Βασιλικότεροι της… Βασίλισσας!

Τα 52 χρόνια έφτασε η Αγγλία δίχως διεθνή τίτλο, αλλά οι υποστηρικτες της και τα ΜΜΕ συνεχίζουν να την αντιμετωπίζουν ως ποδοσφαιρική υπερδύναμη…

Βασιλικότεροι της… Βασίλισσας!

“Η Αγγλία δεν είναι ομάδα 4αδας του Παγκοσμίου Κυπέλλου...” Δεν είναι λόγια κάποιου ορκισμένου εχθρού του Αγγλικού ποδοσφαίρου, όπως θα πίστευε κάποιος, αλλά του ίδιου του εκλέκτορα των “λιονταριών”, Γκάρεθ Σαουθγκέϊτ μετά την ήττα από το Βέλγιo στον αγώνα για την 3η θέση.

Ο Άγγλος οσπονδιακός, παρότι δήλωσε “περήφανος” που η ομάδα του ισοφαρίσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της (4η θέση του 1990) στα χρονικά των συμμετοχών της στον θεσμό, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του, ούτε ωραιοποίησε καταστάσεις –όπως έκαναν ΜΜΕ της χώρας του, αλλά και της ημεδαπής, που αποδείχθηκαν Βασιλικότεροι της…Βασίλισσας κάνοντας τους ευσβείς πόθους τους γεγονότα!- κατά τον απολογισμό για τα επιτεύγματα της ομάδας του στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το 15ο (κι όχι διαδοχικό αφού έλειψαν 1974, 1978 και 1994) από την παρθενική συμμετοχή του 1950, όταν στάματησαν να το σνομπάρουν. προτιμώντας, ως τότε, το…Κύπελλο Βρετανικών Νήσων!

Αλλά ποια επιτεύγματα, αλήθεια;

Νίκη, στην πρεμιέρα, με την ψυχή στο στόμα, στο 94’, επί της Τυνησίας, 6αρα (με δύο πέναλτι) κατά του πρωτάρη, Πανάμα, με την χειρότερη άμυνα του τουρνουά και ήττα (αδιάφορο αν ήταν βολική, οδηγώντας στο ευκολότερο “μονοπάτι” στη διοργάνωση) από το Βέλγιο για την πρωτιά του γκρουπ.

Στους “16”, παρότι κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να επιβιώσει από διαδικασία πέναλτι, σε Παγκόσμιο Κύπελλο (!), το γεγονός δεν μπορεί να… μακιγιάρει ότι δεν κατάφερε να νικήσει την Κολομβία, που έπαιζε χωρίς τον κορυφαίο της, δημιουργικά, παίκτη (Χάμες Ροντρίγκες), ενώ δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης, στις καθυστερήσεις του ματς, από τον Γέρι Μίνα, σ’ ένα κομμάτι του παιχνιδιού όπου θεωρητικά υπερχείχε: Από “αέρος” και σε στατική φάση…

Στην 8αδα, νίκη, επί της Σουηδίας με 2-0 (από ισάριθμες κεφαλιές), αλλά κορυφαίος παίκτης της ήταν ο… Πίκφορντ ,που δεν επέτρεψε στον Μπεργκ να ξαναβάλει τους Σκανδιναβούς στο ματς.
Όσο για τον ημιτελικό η 3η νεανικότερη ομάδα του τουρνουά (μετά από Νιγηρία και Γαλλία) δεν αποδείχθηκε μόνο κατώτερη, τεχνικά και τακτικά, από τους Κροάτες, αλλά και σε φυσική κατάσταση. παρότι οι Βαλκάνιοι είχαν παίξει μια παράταση παραπάνω και μια “ρώσικη ρουλέτα”!
“Ομάδα που έρχεται”;

Ο Αγγλικός Τύπος που -προ του τουρνουά το είχε πάει “λάου - λάου”, εναρμονισμένος στην τακτική των χαμηλών τόνων του Σάουθγκέϊτ και των διεθνών του, ανεβάζοντας τα…ντεσιμπέλ μόνο πριν τον ημιτελικό, όπου προεξοφλούσε παρουσία στον τελικό- αυτή τη φορά δεν κατέφυγε σε…κατάρες κι αναζήτηση “αποδιοπομπαίων τράγων”.

Αντίθετα μίλησε για μια ομάδα “που έρχεται”.

Μόνο που κι εδώ υπάρχουν ενστάσεις.

Το γεγονός, ας πούμε, ότι παρότι υπάρχουν στο ρόστερ παίκτες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (Κέϊν, κι Άλι π.χ) και τα 9 από τα 12 γκολ της προήλθαν από στημένες μπάλες δείχνει έλλειμα δημιουργίας και παιχνιδιού, εν γένει, που, διαχρονικά, διακρίνει την Αγγλία.

Ο Πίκφορντ καλείται ν’ αποδείξει ότι δεν ήταν τερματοφύλακας ενός τουρνουά, ενώ για την άμυνα παραθέτουμε τα λόγια του…αθυρόστομου Ρόϊ Κιν, που προφανώς δεν είπε ως…Ιρλανδός (προαιώνιος αντίπαλος των Άγγλων) ότι “Δεν μπορούν ν’ αμυνθούν και δεν είναι καλοί, ατομικά, αμυντικοί”.

Εξάλλου, εκείνο που δεν είπε (αλλά υπονόησε) ο Σάουθγκέϊτ ήταν πως ως την 4αδα η Αγγλία έφτασε γιατί έλειπαν μεγάλα ονόματα από τουρνουά (Ιταλία, Ολλανδία) κι άλλα τερμάτισαν απρόσμενα πρόωρα (Γερμανία, Αργεντινή, Ισπανία, Βραζιλία) την, εκεί, παρουσία τους.

Επειδή κανείς δεν εγγυάται στους Άγγλους και τους εκατομμύρια φίλους τους, παγκοσμίως, ότι αυτές οι υπερδυνάμεις -με τις οποίες, συνήθως δεν τα καταφέρνουν- θα έχουν παρόμοιες πορείες, ο Σαουθγκέϊτ, που αναμένεται ν’ ανανεώσει, καλείται να υλοποιήσει όσα είπε. Ότι έχουν να διορθωθούν πολλά για να είναι ανταγωνιστική η Αγγλία στις επόμενες διοργανώσεις…

Διαφορετικά ο Αγγλικός Τύπος, αλλά κι οι υποστηρικτές τους στα εγχώρια δημοσιογραφικά γραφεία θα συνεχίσουν να ψάχνουν,..συμπτώσεις και “οιωνούς” που στέφουν τα “λιοντάρια”!

Με το ίδιο, μονότονο, αποτέλεσμα όπως και τα προηγούμενα 52 χρόνια χωρίς κάποιο διεθνή τίτλο…