Μουντιάλ 2022: Παραδοχή για 500 θανάτους εργατών από Καταριανό αξιωματούχο

 Ο Χασάν Αλ Θαγουάντι, αξιωματούχος του Κατάρ, αποκάλυψε, σε συνέντευξη, ότι οι θάνατοι των μεταναστών εργατών που δούλεψαν στα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανέρχονται περίπου στους 500.

Μουντιάλ 2022: Παραδοχή για 500 θανάτους εργατών από Καταριανό αξιωματούχο

Παραδοχή, αλλά εν μέρει, των κατηγοριών των Δυτικών για την τραγωδία με τους μετανάστες εργάτες που έκτισαν τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά, από επίσημα χείλη στο Κατάρ.

Παρότι η Ανώτατη Επιτροπή για την Παράδοση και την Κληρονομιά της διοργάνωσης υποστηρίζει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τις εργασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μόλις τρεις, ανώτατος αξιωματούχος της χώρας του Κόλπου μιλά για πρώτη φορά δημόσια κάνοντας λόγο για εκατοντάδες θύματα.

Ο Χασάν Αλ Θαγουάντι, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς, μίλησε στον Πιρς Μόργκαν αποκαλύπτοντας ότι ο αριθμός των θανάτων των ανθρώπων που εργάστηκαν για το Μουντιάλ μπορεί να φτάσει μέχρι τους 500.

Την Τρίτη (29/11) στον επίσημο λογαριασμό του γνωστού Βρετανού δημοσιογράφου ανέβηκε VIDEO, στο οποίο ρωτάει τον Αλ Θαγουάντι:

«Ποιος είναι ο ειλικρινής, ρεαλιστικός αριθμός των μεταναστών εργαζομένων που πέθαναν εξαιτίας των εργασιών για το Παγκόσμιο Κύπελλο», με τον αξιωματούχο να απαντά.

- «Η εκτίμηση είναι περίπου 400, μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό. Αυτό είναι κάτι που έχει συζητηθεί...»

Πάντως ακόμη κι αυτός ο αριθμός απέχει παρασάγγας από εκείνον των 6.500 νεκρών μεταναστών (κατ' άλλους δεκάδες χιλιάδες...) που έχουν καταγγελθεί κι η οικοδέσποινα χώρα δεν αναγνωσρζίει.

Το 2021 ο Guardian ισχυρίστηκε σε ρεπορτάζ του ότι τουλάχιστον 6.750 μετανάστες εργάτες πέθαναν στο Κατάρ από την ανάθεση του Μουντιάλ στη χώρα, ενώ μία έρευνα της Daily Mail υποστήριξε ότι σημειώθηκαν 2.823 ανεξήγητοι θάνατοι μη Καταριανών σε ηλικία εργασίας στο Κατάρ από το 2011.

Από την άλλη, ο Μίνκι Γουόρντεν από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ότι «τα επίσημα στατιστικά του Κατάρ δείχνουν ότι 15.021 μη Καταριανοί έχασαν τη ζωή τους».