Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αποκατάσταση των οικογενειών των εργατών που πέθαναν στο Κατάρ ζητά στη FIFA!
Με ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά, μεταξύ άλλων, από τη FIFA να αποκαστατήσει με σχετικό πρόγραμμα τις οικογένειες των εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την κατηγορεί για «συστημική διαφθορά»
Με καθυστέρηση μερικών... χρόνων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα των δυστυχημάτων των εργατών, που έκτισαν τα στάδια και υπόλοιπα έργα ώστε να φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Έτσι, με το Μουντιάλ σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για τους χιλιάδες (υπολογίζονται σε 6.500 και πλέον...) εργαζομένους μετανάστες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την προετοιμασία της χώρας του Κόλπου για τη διοργάνωση της ανα τετραετία κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης μέσω ψηφίσματος..
Το όργανο που εδρεύει στο Στρασβούργο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, ενώ τονίζουν ότι το κρατίδιο κέρδισε την ανάθεση του τουρνουά από την FIFA εν μέσω αξιόπιστων καταγγελιών για δωροδοκία και διαφθορά.
Μάλιστα περιγράφοντας τη διαφθορά εντός της FIFA ως «ανεξέλεγκτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη».
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η FIFA έχει βλάψει σοβαρά την εικόνα και την ακεραιότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Το Κοινοβούλιο προτρέπει τις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτές με μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, να ασκήσουν πιέσεις στην UEFA και στην FIFA με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση της δεύτερης.
Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να θεσπιστούν δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες για την ανάθεση της διοργάνωσης Παγκοσμίων Κυπέλλων, και να διασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κριτηρίων βιωσιμότητας για τις διοργανώτριες χώρες.
Προκειμένου να προστατεύονται οι αθλητές και οι οπαδοί και να εξαλειφθεί το πολιτικό «ξέπλυμα» μέσω του αθλητισμού (sportswashing), οι παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικά η εμφανής συστηματική βία με βάση το φύλο, θα πρέπει να αποτελούν δεσμευτικό κριτήριο αποκλεισμού από την ανάθεση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.
Με περίπου 2 εκατομμύρια ξένους υπηκόους να αποτελούν περίπου το 94% του εργατικού δυναμικού της χώρας, το ψήφισμα εκφράζει την ικανοποίηση του Κοινοβουλίου για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει επιστρέψει 320 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε θύματα μισθολογικών καταχρήσεων μέσω του λεγόμενου «Ταμείου Υποστήριξης και Ασφαλίσεων των Εργαζομένων».
Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι στο Κατάρ και οι οικογένειές τους έχουν αποκλειστεί από το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου αυτού και ζητούν την επέκτασή του ώστε να συμπεριλάβει όλους τους πληγέντες από την έναρξη των εργασιών που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, καλύπτοντας επίσης τους θανάτους των εργαζομένων και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ζητούν τέλος από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία να συμβάλει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τις οικογένειες των εργαζομένων, ως αποζημίωση για τις συνθήκες που έχουν αντιμετωπίσει.