Μετα-ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο που ξέρατε τελείωσε. Πέθανε. Αυτά που ζήσατε στα 70s, στα 80s, στα 90s, στα 00s, ακόμα και στα 10s, να τα ξεχάσατε. Η ανθρωπότητα εξελίσσεται.

Μετα-ποδόσφαιρο

Προχθές, στον αγώνα Ιαπωνία - Ισπανία, στη φάση όπου σημειώθηκε το νικητήριο γκολ των Ασιατών η μπάλα βγήκε έξω από το γήπεδο. Πέρασε ολόκληρη τη γραμμή του άουτ - φαίνεται τόσο στο βίντεο όσο και στις διάφορες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν. Φαίνεται με γυμνό μάτι. Δεν χρειάζεται καν να πλησιάσεις τη μούρη σου στην οθόνη της τηλεόρασης ή (κυρίως) του κινητού. Προσοχή όμως! Πλέον, δεν παίζουμε με παλιές, πρωτόγονες μπάλες τύπου Tango. Οι σημερινές διαθέτουν, λέει, αισθητήρες. Και οι αισθητήρες έκριναν πως κάποια χιλιοστά (ενδεχομένως και μόρια) της -πάλαι ποτέ- στρογγυλής θεάς βρίσκονταν ακόμα μέσα στο γήπεδο. Δεν έχει σημασία τι βλέπεις με τα μάτια σου. Ποιος είσαι εσύ που τολμάς να αμφισβητήσεις την επιστήμη;

Την Τετάρτη, στο ματς Αργεντινή - Πολωνία, οι Νοτιοαμερικάνοι εκτελούν κόρνερ. Η μπάλα στην περιοχή και ο γκολκίπερ διώχνει σε νέο κόρνερ. Πριν προλάβουν οι Αργεντινοί να το εκτελέσουν κι αυτό παρεμβαίνει το VAR. Πέναλτι! Ο Τσέζνι, λέει, το έκανε στον Μέσι επειδή δεν κατάφερε να νικήσει τον νόμο της βαρύτητας και να παραμείνει στον αέρα για τέσσερα πέντε δευτερόλεπτα μέχρι να απομακρυνθεί με ασφάλεια ο σούπερσταρ της Παρί Σεν Ζερμέν.

Θέλετε κι άλλα; Πέναλτι στο Κροατία - Βέλγιο ματαιώνεται επειδή Κροάτης βγαίνει οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης. Γκολ της Αργεντινής με τη Σαουδική Αραβία ακυρώνεται ως οφσάιντ, ξανά στην αρχή της φάσης. Κοιτάς σχολαστικά και τις δύο περιπτώσεις καμιά δεκαριά φορές την καθεμία. Και ο Κροάτης και ο Αργεντινός ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΘΕΙΑ με τους αμυντικούς. Λάθος κάνεις όμως. Η τεχνολογία αποφάσισε πως κάποια κύτταρά τους προεξείχαν. Κι αν διαφωνείς, είσαι και οπαδός και ψέκας.

Πάνε οι εποχές που μπούκαρε ο επιθετικός στην περιοχή, τον πίεζε ο αμυντικός, έπεφτε ο επιθετικός και όλοι κοιτούσαμε με αγωνία τι θα δώσει το «κοράκι». Τώρα σε κάθε κόρνερ θα περιμένουμε να δούμε σε… χάι ντεφινίσιον μήπως ο σέντερ μπακ φύσηξε στο αυτί του σέντερ φορ και σφυριχτεί πέναλτι. Και σε κάθε γκολ αν η παρωνυχίδα του σκόρερ βρισκόταν πίσω από την αντίπαλη άμυνα. Έτσι κι αλλιώς, τα γκολ δεν μας επιτρέπεται να τα πανηγυρίζουμε πια. Κοιτάμε πρώτα αν ο διαιτητής θα βάλει το δάχτυλο στο αυτί του.