Η δυναστεία της Γαλλίας και το κύκνειο άσμα της Κροατίας

Η Κροατία λύγισε κάτω από το βάρος του ονείρου και η Γαλλία που κράταγε μια έξτρα ταχύτητα ανενεργή ως τώρα στέφθηκε δίκαια πρωταθλήτρια κόσμου.

Η δυναστεία της Γαλλίας και το κύκνειο άσμα της Κροατίας

Ήταν η καλύτερη ομάδα η Γαλλία, το πήρε δίκαια. Διέθετε περίσσιο ταλέντο και είχε μια αλεπού στον πάγκο. Κι αν έφτασε μέχρι τον τελικό χάρη στην δυνατή άμυνά της, σήμερα σήκωσε το τρόπαιο χάρη στη χαρισματική της επίθεσή.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν πόνταρε στο δίδυμο ψηλός-κοντός στα χαφ. Η Γαλλία δεν είχε χάσει αγώνα με τους Καντέ και Πογκμπά στη μεσαία γραμμή. Κι έχει παίξει 18 με αυτούς τους δυο.

Η Κροατία ήταν καλύτερη στο ξεκίνημα. Αποφασισμένη να μη την πατήσει όπως σε άλλα ματς και δεχθεί πρώτη γκολ. Δεν τα κατάφερε όμως. Στο 19΄ο Γκριεζμάν ξεγέλασε τον διαιτητή παίρνοντας φάουλ από τον Μπρόζοβιτς. Το εκτέλεσε ο ίδιος. Το χτύπημα ήταν σαν ξυραφιά. Η μπάλα έξυσε το κεφάλι του Μάντζουκιτς και κατέληξε στα δίχτυα (1-0)

Αυτό ήταν το 12ο αυτογκόλ στη διοργάνωση. Σκέτη επιδημία. Σημειώθηκαν διπλάσια από ότι στο Μουντιάλ του 1998. Η Κροατία, ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω. Το είχε ξαναπεράσει τόσες φορές αυτό. Πίεσε για την ισοφάριση και την πέτυχε στο 28΄ με τον Πέρισιτς.

Τι παίκτης! Του άξιζε να πάρει το ρεκόρ του Ντάβορ Σούκερ (10 γκολ). Τώρα ο Πέρισιτς έχει συμμετοχή σε 11 γκολ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και Παγκόσμιο Κύπελλο (7 γκολ και 4 ασίστ).

Τι ειρωνεία όμως. Ο ήρωας Πέρισιτς στάθηκε μοιραίος, βρίσκοντας άθελά του τη μπάλα με το χέρι έπειτα από εκτέλεση κόρνερ. Ο διαιτητής αγνόησε αρχικά την παράβαση. Οι Γάλλοι ζήτησαν VAR. Ο Αργεντινός πήγε, είδε και καταλόγισε πέναλτι. Αχ, αυτό το VAR. O Γκριεζμάν ξεγέλασε τον Σούμπασιτς (2-1).

Ατυχία για τη Κροατία. Αυτό ήταν μόλις το πρώτο σουτ στην εστία του Σούμπασιτς. Tρία γκολ στο πρώτο μέρος ενός τελικού είχαν να σημειωθούν από το 1974 (Γερμανία-Ολλανδία 2-1). Οι οιωνοί ήταν εναντίον των Κροατών. Η τελευταία ομάδα που είχε γυρίσει ματς ενώ έχανε στο πρώτο μέρος ήταν η Ουρουγουάη (με την Αργεντινή) το 1930!

Οι οιωνοί δεν διαψεύστηκαν. Ανοιχτή η κροατική άμυνα έγινε έρμαιο στην ταχύτητα του Εμπαπέ. Ο 19χρονος ξεχύθηκε και πάσαρε στον Γκριεζμάν. Ο άσος της Ατλέτικο έδωσε άλλη μια ασίστ και ο Πογκμπά με άψογο πλασέ τελείωσε το ματς (3-1).

Ο Εμπαπέ στο 65΄απλά έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη. Το λάθος του Γιορίς που επέτρεψε στον Μάντζουκιτς να κάνει το 4-2, ήταν μόνο η παρηγοριά του χαμένου. Η Γαλλία θα έχει κι άλλες ευκαιρίες στο μέλλον γιατί διαθέτει νεανική ομάδα και άπειρες εφεδρείες ταλέντων. Γι αυτή την Κροατία ήταν το κύκνειο άσμα. Σε μια 20ετία πάλι. Κι αν...