Μόντριτς και Γκριεζμάν φαβορί για την Χρυσή Μπάλα

O Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει γιατί ο μικρόσωμος, αλλά "μάγος της μπάλας", Λούκα Μόντριτς δικαιούται να ονειρεύεται πως φέτος θα ανέβει στον πύργο του 'Αιφελ κρατώντας την "Χρυσή Μπάλα". Βεβαίως θα δώσει μεγάλη μάχη με τον Γάλλο, Γκριεζμάν

Μόντριτς και Γκριεζμάν φαβορί για την Χρυσή Μπάλα

Το μεγαλύτερο και πλέον αριστοκρατικό έπαθλο σε ατομικό επίπεδο είναι δίχως αμφισβήτηση η «Χρυσή Μπάλα». Το έπαθλο που δημιούργησε και καθιέρωσε το έγκυρο και έγκριτο γαλλικό περιοδικό «Φράνς Φουτμπόλ» όπου έχω την τιμή να εκπροσωπώ στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια! Λοιπόν το φετινό βραβείο που θα απονεμηθεί στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς σε όλο τον κόσμο, θα έχει γεύση πιθανότατα από Παγκόσμιο κύπελλο.

Με αυτό τι θέλω να πω: Έως τώρα τα τελευταία 10 χρόνια βλέπουμε να γίνεται μία κυριαρχία των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι (έκαστος από 5 φορές). Τελευταία φορά που είχε κατακτήσει κάποιος άλλος το εν λόγω σπουδαίο ατομικό βραβείο, ήταν το 2007 με νικητή τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό της Μίλαν, Κακά.

Φέτος λοιπόν που έχουμε και Παγκόσμιο κύπελλο, είναι απολύτως λογικό να στραφεί το ενδιαφέρον και προς κάποιους άλλους, καθώς τόσο ο Κριστιάνο Ρονάλντο όσο και ο Μέσι αποχαιρέτισαν νωρίς το κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού.

Οπότε κι επειδή υπάρχουν και κριτήρια στο γαλλικό περιοδικό, όπως για παράδειγμα τι έκανε ο τάδε ποδοσφαιριστής την συγκεκριμένη χρονιά και το πόσο συνέβαλε να κατακτήσει κάποιο έπαθλο η ομάδα του – στην προκειμένου περίπτωση η εθνική του- τα πράγματα οδηγούνται προς αλλού.

Συνήθως βέβαια το Τσάμπιονς λιγκ ήταν εκείνο που έπαιζε και παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο. Όμως τώρα με το Παγκόσμιο κύπελλο που είναι η κορυφαία διοργάνωση και έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι πρέπει κάποιος από τους ποδοσφαιριστές που συνεχίζουν να αγωνίζονται, θα είναι ο μεγάλος νικητής.

Έως τώρα με αυτά που έχουμε δει, θα έλεγα ότι ο μικρόσωμος μέσος της εθνικής Κροατίας, Λούκα Μόντριτς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι μέσα στην τελική τριάδα κι από κει και πέρα βλέπουμε…Ανάλογα φυσικά τι θα κάνει και η εθνική Κροατία την Κυριακή στο μεγάλο τελικό.

Ο Μόντριτς αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Ρεάλ Μαδρίτης στην μεγάλη της επιτυχία να κατακτήσει για 3η συνεχή χρονιά το Τσάμπιονς Λιγκ. Στα γήπεδα της Ρωσίας τα πάει περίφημα, οδηγώντας την εθνική του ομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου. Κατευθύνει με μαεστρία το παιχνίδι της Κροατίας και σίγουρα έχει συμβάλει τα μέγιστα στην έως τώρα πορεία της στο μεγαλύτερο γεγονός του καλοκαιριού. Φοράει τη φανέλα με το Νο 10 και δικαίως. Τεχνίτης σπουδαίος και πανέξυπνος...

Γκριεσμάν και Εμπαπέ

Πίσω του υπάρχουν όχι ένας αλλά δύο Γάλλοι: Ο ικανότατος διεμβολιστής της Ατλέτικο Μαδρίτης, Αντουάν Γκριεσμάν που για μία ακόμη σεζόν ήταν θαυμάσιος στην Λα Λίγκα και πάει εκπληκτικά τώρα με τους τρικολόρ στο παγκόσμιο κύπελλο. Κι αυτός συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για την τελική τριάδα, και φυσικά όλοι αναμένουν να δουν τι περισσότερο θα πετύχει η εθνική του ομάδα. Πολύ κοντά του, ο συμπατριώτης του, και μεγάλο ταλέντο που όλοι υποστηρίζουν πως το μέλλον του ανήκει. Φυσικά αναφερόμαστε στον ταχύτατο επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν, Εμπαπέ ο οποίος γράφει την δική του ξεχωριστή ιστορία στα γήπεδα της Ρωσίας.

Κοντά τους είναι δύο Βέλγοι! Ο Εντέν Αζάρ της Τσέλσι ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εξαίσια εμφάνιση στο Παγκόσμιο κύπελλο. Δείχνει ότι βρίσκεται σε θαυμάσια αγωνιστική κατάσταση, ασχέτως αν δεν τα πήγα καλά την σεζόν που τέλειωσε με την ομάδα του στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο συμπατριώτης του, Κέβιν Ντε Μπρούινε της Μάντσεστερ Σίτι είναι από τους κορυφαίος της εθνικής Βελγίου, ενώ είχε και θαυμάσια παρουσία όλη την σεζόν στην Πρέμιερ λιγκ με την ομάδα του. Πολλά δηλαδή θα φανούν και λίαν συντόμως.

Επόμενος αλλά και λίγο μακριά τους, βρίσκεται ο Αιγύπτιος επιθετικός της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ ο οποίος είχε μία εκπληκτική σεζόν με την αγγλική ομάδα (έφτασε έως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ) αλλά η γρήγορη έξοδός του τόσο στο Κίεβο, όσο και στα γήπεδα της Ρωσίας, τον κρατούν πίσω.

Υπομονή βεβαίως και θα δούμε ποιος τελικά θα είναι ο μεγάλος νικητής. Νωρίτερα φυσικά θα έχουμε στο Λονδίνο και τα βραβεία της ΦΙΦΑ…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo