Ο Νεϊμάρ, η «σελεσάο» και τα βραζιλιάνικα δάκρυα

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Νεϊμάρ, ο οποίος παρουσίασε στο 21ο Παγκόσμιο κύπελλο το μανιφέστο της πτώχευσης της εθνικής Βραζιλίας...

Ο Νεϊμάρ, η «σελεσάο» και τα βραζιλιάνικα δάκρυα

Το 21ο Παγκόσμιο κύπελλο όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα, μετά και την τραγωδία του 2014 και ιδιαιτέρως με την απίστευτη εντός έδρας συντριβή της με 7-1 από την Γερμανία, η λογική- όσο υπάρχει στο ποδόσφαιρο- έλεγε ότι η εθνική Βραζιλίας θα επιδιώξει να λυτρωθεί από αυτό.

Όλοι περίμεναν πως η φετινή διοργάνωση θα ήταν η «χειροτονία» για τον νέο βασιλιά του ποδοσφαίρου τον Βραζιλιάνο, Νεϊμάρ. Πριν από 4 χρόνια ο νεαρός τότε ποδοσφαιριστής δεν είχε μπορέσει να προσφέρει στην εθνική του, καθώς είχε τραυματισθεί στο γόνατο από ένα κτύπημα του Σούνιγα. Και εναντίον των «πάντσερ» δεν μπόρεσε να αγωνισθεί.

Τώρα λοιπόν όλοι περίμεναν τον Νεϊμάρ, την πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή στον κόσμο, να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να οδηγήσει ως άλλος… Ρονάλντο ή Ρομάριο ή Ροναλντίνιο ή και Πελέ ακόμη, τη «σελεσάο» στην πρωτοκαθεδρία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, 16 χρόνια μετά την τελευταία της επιτυχία. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Ο Νεϊμάρ παραμένει έτσι ένας σημαντικός ποδοσφαιριστής αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμη για να πλησιάσει, πόσο μάλλον να φτάσει ή να... απειλήσει μερικά από τα προαναφερόμενα ονόματα.

Όσο κι αν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει μεταλλαχθεί η ουσία είναι ότι απέχει ακόμη παρασάγγας πλέθρας. Το ταλέντο του σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όμως η ιστορία θέλει να γράφεται από νικητές και έως τώρα ο 25χρονος Νεϊμάρ πέραν των επιτυχιών του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, δεν έχει μπορέσει σε διεθνές επίπεδο να δείξει πως θα πάρει την θέση του Μέσι ή του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Νεϊμάρ και οι συμπαίκτες του είχαν πάει στην Ρωσία με πολλά όνειρα και ελπίδες. Άπαντες ήθελαν να πάρουν την ρεβάνς για το 2014 και μόνος τρόπος για να το πετύχουν ήταν να επιστρέψουν θριαμβευτές στην πατρίδα τους κρατώντας στα χέρια τους το βαρύτιμο τρόπαιο. Τώρα όμως η «σελεσάο» εγκατέλειψε την τελική φάση. Μπορεί αυτή τη χρονιά να μην ήταν τόσο ντροπιαστική η ήττα τους (2-1 από το Βέλγιο), ωστόσο για μία ακόμη φορά οι οπαδοί τους βγήκαν ξανά με δάκρυα στα μάτια στους δρόμους. Γνώριζαν ότι πάλι τα παιδιά τους δεν τα κατάφεραν.

Σίγουρα το σύμβολο της αποτυχίας της εθνικής Βραζιλίας στο φετινό Παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας είναι κατά το πλείστον ο Νειμάρ. Ο άνθρωπος που κλήθηκε να πάρει πίσω στην πατρίδα του το μεγαλύτερο έπαθλο του ποδοσφαιρικού κόσμου. Όμως δεν μπόρεσε να σηκώσει αυτό το βάρος. Σχεδόν σε κανένα παιχνίδι δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κάτι το διαφορετικό, κάτι το μαγευτικό , κάτι που να την βγάλει από την δύσκολη θέση και να την πάει ένα βήμα παραπάνω.

Δεν είχε τη δύναμη, το σθένος. Αυτό που βγάζουν οι πραγματικά μεγάλοι ποδοσφαιριστές ειδικά στα δύσκολα παιχνίδια με αντιπάλους ισοδύναμους ή και ισχυρότερους. Φυσικά ο Νειμάρ που έχει αντιληφθεί τη νέα τραγωδία που έζησε η «σελεσάο» στα γήπεδα της Βραζιλίας, αυτή τη φορά, παραδέχθηκε ότι «αποτελεί τη πιο θλιβερή στιγμή της έως τώρα καριέρας του».

Μέσα στις προσεχείς ημέρες πρέπει να παρουσιασθεί στο Παρίσι ώστε να ξεκινήσει κι αυτός προετοιμασία με το νέο του προπονητή, Τόμας Τούχελ καθώς οι υποχρεώσεις για τη νέα σεζόν θα είναι πολύ μεγάλες. Στη διάρκεια της πρώτης του παρουσίας με τη φανέλα των παριζιάνων ο Νειμάρ σκόραρε 28 φορές σε μόλις 30 παιχνίδια. Ωστόσο τώρα τον περιμένουν πιο δύσκολα πράγματα, καθώς ο μεγάλος στόχος παραμένει το Τσάμπιονς Λιγκ...

Έτσι ο κληρονόμος του Ρονάλντο και του Πελέ, που μερικές φορές έδειχνε και συγγραφέας θεατρικών έργων στα γήπεδα της Ρωσίας, σφράγισε με την νοοτροπία του μία ακόμη αποτυχία της Βραζιλίας, μιας χώρας όπου το ποδόσφαιρο λατρεύεται ως Θεός και φυσικά έδειξε πως είναι μόνο ένας μακρινός συγγενής εκείνων των νικητών και του ένδοξου παρελθόντος τους. Βέβαια ο χρόνος είναι με το μέρος του ακόμη...

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo