαδημία της Μπενφίκα άλλωστε είναι εγγύηση ποιότητας. Παίκτες όπως ο Ζοάο Κανσέλο και ο Μπερνάρντο Σίλβα έφυγαν από εκεί χωρίς καν να καθιερωθούν στην πρώτη ομάδα.

Στο τέλος, ο Ράμος έμεινε, ο δρόμος του ήταν ελεύθερος με την πώληση του Νούνιες. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025 και υπάρχει ρήτρα αξίας 120 εκατομμυρίων ευρώ στο συμβόλαιό του.

Η εφημερίδα Record της Λισαβόνας συνέδεσε την Μπράιτον με μια κίνηση για τον παίκτη το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά από τέτοια εμφάνιση όμως, οι μνηστήρες μάλλον θα αυξηθούν...