Κροατία-Ιαπωνία 3-1 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 1-1): Με τον τρόπο της και με Λιβάκοβιτς! (hls)

Η Κροατία πέρασε στα προημιτελικά του Μουντιάλ αποκλείοντας στα πέναλτι με 3-1 την Ιαπωνία με ήρωα τον Λιβάκοβιτς που έπιασε τρεις εκτελέσεις! 

Κροατία-Ιαπωνία 3-1 στα πέναλτι (κ.δ. και παράταση 1-1): Με τον τρόπο της και με Λιβάκοβιτς! (hls)

Η Κροατία προκρίθηκε στα προημιτελικά του Μουντιάλ αποκλείοντας στα πέναλτι την Ιαπωνία (3-1) με ήρωα τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς που έκανε τρεις αποκρούσεις! Οι Κροάτες συνέχισαν την παράδοση προκρίσεων στα πέναλτι βγάζοντας έξω τους μαχητικούς Ιάπωνες που είχαν προηγηθεί με τον Μαέντα στο 41' και ισοφαρίστηκαν από τον Πέρισιτς στο 55'. Μετά το 1-1 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση μίλησε ο Λιβάκοβιτς!

Με τον Ντόαν βασικό και με 3-4-3 ξεκίνησε ο Χατζίμε Μοριγιάσου για την Ιαπωνία, με τον Μπάριστς αντί του Σόσα και τον Πέτκοβιτς αντί του Λιβάγια η ενδεκάδα (σε 4-3-3) του Ζλάτκο Ντάλιτς. Στο 3' η Ιαπωνία είχε την πρώτη ευκαιρία του ματς με την κεφαλιά του Τανιγκούτσι να περνά λίγο άουτ. Στο 8' όμως από λάθος των Ιαπώνων, ο Πέρισιτς αρχικά και ο Κράμαριτς στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το σκορ για τους Κροάτες. Στο 12' η επικίνδυνη σέντρα του Ίτο δεν αξιοποιήθηκε από δύο συμπαίκτες του σε μεγάλη ευκαιρία για την Ιαπωνία, η οποία μπορεί να μην είχε κατοχή, αλλά έφτανε με άνεση στην περιοχή του Λιβάκοβιτς. Ο Γκβάρντιολ στο 24΄είχε πολύ κακό σουτ από πλεονεκτική θέση, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Πέτκοβιτς καθυστέρησε να εκτελέσει και έχασε την ευκαιρία. Η Κροατία είχε διάστημα μεγάλης πίεσης και απώλεσε σπουδαία ευκαιρία με τον Κράμαριτς στο 28', αλλά η Ιαπωνία άντεξε και ισορρόπησε. Μάλιστα είχε τη δυνατότητα να σκοράρει, αλλά ο Καμάντα αστόχησε από κοντά μετά την καταπληκτική πάσα του Έντο στο 41'. Για να βρει και το γκολ με τον Μαέντα με τον φορ της Σέλτικ μετά από κομπίνα σε κόρνερ να στέλνει την μπάλα από κοντά στα δίχτυα στο 44' αξιοποιώντας τη σέντρα του Γιοσίντα και τη σύγχυση στην περιοχή του Λιβάκοβιτς. Κι έτσι στο ημίχρονο η Ιαπωνία ήταν μπροστά στο σκορ, με ένα γκολ που ελέγχθηκε και για οφσάιντ.

Επιστρέφοντας στο γήπεδο η Ιαπωνία πήγε να αιφνιδιάσει με ένα καλό μακρινό σουτ του Καμάντα, ενώ η Κροατία προσπαθούσε να βρει ρυθμό για να κάνει φάσεις ψάχνοντας κυρίως τον Πέτκοβιτς στον αέρα. Την ισοφάριση τη βρήκε με κεφαλιά, αλλά του Ιβάν Πέρισιτς που με φανταστικό τρόπο στο 55' σημάδεψε τη γωνία του Γκόντα μετά τη σέντρα του Λόβρεν. Ένα θρυλικό γκολ καθώς ο άσος της Τότεναμ έφτασε σε έξι στο Μουντιάλ και δέκα σε μεγάλες διοργανώσεις ξεπερνώντας και τον τεράστιο Σούκερ! Στο 57' ο Λιβάκοβιτς έδιωξε εντυπωσιακά το σουτ του Έντο, ενώ αμέσως μετά ο Πέρισιτς απείλησε ξανά με μπάσιμο χωρίς να το τελειώσει. Τρομερό σουτ του Μόντριτς στο 63' εξουδετέρωσε ο Γκόντα με υπέροχη εκτίναξη, ενώ στο 67' ο Μπούντιμιρ αστόχησε σε κοντινή κεφαλιά. Οι προπονητές άρχισαν να φρεσκάρουν τις ομάδες τους και να αλλάζουν και στρατηγική για να πάρουν τη νίκη ή να διαφυλάξουν τις άμυνές τους ενόψει παράτασης. Στο 77' από λάθος του Γιοσίντα ο Πέρισιτς σούταρε με δύναμη χωρίς να βρει στόχο καθώς η μπάλα κόντραρε. Η Κροατία πίεζε, η Ιαπωνία έψαχνε τις αντεπιθέσεις, αλλά έπεφτε πάνω στον Λόβρεν. Στο 86' η κεφαλιά του Πάσαλιτς έφυγε άουτ στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας.

H παράταση ξεκίνησε με μία άστοχη κεφαλιά του Τανιγκούτσι από κόρνερ του Ίτο, με την Ιαπωνία να δείχνει ότι είχε περισσότερες δυνάμεις και την Κροατία να περιμένει με αρκετή προσοχή στα μετόπισθεν. Με τον Ντάλιτς να βγάζει Μόντριτς και Κόβατσιτς λόγω κόπωσης ώστε να βρει τρεξίματα. Στο 101' ο Σακάι έκοψε την τελευταία στιγμή τον Πέρισιτς, ενώ ο Λιβάκοβιτς έκανε μεγάλη επέμβαση στο 105΄σε σουτ του Μιτόμα. Στο β' μέρος της παράτασης μπήκε και ο Μάρκο Λιβάγια, ενώ αντικαταστάθηκε ο κατάκοπος Πέρισιτς. Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ είχε κεφαλιά στα χέρια του Γκόντα στο 114' και ένα ανεπιτυχές γυριστό στο 119΄ για να λήξει και η παράταση με ένα σουτ του Μάγιερ που έφυγε άουτ.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

ΜΙΝΑΜΙΝΟ: Απόκρουση Λιβάκοβιτς!

ΒΛΑΣΙΤΣ: 1-0

ΜΙΤΟΜΑ: Απόκρουση Λιβάκοβιτς!

ΜΠΡΟΖΟΒΙΤΣ: 2-0

AΣΑΝΟ: 2-1

ΛΙΒΑΓΙΑ: Δοκάρι!

ΓΙΟΣΙΝΤΑ: Απόκρουση Λιβάκοβιτς!

ΠΑΣΑΛΙΤΣ: 3-1

Διαιτητής ο Αμερικανός Έλφαθ. Κίτρινες: 90'+1' Κόβατσιτς, 116΄Μπάρισιτς

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Μπάρισιτς, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς (99' Μάγιερ), Κόβατσιτς (99' Βλάσιτς), Πέρισιτς (106' Όρσιτς), Πέτκοβιτς (62' Μπούντιμιρ - 106' Λιβάγια), Κράμαριτς (68' Πάσαλιτς)

ΙΑΠΩΝΙΑ: Γκόντα, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Τανιγκούχι, Ίτο, Μορίτα (106' Τανάκα), Έντο, Ναγκατόμο (64' Μιτόμα), Καμάντα (75' Σακάι), Ντόαν (87' Μιναμίνο), Μαέντα (64' Ασάνο)