Αγγλία – Σενεγάλη 3-0: Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε (highlights)

Η Αγγλία…κατάπιε τη Σενεγάλη (3-0) και προκρίθηκε πανηγυρικά στα προημιτελικά του Μουντιάλ, εκεί όπου περιμένει η κάτοχος του τίτλου Γαλλία. Ο Χάρι Κέιν ξεπέρασε τον Γκάρι Λίνεκερ. 

Αγγλία – Σενεγάλη 3-0: Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε (highlights)

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Αγγλία. Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ απέκλεισε εύκολα τη Σενεγάλη (3-0), πέρασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, Γαλλία (10/12).

Η Σενεγάλη στάθηκε καλά για περίπου μισή ώρα, είχε τις στιγμές της για να προηγηθεί αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε, δεχόμενη δυο γκολ πριν από το τέλος του πρώτου μέρους (38’, 45’+3’) και ένα στο 12ο λεπτό της επανάληψης (3-0).

Εκεί ουσιαστικά κρίθηκαν τα πάντα με την Αγγλία να έχει όπως είναι λογικό στο μυαλό της τη συνέχεια και κοίταξε να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή κάρτα που θα μπορούσε να στοιχίσει.

Στο 23’ ο Σαρ έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ μετά την μπαλιά του Ντιατά και προσπάθεια του Ντιά, στην πρώτη σημαντική ευκαιρία της αναμέτρησης. Η Σενεγάλη που σε αυτό το χρονικό σημείο πατούσε καλύτερα στο γήπεδο, άγγιξε το 1-0 και στο 32’ αλλά ο Πίκφορντ είπε όχι στην προσπάθεια του Ντιά.

Από εκεί και πέρα, η Αγγλία έκανε ότι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο και η Σενεγάλη μετά το τέρμα που δέχθηκε…σκόρπισε. Στο 38’ ο Μπέλιγχαμ από θέση έξω αριστερά, γύρισε υπέροχα την μπάλα στον Χέντερσον, ο οποίος με το αριστερό πλάσαρε στην αριστερή γωνία του Μεντί για το 1-0. Είναι μόλις το δεύτερο τέρμα για τον αρχηγό της Λίβερπουλ με τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας! Το πρώτο στο Euro πέρσι κόντρα στην Ουκρανία (0-4).

Παράλληλα σε ηλικία 32 ετών και 170 ημερών έγινε ο δεύτερος γηραιότερος παίκτης της Αγγλίας που σκοράρει σε Μουντιάλ μετά τον Τομ Φίνεϊ, που είχε βρει δίχτυα στο παιχνίδι με την Σοβιετική Ένωση το 1958 σε ηλικία 36 ετών και 64ων ημερών.

Οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ…μύρισαν αίμα, πίεσαν πιο ψηλά, έκλεψαν μπάλες, με τον νεαρό άσο της Ντόρτμουντ, Μπέλιγχαμ να δεσπόζει στη μεσαία γραμμή. Η Σενεγάλη που στεκόταν καλά, μετά το 30’ και φυσικά περισσότερο μετά το 1-0, ήταν στη γωνία της και περίμενε το μοιραίο.

Στο 41’ ο Κέιν μετά το γύρισμα του Σάκα δεν μπόρεσε να σκοράρει, στο 43’ ο Σο δεν πρόλαβε τον Μεντί, ωστόσο στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Κέιν με σουτ διαμόρφωσε το 2-0 μετά την ασίστ του Φόντεν, σε μια φάση που ξεκίνησε από τον Μπέλιγχαμ.

Ο Χάρι Κέιν έφτασε τα 11 γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις (7 σε Μουντιάλ, 4 σε Euro) και πέρασε τον Γκάρι Λίνεκερ (10) ως ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Αγγλίας σε μεγάλα ποδοσφαιρικά τουρνουά.

Στην επανάληψη, παρά τις τρεις αλλαγές δεν άλλαξαν πολλά στην εικόνα της Σενεγάλης και δεν ήταν εύκολο από τη στιγμή που η Αγγλία είχε…προίκα το 2-0 από το πρώτο μέρος.

Η ψυχολογία ήταν στα ύψη και στο 57’ η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με τον Σάκα να τσιμπάει την μπάλα ωραία – πρόλαβε τον Γιακόμπς για το 3-0, αφού προηγούμενος από αριστερά ο Φόντεν ξεπέρασε τον Σαμπαλί και σέντραρε συρτά, περνώντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Κουλιμπαλί.

Από εκεί και πέρα, όλοι περίμεναν τη λήξη της αναμέτρησης με τους Άγγλους να είναι προσεκτικοί και τους Σενεγαλέζους να μην μπορούν να απειλήσουν ούτε για το γκολ της τιμής. Εξαφανισμένοι από το 30' και μετά...εμφανίστηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα!

Διαιτητής: Ιβάν Σίσνερος (Ονδούρα), Θεατές: 65.985.

Αγγλία (Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (76’ Ντάιερ), Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (82’ Φίλιπς), Μπέλιγχαμ (76’ Μάουντ), Ράις, Φόντεν (65’ Γκρίλις), Σάκα (65’ Ράσφορντ), Κέιν

Σενεγάλη (Σισέ): Ε. Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Γιακόμπς (85’ Μπαλό-Τουρέ), Ν. Μεντί, Σις (46’ Γκέιγ), Ι. Σαρ Ι. Εντιαγέ (46’ Ντιένγκ), Ντιατά (46’ Σαρ Π.), Ντιά (72’ Ντιεντιού).