FIFPro: «Η σημαία με το ουράνιο τόξο δεν συνιστά πολιτική δήλωση, αλλά υποστήριξη της ισότητας»

Η FIFPro εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στους αρχηγούς των εθνικών ομάδων που ήθελαν να φορέσουν το περιβραχιόνιο "One Love" για να δείξουν την στήριξή τους στην ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα και άλλες περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στο Κατάρ.

FIFPro: «Η σημαία με το ουράνιο τόξο δεν συνιστά πολιτική δήλωση, αλλά υποστήριξη της ισότητας»

Η παγκόσμια ένωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, FIFPro, έδειξε την στήριξή τους στους αρχηγούς των εθνικών ομάδων που θα φορούσαν περιβραχιόνιο με το μήνυμα "One Love" στο Μουντιάλ 2022.

Οι αρχηγοί με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να δείξουν την στήριξή τους στην ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα και άλλες περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στο Κατάρ, όμως η FIFA απαγόρευσε τη σχετική πρωτοβουλία.

Αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Διαφωνούμε κατ' αρχήν με την πρόταση οι αρχηγοί να αντιμετωπίσουν κυρώσεις που επηρεάζουν τη δυνατότητά τους να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, λόγω μιας συλλογικής ενέργειας από τις ομάδες, τις ομοσπονδίες και τις ηγεσίες τους. Φορώντας τα περιβραχιόνια, οι αρχηγοί θα αποτελούσαν το όχημα της συλλογικής ενέργειας. Το να μεταφερθεί η απειλή της κύρωσης σε αυτούς είναι λάθος.

Οι παίκτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την υποστήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου -και θα υποστηρίξουμε οποιονδήποτε αρχηγό που θα χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες του για να το κάνει. Επιμένουμε ότι η σημαία με το ουράνιο τόξο δεν συνιστά πολιτική δήλωση, αλλά υποστήριξη της ισότητας και κατά συνέπεια των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».