Γερμανία – Τουρκία και στη μέση ο Οζίλ

Η κλήση για απολογία του 29χρονου μεσοεπιθετικού για τη συνάντηση με τον Ερντογάν και το ενδεχόμενο για ένα πρόωρο «αντίο» από τη «νασιονάλμανσαφτ»

Γερμανία – Τουρκία και στη μέση ο Οζίλ

Η Γερμανία μπορεί να αποκλείστηκε πρόωρα από την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο τα προβλήματα στο «στρατόπεδό» της ακόμα δεν λένε να τελειώσουν. Αφού ξεκαθάρισε το θέμα με την παραμονή του Γιόακιμ Λεβ στον πάγκο του συγκροτήματος, πλέον τα βλέμματα έχουν στραφεί στην υπόθεση του Μεσούτ Οζίλ και το αν τελικά θα παραμείνει στις τάξεις της «νασιονάλμανσαφτ» ή αν θα βάλει τέλος στην καριέρα του στα «πάντσερ».

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός έχει γίνει αποδέκτης σκληρής κριτικής πριν την έναρξη του Μουντιάλ. Αιτία; Η υπόθεση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, βρέθηκε τον περασμένο Μάιο στη Βρετανία τόσο με τον Οζίλ όσο και τον Ιλκάι Γκουντογκάν και οι δύο ποδοσφαιριστές του χάρισαν φανέλες (ο παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι, μάλιστα, έκανε λόγο για τον... πρόεδρο του). Οι φωτογραφίες τους όμως προκάλεσαν σάλο στη Γερμανία και η σκληρή κριτική ακολούθησε τους παίκτες και στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ο Γκουντογκάν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία απολογήθηκε για τη συγκεκριμένη συνάντηση. Το γεγονός ωστόσο ότι ο Οζίλ δεν έπραξε το ίδιο, συνεχίζει να κρατάει στην επιφάνεια το συγκεκριμένο θέμα. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας, Ράινχαρντ Γκρίντελ, σε δηλώσεις του στο «Kicker» κάλεσε τον παίκτη να απολογηθεί και να δώσει απαντήσεις μετά την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών του διακοπών κι όταν ρωτήθηκε για το αν τίθεται θέμα αποκλεισμού του ποδοσφαιριστή από την εθνική ομάδα, πέταξε το… μπαλάκι στον προπονητή, Γιόακιμ Λεβ, τονίζοντας πως αυτός παίρνει τις αποφάσεις για τους παίκτες του συγκροτήματος.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του ποδοσφαιριστή, Μουσταφά, μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» παρουσιάστηκε εκνευρισμένος από την κριτική στο γιο του και τόνισε: «Στη θέση του, θα τους έλεγα "ευχαριστώ, αλλά σταματάω". Είναι κουρασμένος, απογοητευμένος και προσβεβλημένος, οι ίδιοι οι φίλαθλοι της ομάδας του τον αποδοκίμασαν πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Δεν είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τον εαυτό του συνέχεια, παίζει εννέα χρόνια στην Εθνική και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής. Όταν νικάμε, το κάνουμε όλοι μαζί, όταν χάνουμε θα φταίει μόνο ο Οζίλ;». Πλέον, αυτό που μένει να φανεί είναι η απόφαση του ιδίου του παίκτη για το μέλλον του στην εθνική ομάδα της Γερμανίας και αν θα επιλέξει να συνεχίσει την πορεία του στα «πάντσερ» ή αν θα ρίξει τίτλους τέλους και θα ολοκληρώσει την καριέρα του στη «νασιονάλμανσαφτ».

Η καριέρα του στα «πάντσερ»

Η πορεία του Οζίλ στην εθνική ομάδα είχε ξεκινήσει το 2006. Παρά τις τουρκικές του ρίζες, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, ενώ όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με το οποίο θα αγωνιζόταν αποφάσισε να φορέσει τα χρώματα των «πάντσερ». Κλήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 2006 στην ομάδα κάτω των 17 ετών της Γερμανίας και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τρία χρόνια αργότερα σε ένα φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τη Νορβηγία.

Το 2010 συμπεριλήφθηκε στην αποστολή των Γερμανών για το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής κι έφτασε ως τα ημιτελικά του θεσμού, τότε που η «νασιονάλμανσαφτ» ηττήθηκε με 1-0 από την Ισπανία. Τελικά, κατέλαβε την τρίτη θέση στο τουρνουά, καθώς στον «μικρό τελικό» πανηγύρισε τη νίκη με 3-2 επί της Ουρουγουάης.

Η συνέχεια δόθηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012. Αφού πρώτα πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στα προκριματικά, πήρε μέρος και στα τελικά του θεσμού, όπου για ακόμα μία φορά η πορεία της Γερμανίας ολοκληρώθηκε στα ημιτελικά με την ήττα αυτή τη φορά από την Ιταλία. Ο Οζίλ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά και συνέχισε την πορεία του με στόχο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία.

Στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014 ήταν πρώτος σκόρερ της εθνικής του με οχτώ γκολ, ενώ στα τελικά έφτασε τελικά ως το ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το τρόπαιο στον τελικό με την Αργεντινή. Επόμενη στάση του, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 στη Γαλλία, με τους Γερμανούς να προκρίνονται στην 4άδα της διοργάνωσης και να αποκλείονται από τους διοργανωτές. Εφέτος, παρά τα όσα προβλήματα δημιουργήθηκαν για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Οζίλ συμπεριλήφθηκε στα πλάνα του προπονητή του για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Το ταξίδι όμως αυτή τη φορά των «πάντσερ» ολοκληρώθηκε στη φάση των ομίλων του θεσμού.

Στο διάστημα της «θητείας» του στην εθνική ομάδα της Γερμανίας ο Οζίλ έχει πάρει μέρος σε 92 αναμετρήσεις και έχει πετύχει 23 γκολ. Αν η παρουσία του στην ήττα με 3-0 από τη Νότιο Κορέα στην τελευταία αγωνιστική του έκτου γκρουπ του Μουντιάλ ήταν και η τελευταία του με την εθνική ομάδα της χώρας θα το δούμε στη συνέχεια.