Τα κέρδη του Ολυμπιακού από το Μουντιάλ

Κοντά στις 450 χιλιάδες δολάρια αναμένεται να καρπωθεί ο Ολυμπιακός από τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών του- πρώην και νυν- στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Τα κέρδη του Ολυμπιακού από το Μουντιάλ

Πρόκειται για την αποζημίωση που δίνει –από το 2010- η FIFA στους συλλόγους για τις υπηρεσίες των παικτών τους στις εθνικές ομάδες των χωρών τους όταν προσέρχονται κάθε τέσσερα χρόνια στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη.

Ο συνολικός αριθμός των παικτών που πήραν μέρος με όλες τις εθνικές στο Μουντιάλ είναι 736 (32 ομάδες με 23 παίκτες η καθεμιά) και ο χρόνος που απασχολήθηκαν υπολογίστηκε στις 24.500 ημέρες (ο χρόνος ξεκινά από τις δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο παιχνίδι έως την επόμενη μέρα του αποκλεισμού κάθε ομάδας).

Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει η FIFA για τις αποζημιώσεις των συλλόγων ανέρχεται σε 209 εκατομμύρια δολάρια. Κάτι που σημαίνει ότι η αποζημίωση για κάθε παίκτη φτάνει περίπου στα 8.530 δολάρια μικτά. Με βάση αυτό το ποσό γίνονται οι λογαριασμοί. Και δεν έχει σημασία αν ο παίκτης δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό στα τελικά. Η αποζημίωσή του τρέχει κανονικά.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι αποζημίωση δικαιούνται όλες οι ομάδες στους οποίους αγωνίστηκαν οι μουντιαλικοί παίκτες μέσα στην τελευταία διετία! Και για να μην υπάρχει κανένα παράπονο, επειδή οι μεταγραφικές περίοδοι δεν συμπίπτουν σε όλες τις ηπείρους, η παγκόσμια ομοσπονδία, έθεσε τα χρονικά διαστήματα που λαμβάνει υπόψη στη μοιρασιά.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Τη φανέλα του Ολυμπιακού την τελευταία διετία (Ιούλιος 2016- Ιούλιος 2018) φόρεσαν έξι (6) παίκτες που βρέθηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας για τα τελικά του Μουντιάλ. Οι Καρίμ Ανσαριφάρντ, Εχσάν Χατζισαφί (Ιράν), Μανουέλ Ντα Κόστα, Μεχντί Καρσελά (Μαρόκο), Λούκα Μιλιβόγεβιτς (Σερβία), Τζίμι Ντουρμάζ (Σουηδία).

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο τον Ιανουάριο του 2017. Ο Ολυμπιακός δικαιούται τα ¾ της αποζημίωσης της FIFA και ο Πανιώνιος το υπόλοιπο. Το Ιράν αποκλείστηκε στις 25 Ιουνίου (μετά το 1-1 με την Πορτογαλία). Χρόνος απασχόλησης του ποδοσφαιριστή: 26 μέρες Χ 8,530 δολάρια την ημέρα, μας κάνουν 221.780 δολάρια. Με το μερτικό του Ολυμπιακού να ανέρχεται σε 166.335 δολάρια.

Ο Εχσάν Χατζισαφί ήρθε στον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 2018. Ο Ολυμπιακός δικαιούται το 1/4 της αποζημίωσης της FIFA (το υπόλοιπο ποσοστό θα πάει στον Πανιώνιο και στην προηγούμενη ομάδα του, Σεπαχάν). Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θα καρπωθεί 55.445 δολάρια από το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που ανέρχεται, όπως και του Καρίμ, σε 221.780 δολάρια.

Ο Μανουέλ Ντα Κόστα ήρθε στον Ολυμπιακό τον Αύγουστο του 2015 (από τη Σίβασπορ) και έφυγε (για την Μπασάκ Σεχιρ) τον Ιούλιο του 2017. Έπαιξε στους ερυθρόλευκους ένα χρόνο. Το Μαρόκο αποκλείστηκε στις 25 Ιουνίου (ύστερα και από το 2-2 με την Ισπανία). Χρόνος απασχόλησης του ποδοσφαιριστή: 26 μέρες Χ 8,530 δολάρια την ημέρα, μας κάνουν 221.780. Ο Ολυμπιακός δικαιούται τη μισή αποζημίωση, ήτοι 110.890 δολάρια.

Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς αποκτήθηκε από την Αντερλεχτ τον Ιούλιο του 2015 και πουλήθηκε στην Κρίσταλ Πάλας τον Ιανουάριο του 2017. Η ομάδα του, η Σερβία έμεινε στη Ρωσία μέχρι τις 27 Ιουνίου (0-2 Βραζιλία). Ο «Μίλι» έπαιξε στον Ολυμπιακό μόνο ένα 6μηνο στην τελευταία διετία, άρα η ερυθρόλευκη ΠΑΕ δικαιούται το ¼ της αποζημίωσης που ανέρχεται συνολικά. σε 238.840 δολάρια. Ήτοι 59.710 δολάρια. Τα υπόλοιπα ¾ θα πάνε στην Κρίσταλ Πάλας.

Ο Μεχντί Κανσελά ήρθε (από τη Γρανάδα) τον Ιούλιο 2017 κι έφυγε (για τον ίδιο προορισμό) τον Ιανουάριο του 2018. Έμεινε στο λιμάνι ένα εξάμηνο. Συνεπώς και από αυτόν ο Ολυμπιακός δικαιούται το ¼ (55.445 δολάρια) της συνολικής αποζημίωσης που θα δώσει η FIFA για τον ποδοσφαιριστή και φτάνει τις 221.780 δολάρια.

Τέλος, ο Τζίμι Ντουρμάζ, που είναι και ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη αποζημίωση (324.140 δολάρια) καθώς η Σουηδία αποκλείστηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης (από την Αγγλία 2-0 στις 7 Ιουλίου) και ο χρόνος απασχόλησης του έφτασε τις 38 μέρες, ο Ολυμπιακός δεν είναι βέβαιο ότι δικαιούται ποσοστό καθώς τον είχε στη διάθεσή του μόνο για μερικές μέρες, δεδομένου ότι δόθηκε με μεταγραφή τον Αύγουστο του 2016 (στην Τουλούζ).

Δίχως, να υπολογίζουμε καθόλου ποσοστό από τον Ντουρμάζ, το μερτικό του Ολυμπιακού από τους μουντιαλικούς του ποδοσφαιριστές φτάνει συνολικά τα 447.825 ΔΟΛΛΑΡΙΑ

Όλα αυτά, βεβαίως, με την απαραίτητη προϋπόθεση, οι σύλλογοι να έχουν καταθέσει σχετική αίτηση προς τη FIFA (η προθεσμία έληγε στις 10 Ιανουαρίου).