Πίκφορντ και Μαγκουάιρ οι «στυλοβάτες» της Αγγλίας που την βλέπουν να πηγαίνει πολύ …μακρυά!

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά, η εθνική Αγγλίας θα δώσει ξανά το παρόν σε ημιτελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου και ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τους δύο «στυλοβάτες» των «λιονταριών» που από το…πουθενά την οδηγούν όλο και πιο ψηλά!

Πίκφορντ και Μαγκουάιρ οι «στυλοβάτες» της Αγγλίας που την βλέπουν να πηγαίνει πολύ …μακρυά!

Για πρώτη φορά από το 1990, η εθνική ομάδα της Αγγλίας καταφέρνει να προκριθεί στα ημιτελικά παγκοσμίου κυπέλλου. Τελευταία φορά που τα «λιοντάρια» είχαν επικρατήσει σε προημιτελική φάση ήταν την 1η Ιουλίου 1990 όταν έβγαλαν εκτός συνέχειας το Καμερούν (3-2 στην παράταση). Μάλιστα την ημέρα εκείνη μόνο τρεις από τους σημερινούς ποδοσφαιριστές είχαν γεννηθεί. Ο Κάιλ Γουόκερ, ο Άσλει Γιάνγκ και ο Τζόρνταν Χέντερσον.

Η σημερινή Αγγλία μπορεί να μην διαθέτει ποδοσφαιριστές υψηλότατου επιπέδου όπως παλαιότερα, αλλά δείχνει χαρακτήρα και κανείς δεν πρέπει να αποκλείει το γεγονός να φτάσει στον τελικό όπου όλα μπορεί να συμβούν.

Πριν το παγκόσμιο κύπελλο που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία στην Ρωσία, οι αντίπαλοί της αναζητούσαν να βρουν ποιοι ενδεχομένως θα ήταν οι «αδύναμοι κρίκοι» της ομάδας της. Αρκετοί υποστήριζαν πως ένας είναι ο μικρός και άπειρος τερματοφύλακας, Τζόρνταν Πίκφορντ και άλλοι, ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός, Χάρι Μαγκουάιρ.

Ο Πίκφορντ μπορεί να αγωνίζεται στην Έβερτον αλλά πριν τους αγώνες της Ρωσίας είχε δεχθεί έντονη κριτική από τον παλιό διεθνή ακραίο μπακ της Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ.

Βεβαίως ο 24χρονος κίπερ, με το που πάτησε το πόδι του στα γήπεδα της Ρωσίας, με το «καλημέρα» κιόλας, φρόντισε να δώσει τα διαπιστευτήριά του και τώρα οι ιδιοκτήτες των «ζαχαρωτών» τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, βλέποντας το πουλέν τους να έχει ανεβάσει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο τουλάχιστον κατά 50%. Κι έχει δρόμο αρκετό μπροστά του. Εναντίον της Σουηδίας ήταν εκπληκτικός , πραγματοποιώντας δύο σπουδαίες αποκρούσεις, πέραν των άλλων…

Ο νεαρός Πίκφορντ αξίζει να σημειωθεί πως ξεπέρασε όλους τους προκατόχους του, κάτω από τα δοκάρια στα «τρία λιοντάρια», (με την πρόκριση στα ημιτελικά) εκτός από τους Γκόρντον Μπάνκς και Πίτερ Σίλτον.

Ο 25χρονος , Μαγκουάιρ από την άλλη, έχει εξελιχθεί σ έναν σημαντικό κεντρικό αμυντικό, ο οποίος δεν επηρεάζεται και δεν φοβάται κανέναν και τίποτε. Ο στόπερ της Λέστερ, θεωρήθηκε από αρκετούς ως ένας παλιού τύπου αμυντικός. Όμως οι αντιδράσεις του είναι ταχύτατες. Είναι έξυπνος. Προωθείται σχεδόν πάντα και δίνει θαυμάσεις ασίστ. Έπειτα το ύψος του, 1μ94 του επιτρέπει να μην χάνει κεφαλιά για κεφαλιά. Βεβαίως διαθέτει και καλή αλτικότητα. Οπότε τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο εύκολα για τον «πλακατζή» όπως είναι το ψευδώνυμό του.

Ο «αγαθός γίγαντας» λοιπόν, την σαιζόν που έληξε έπαιξε και στα 3420’ με την Λέστερ στα παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ. Μοναδικός ποδοσφαιριστής της ομάδας του που δεν έχασε ούτε λεπτό!. Κατάφερε έτσι, να πείσει τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ πως αξίζει μια θέση στην 23άδα που θα ταξίδευε στην Ρωσία. Και τα κατάφερε. Το όνομά του τώρα ακούγεται σχεδόν σε όλα τα χείλη «φίλων και εχθρών» της «κόκκινης αρμάδας».

Η φετινή εθνική ομάδα της Αγγλίας μπορεί να διαθέτει λιγότερα ταλέντα σε ατομικό επίπεδο και σε προσωπικότητα από τους πρόσφατους προκατόχους τους. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι αναμφισβήτητα είναι η καλύτερη ομάδα της χώρας της για περισσότερα από 20 χρόνια. Η επιτυχία της με 2-0 επί της Σουηδίας είναι η μεγαλύτερη από το 1990, και βεβαίως δείχνει πως έχει δρόμο μπροστά της και κανείς δεν ξέρει έως που μπορεί να φτάσει…

Μάνος Σταραμόπουλος

Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS

Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo