Μουντιάλ 2022: Η Αυστραλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας, πήρε θέση στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ και των καταγγελιών κατά της διοργανώτριας χώρας του Μουντιάλ, για τους θανάτους μεταναστών εργατών, της κακομεταχείρισης τους, αλλά και γενικότερα για την στάση των τοπικών Αρχών, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μουντιάλ 2022: Η Αυστραλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ

«Αναγνωρίζουμε την σημαντική πρόοδο και τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί στο Κατάρ τα τελευταία χρόνια, για την αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ενθαρρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο της μεταρρύθμισης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Ωστόσο, μάθαμε επίσης, ότι το τουρνουά έχει συνδεθεί με τα δεινά των μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Το δελτίο Τύπου, συνοδεύεται από ένα σύντομο βίντεο στο οποίο εμφανίζονται 16 παίκτες των «Socceroos», οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, αφοσιωθήκαμε στην κατανόηση όσων συμβαίνουν στο Κατάρ», εξηγούν οι παίκτες και συνεχίζουν: «Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά έχουμε ακούσει φορείς, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η FIFA. Και το πιο σημαντικό, είναι, οι ξένοι εργαζόμενοι στο Κατάρ».

Οι παίκτες στο μήνυμα τους, αναφέρουν τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τις Αρχές του Κατάρ σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στη χώρα, αλλά πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι «ασυνάρτητες» και θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Από τότε που η FIFA ανέθεσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, το 2010, η πρώτη αραβική χώρα που διοργάνωσε την κορυφαία διοργάνωση, έχει επικριθεί για τη μεταχείριση των LGBT ατόμων αλλά και των ξένων εργαζομένων και γυναικών ή ακόμη και για τον κλιματισμό των επτά από τα οκτώ γήπεδά της.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η HRW και η Διεθνής Αμνηστία ζήτησαν από το Κατάρ και την FIFA να δημιουργήσουν ένα ταμείο αποζημίωσης για τους εργαζομένους που είναι θύματα των εργοταξίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με 440 εκατομμύρια δολάρια.

Το Κατάρ, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν προσπάθειες όσον αφορά στην εφαρμογή τους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βισεντίνι, κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Ντόχα, αυτήν την εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110