Η «συσκευασμένη» για Μουντιάλ Αγγλία

Η καλή παρουσία της εθνικής Αγγλίας στο Μουντιάλ, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της. Ενώ η «συσκευασία» είναι το μυστικό της όπλο για διάκριση, όπως γράφει ο Μάνος Σταραμόπουλος.

Η «συσκευασμένη» για Μουντιάλ Αγγλία

Η πρόκριση της εθνικής Αγγλίας στα προημιτελικά του 21ου Παγκοσμίου κυπέλλου δίνοντας τέλος σε μία «κατάρα»- στην ουσία ήταν ανικανότητα ή ατυχία- των πέναλτι, μετά από περίπου 30 χρόνια (28 για την ακρίβεια) φέρνει τα «τρία λιοντάρια» μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Να μπορέσουν να περάσουν στα ημιτελικά, αφήνοντας εκτός τους Σουηδούς, με τους οποίους τουλάχιστον η προϊστορία δεν είναι και η καλύτερη.

Η κάθε ομάδα έχει από 7 νίκες, ενώ 9 παιχνίδια έληξαν δίχως νικητή. Στις μεγάλες διοργανώσεις ωστόσο η Αγγλία μετράει μόλις μια νίκη ( σε 4 αναμετρήσεις). Κι αυτό δεν αρέσει καθόλου μα καθόλου στον προπονητή της, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ που το φωνάζει σχεδόν συνέχεια στους ποδοσφαιριστές του σε κάθε προπόνηση.

Η φετινή Αγγλία σίγουρα δεν διαθέτει τους ποδοσφαιριστές κλάσεως που είχε για παράδειγμα στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1990 στην Ιταλία, όπως ο Πολ Γκασκόιν, ο Γκάρι Λίνεκερ, ο Πίτερ Σίλτον, ο Τζων Μπάρνς ή ο Στιούαρτ Πηρς. Σίγουρα πολλά υποσχόμενοι είναι ο Ντέλε Αλι, ο Λίνγκαρντ και ο Ράσφορντ αλλά χρειάζονται ακόμη αρκετή δουλειά και εμπειρίες…

Θετικός αντίκτυπος στην οικονομία της!

Η πορεία της εθνικής της ομάδας στα γήπεδα της Ρωσίας, έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομία της Αγγλίας, γεγονός που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Όπως αναφέρει το Κέντρο Έρευνας Λιανικού Εμπορίου (Centre for Retail Research), που έδωσε στοιχεία στην δημοσιότητα το CRR, η πρόκριση επί της Κολομβίας έδωσε μια ισχυρή ώθηση στην οικονομία της χώρας της, που ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ!
Κι αυτό οφείλεται στην καταναλωτική έξαρσης που παρατηρείται ως απόρροια της ευτυχίας που υπάρχει στον κόσμο από την πρόκριση της εθνικής ομάδας της χώρας του. Μάλιστα το ποσό, αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εν λόγω κέντρου, μπορεί να φτάσει στα 3 δισ. ευρώ σε περίπτωση που η ομάδα, μπορέσει να φτάσει έως τον τελικό της 15ης Ιουλίου…

Το μυστικό της όπλο η …συσκευασία

Εν τω μεταξύ η φετινή εθνική ομάδα της Αγγλίας τουλάχιστον έως τώρα, δεν δείχνει να κερδίζει την συμπάθεια των φιλάθλων, τουλάχιστον για το θέαμα που προσφέρει. Μπορεί τα αποτελέσματά της να προκαλούν ντελίριο και ενθουσιασμό στους οπαδούς της, όμως δεν έχει παρουσιάσει κάτι, που να μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι έχει τα φόντα να πάει ακόμη πιο μακρυά. Όχι πως δεν μπορεί να το πετύχει. Στο ποδόσφαιρο άλλωστε τόσα και τόσα έχουμε δει και από πιο αδύνατες ομάδες.

Όμως η τωρινή ομάδα του Σαουθγκέιτ πρέπει όλοι μας να της αναγνωρίσουμε πως διαθέτει κάτι που δεν είχαν οι προηγούμενές της, τουλάχιστον από το 1990 και εντεύθεν. Δηλαδή διαθέτει ένα είδος μοναδικής «συσκευασίας» ή πακεταρίσματος όπως θέλει το λέει ο καθένας μας, που είναι ένα νέο ελάχιστα γνωστό στατιστικό στοιχείο. Το οποίο μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για την συνέχεια που προβλέπεται ιδιαιτέρως δύσκολη. Ενώ η τηλεοπτική κάλυψη, η διαδικτυακή κάλυψη και οι εφημερίδες δείχνουν να επικεντρώνονται παραδοσιακά σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατοχή, τα ολοκληρωμένα περάσματα και το πόσο αργή είναι στις κινήσεις της, όλα αυτά μάλλον πρέπει να τα αφήσουν στην άκρη…

Το νέο αυτό παιχνίδι αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, δηλαδή το «πακετάρισμα» οφείλεται σ έναν Γερμανό. Τον πρώην μέσο, Στέφαν Ρέιναρτς, 29 ετών, ο οποίος λόγω τραυματισμού αναγκάσθηκε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Δεν απομακρύνθηκε όμως από το χώρο του ποδοσφαίρου. Μελέτησε αρκετά διάφορα και κατέληξε ότι έχει ανακαλύψει ένα νέο τρόπο που πιστεύει ότι έχει πραγματικά σημασία: «την συσκευασία».

Πρώτα το νέο αυτό σύστημα το είχε χρησιμοποιήσει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η εθνική Γερμανίας και μάλιστα ο Τόνι Κρόος είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την χρησιμότητά του.

Ειδικοί αναλυτές λένε γι αυτό: "Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόοδος στη γνώση στη Γερμανία: παράγουμε ποδοσφαιριστές και προπονητές που καταλαβαίνουν τη σημασία του χώρου".

Έτσι τώρα βλέπουμε τον δεύτερο κεντρικό αμυντικό της Αγγλίας, Χάρι Μαγκουάιρ να έχει αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση του παιχνιδιού από την άμυνα. Παίρνει την μπάλα, προωθείται –όπως ο Φράντς Μπέκενμπαουερ στην εποχή του– και την δίνει όσο πιο σωστά και γρήγορα μπορεί. Πιστεύεται ότι οι Αγγλοι που ουσιαστικά εμφανίζονται πιο αμυντικογενείς, καταφέρνουν και περνάνε πολλές μπαλιές προς τους επιθετικούς…

Ο τεχνικός διευθυντής της Σάλκε, Ντομένικο Τεντέσκο, 32 ετών, και ο νέος προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, Τόμας Τούχελ χρησιμοποιούν το μοντέλο του Ρέιναρτς ως μέρος του έργου ανάλυσης.
Τώρα εναντίον της Σουηδίας θα δούμε τι θα κάνει η Αγγλία που δείχνει ικανή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο…


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo