Οι 11 κορυφαίοι του Μουντιάλ

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει την- κατά την ταπεινή του άποψη- κορυφαία 11άδα του 21ου Παγκοσμίου κυπέλλου.

Οι 11 κορυφαίοι του Μουντιάλ

Από τον Κουρτουά έως τον Λούκας Ερναντές και τον Καντέ έως τον Εμπαπέ. Ιδού κυρίες και κύριοι οι 11 κορυφαίοι της Ρωσίας

ΤΙΜΠΟ ΚΟΥΡΤΟΥΑ (ΒΕΛΓΙΟ)
Ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης. Πραγματοποίησε ορισμένες εκπληκτικές αποκρούσεις, δείχνοντας γιατί τον θέλουν τόσες πολλές ομάδες, με πρώτη και καλύτερη την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης.

ΤΟΜΑ ΜΕΝΙΕ (ΒΕΛΓΙΟ)
Έξυπνος δεξιός ακραίος οπισθοφύλακας, με καλές και γρήγορες ενέργειες. ‘Ηξερε πότε πρέπει να προωθείται και πότε να είναι κοντά στην άμυνά του.

ΝΤΕΓΙΑΝ ΛΟΒΡΕΝ (ΚΡΟΑΤΙΑ)
Ο κεντρικός αμυντικός του Ντάλιτς. Υψηλόσωμος. Δυνατός, ταχύς. Δεν επέτρεψε σχεδόν σε κανέναν αντίπαλό του να τον κερδίσει στο ψηλό παιχνίδι. Από τους καλύτερους και πιο σταθερούς παίκτες της εθνικής του ομάδας.

ΡΑΦΑΕΛ ΒΑΡΑΝ (ΓΑΛΛΙΑ):
Ο ποδοσφαιριστής που είχε στηρίξει στο ξεκίνημά του ο Ζινεντίν Ζιντάν, πάει όλο και πιο ψηλά. Κεντρικός αμυντικός με άλμα, δύναμη, ταχύτητα. Θέλει λίγη εμπειρία ακόμη, αλλά γενικά στο παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας, τα πήγε θαυμάσια. Ηταν σχεδόν ανίκητος στις προσωπικές του μονομαχίες.

ΛΟΥΚΑΣ ΕΡΝΑΝΤΕΣ (ΓΑΛΛΙΑ):
Ο 22χρονος αριστερός μπακ- χαφ της Ατλέτικο Μαδρίτης, ήταν από τις αποκαλύψεις του Μουντιάλ. Δύσκολα έχανε αντίπαλό του, ενώ όταν του δινόταν η ευκαιρία προωθείτο και έβγαζε κι ωραίες σέντρες.

ΝΓΚΟΛΟ ΚΑΝΤΕ (ΓΑΛΛΙΑ):
Ένα πραγματικό «πιτ μπουλ» στην μεσαία γραμμή των πρωταθλητών κόσμου. Το «μηχανάκι» της Τσέλσι. Ο άνθρωπος που σε διάστημα 3 ετών έφτασε στην κορυφή και ήδη συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αμυντικούς χαφ. Κάλυψε όπως πάντα τα περισσότερα χιλιόμετρα από τους συμπαίκτες του.

ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ (ΚΡΟΑΤΙΑ):
Ο κ. καθηγητής! Ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης. Αυτός που ξέρει να καθοδηγεί άψογα τους συμπαίκτες του. Εκπληκτικός από τεχνικής πλευράς και με ωραίο δυνατό σουτ. Δίκαια αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του 21ου Παγκοσμίου κυπέλλου και φυσικά θα διεκδικήσει στο τέλος του χρόνου και την «Χρυσή Μπάλα».

ΕΝΤΕΝ ΑΖΑΡ (ΒΕΛΓΙΟ):
Σπουδαίος τεχνίτης. Πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις βοηθώντας την εθνική του ομάδα να φτάσει στο ψηλότερο σκαλί της ιστορίας της (3η θέση). Η τιμή του στο διεθνές ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχει φτάσει τα 200 εκ. ευρώ και η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζεται να τα δώσει για να τον αποκτήσει από την Τσέλσι.

ΑΝΤΟΥΑΝ ΓΚΡΙΕΖΜΑΝ (ΓΑΛΛΙΑ):
Ο μικρός αλλά θαυματουργός επιθετικός έκανε απίστευτη δουλειά σε όλη την διοργάνωση. Μπορεί να μην σημείωσε αρκετά τέρματα, αλλά ουσιαστικά ήταν ο πρωτεργάτης των «τρικολόρ» στην μεγάλη και δύσκολη πορεία τους προς την κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου. Άριστος ντριμπλέρ, θαυμάσιος από τεχνικής άποψης και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νέο ποδοσφαιριστή. «Πρώτα απ όλα η ομάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά, κι έχει απόλυτο δίκιο. Θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας».

ΜΑΡΙΟ ΜΑΝΤΖΟΥΚΙΤΣ (ΚΡΟΑΤΙΑ):
Ο φορ που ήταν πανταχού παρών. Βοήθησε τα μέγιστα την εθνική του ομάδα να πετύχει τον μεγαλύτερο άθλο της ιστορίας της, να παίξει στον τελικό του 21ου Παγκοσμίου κυπέλλου. Σχεδόν ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι. Έξυπνος και αποτελεσματικός. Ένας μοντέρνος φορ.

ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ (ΓΑΛΛΙΑ):
Ο ποδοσφαιριστής της… επόμενης 10ετίας. Έκανε απίστευτα πράγματα. Πρώτα στον αγώνα κατά της Αργεντινής, κι έπειτα εναντίον της Γαλλίας. Ο μικρός στην κυριολεξία αλλά πάρα πολλά υποσχόμενος επιθετικός που σκόραρε σε ηλικία λίγο πιο μεγάλος από τον Πελέ (το 1958). Έχει όλα τα φόντα για να φτάσει πολύ ψηλά και να γράψει την δική του ξεχωριστή ιστορία.


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo