Μουντιάλ 2022: Απευθείας πτήσεις Τελ Αβίβ-Ντόχα με τη μεσολάβηση της FIFA

Απευθείας πτήσεις τσάρτερ θα εκτελούνται μεταξύ Ισραήλ και Κατάρ, που δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, κατά τη διάρκεια του προσεχούς Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ντόχα, όπως ανακοίνωσε η FIFA, διευκολύνοντας την παρουσία Ισραηλινών και Παλαιστινίων φιλάθλων.

Μουντιάλ 2022: Απευθείας πτήσεις Τελ Αβίβ-Ντόχα με τη μεσολάβηση της FIFA

Η FIFA ανέφερε ότι μεσολάβησε στην επίτευξη της συμφωνίας που θα επιτρέπει στους κατόχους εισιτηρίων αγώνα και έγκυρης ταυτότητας φιλάθλου «Hayya», να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο «Ben Gurion» στο Τελ Αβίβ προς το «Hamad International» της Ντόχα, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022.

«Με αυτή τη συμφωνία, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορούν να πετούν μαζί και να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο μαζί», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Η συμφωνία επιτρέπει στους Παλαιστίνιους κατόχους εισιτηρίων και τα ΜΜΕ «να ταξιδεύουν με αυτές τις ναυλωμένες πτήσεις χωρίς περιορισμούς, καθώς έχουν ίσο δικαίωμα να απολαμβάνουν το τουρνουά», είπε σχολιάζοντας την ανακοίνωση της FIFA ένας ανώνυμος εκπρόσωπος του Q22, της εταιρείας διαχείρισης τουρνουά του Κατάρ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαϊρ Λαπίντ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πολλών μηνών οδήγησαν σε συμφωνία για να ανοίξει «ένα ισραηλινό γραφείο στο Κατάρ για την παροχή υπηρεσιών στους φιλάθλους που ταξιδεύουν για το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ πρόσθεσε ότι «συμφωνήθηκε ότι μια ισραηλινή προξενική ομάδα θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στους Ισραηλινούς πολίτες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Τον Ιούνιο, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να παρευρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ο Λάπιντ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «μας ανοίγει μια νέα πόρτα για να ζεσταίνουμε τις σχέσεις μας».

Η συμφωνία για τις απευθείας πτήσεις δεν αλλάζει τη στάση του Κατάρ για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, η οποία συνδέεται με το παλαιστινιακό ζήτημα, δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ.
«Αυτό είναι μέρος της δέσμευσης του Κατάρ στις απαιτήσεις φιλοξενίας της FIFA και δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί», είπε ο αξιωματούχος. «Λόγω αυτής της συμφωνίας, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν τώρα να απολαύσουν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο».

Οι κάτοχοι Ισραηλινών διαβατηρίων μπορούν συνήθως να ταξιδέψουν στο Κατάρ μόνο με ειδικές βίζες που εκδίδονται για αθλητικούς αγώνες ή συνέδρια. Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τουλάχιστον 8.000 Παλαιστίνιοι και 3.900 Ισραηλινοί έχουν κάνει αίτηση για κάρτα «Hayya».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ