ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ!

Η Κροατία που -υποτίθεται- μπορούσε η Εθνική μας ν’ αποκλείσει στα προκριματικά μπαράζ, την Κυριακή πάει για το παρθενικό Μουντιάλ της ιστορίας της!

ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ!

Ήταν 12 Νοεμβρίου 2017. Ο επαναληπτικός των μπαράζ, μεταξύ Ελλάδας-Κροατίας, μόλις είχε λήξει άνευ τερμάτων και κάποιοι συνάδελφοι, προφανώς επηρεασμένοι από το ισορροπημένο ματς κι αποτέλεσμα, ή ορμώμενοι από υπερβάλλοντα, ποδοσφαιρικό, πατριωτισμό, χάιδευαν τα αυτιά ιθαγενών ποδοσφαιρόφιλων υποστηρίζοντας ότι, τελικά, η «γαλανόλευκη» μπορούσε να προκριθεί στα Ρωσικά γήπεδα, αντί του συγκροτήματος του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Παρότι, προ τριημέρου, στο «Μάξιμιρ», του Ζάγκρεμπ, είχαμε συντριβεί 4-1... Όπου οι Κροάτες, τιμωρώντας κάθε λάθος μας, είχαν (απο)δείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι αξίζουν να βρίσκονται στις 32, κατά τεκμήριο, καλύτερες ομάδες παγκοσμίως. Όπως έκαναν στο Νίζνι Νόβγκοροντ, στις 21 Ιουνίου, κόντρα σε μια άλλη, γαλανόλευκη ομάδα, την Αργεντινή, εξασφαλίζοντας την παρουσία τους στα 16 κορυφαία συγκροτήματα της υφηλίου και μάλιστα ως πρώτοι του γκρουπ.

Οι Βαλκάνιοι απουσίαζαν από νοκ άουτ ματς του Μουντιάλ μετά το 1998. Τότε, στην παρθενική τους παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, είχαν φτάσει ως τα ημιτελικά τερματίζοντας, τελικά, 3οι. Έκτοτε είτε αποκλείονταν στην φάση των ομίλων (2002, 2006, 2014), είτε δεν πήγαιναν, καν, στα τελικά (2010).

Όμως η γενιά των Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς και Πέρισιτς ξεπέρασε εκείνη των Σούκερ (πρόεδρος της Π.Ο της χώρας, πια), Μπόμπαν, Προσινέτσκι, Μπίλιτς, στοχεύοντας, πλέον, στο παρθενικό Παγκόσμιο Κύπελλο της, σύντομης ποδοσφαιρικής τους ιστορίας, ως ανεξάρτητο κράτος!

Δείχνοντας, μάλιστα, ένα απίστευτο ένστικτο αυτοσυντήρησης, αφού έφτασαν στον τελικό επιβιώνοντας από 2 διαδικασίες πέναλτι και τρεις παρατάσεις, ενώ βρέθηκαν και στα τρία νοκ ματς με Δανούς, (στους “16”) Ρώσους (“8”) και Άγγλους να κυνηγούν στο σκορ! Με τους Σκανδιναβούς ισοφάρισαν άμεσα και το ματς κρίθηκε στη “ρώσικη ρουλέτα”, όπως και κόντρα στους αμφιτρύονες, αφού η ομάδα του Τσερτσέσοφ απάντησε στην “ολική επαναφορά” τους.

Κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει εκείνη του Σάουθγκεϊτ, η οποία από το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα του “Λουζνίκι” αμυνόταν “υπερ βωμών κι εστιών”, κόντρα στους, τεχνικά και τακτικά ανώτερους της, Βαλκάνιους. Οι οποίοι -παρότι είχαν παίξει μισή ώρα παραπάνω από τους προχθεσινούς τους αντιπάλους- τους κατανίκησαν και σ’ επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλάζοντας τους τα… φώτα κι υποβάλλοντας τους σε ένα ποδοσφαιρικό… «Βαλκανιζατέρ»!

Ταυτόχρονα επέβαλλαν… σιωπητήριο στα Αγγλικά ΜΜΕ που, φανφαρόνικα, είχαν χρήσει ήδη τα “λιοντάρια” φιναλίστ! Υποτιμώντας τους Κροάτες…

Αυτούς… υποτίμησαν οι Άγγλοι!

Αδιανόητο, για μια ομάδα που, ας πούμε, έχει τον Σούμπασιτς στα γκολπόστ. Καλός ο Πίκφορντ, έκανε το τουρνουά της ζωής του, αλλά ο γκολκίπερ της Μονακό ήταν σ’ υψηλό επίπεδο και πριν ένα μήνα…

Να πάμε παρακάτω;

Αν ο Γουόκερ κάνει 60 εκ. ευρώ ο (προερχόμενος από τραυματισμό), ομόλογος του, Βρσάλικο πόσο κοστίζει; Ο «μπαρουτοκαπνισμένος» δεξιός μπακ στην Ατλέτικο Μαδρίτης του Σιμεόνε, έκανε επικό ματς.

Αμ ο Λόβρεν; Από το κέντρο της άμυνας της Λίβερπουλ, σ’ εκείνο της Εθνικής… απονεύρωσε, μαζί με τον Βίντα τον (υπ. αριθμ. 1 Αγγλικό κίνδυνο) Κέιν.

Την ίδια στιγμή που οι Άγγλοι στόπερ είναι υπόλογοι και για τα δύο γκολ που δέχθηκε η ομάδα τους από το κέντρο της άμυνας της.

Όμως εκεί που η Κροατία δεν… έβλεπε τους Βρετανούς είναι η «καρδιά» του γηπέδου. Υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό θέσφατο που λέει «Δείξε μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα είσαι». Κι η Κροατία έχει δύο μέσους, ύπατου επιπέδου, που πατάνε και τις δύο περιοχές.

Μόντριτς και Ράκιτιτς είχαν οι Άγγλοι (ή καμιά άλλη ομάδα του Μουντιάλ); «Μοντέρνοι», με τρεξίματα, καλύπτουν χώρους, ενώ ξέρουν....καντάρια μπάλας. Εξίσου καλοί δημιουργικά κι ανασταλτικά. Κορόιδα είναι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, που τους έχουν ακρογωνιαίους λίθους των ομάδων τους; Έκοβαν κι έραβαν μετατρέποντας σε κομπάρσους τους Ντέλε Άλι και…σία.

Από κοντά ο… βιονικός Ρέμπιτς, που τρέχει για τρία… ημίχρονα, ενώ ο ο Ιβάν Πέρισιτς, παρότι δεν είχε κάνει αίσθηση στο τουρνουά, ήταν ο “παράγων Χ” του ημιτελικού (γκολάρα κι ασίστ) δικαιώνοντας τον Μουρίνιο, που, πέρσι το καλοκαίρι, έκανε ωσάν τρελός για τον πάρει, προκειμένου να δώσει επιθετικό πλάτος και γκολ από την πίσω ζώνη στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Εύφημος μνεία και για τον «φουνταριστό» Μάριο Μάντζουκιτς. Τακτικά πειθαρχημένος κι ευέλικτος ο επιθετικός της Γιουβέντους. Εκτός, βέβαια, από σκόρερ…

Μια ομάδα που έγινε “γροθιά” μόλις ο Κροάτης εκλέκτορας, Ζλάτκο Ντάλιτς, κέρδισε τους παίκτες του εξοστρακίζοντας τον, προβληματικό, Κάλινιτς, μετά την άρνηση του να μπει κόντρα στους Νιγηριανούς.

Στην Αγγλία, ίσως, έπρεπε να ακούνε περισσότερο… Διονύση Σαββόπουλο. Θα ήξεραν, έτσι, πως «Εδώ είναι Βαλκάνια. Δεν είναι παίξε-γέλασε...».