Τζόρνταν Πίκφορντ: Από δανεικός αναντικατάστατος

Η αλλαγή του ονόματός του, οι δανεισμοί, η μεταγραφή ρεκόρ στην Έβερτον και οι ηρωικές επεμβάσεις του στο Μουντιάλ της Ρωσίας με την εθνική Αγγλίας

Τζόρνταν Πίκφορντ: Από δανεικός αναντικατάστατος

Λίγο πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας η επιλογή του ομοσπονδιακού προπονητή της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, να αφήσει εκτός αποστολής τον πολύπειρο τερματοφύλακα Τζο Χαρτ προκάλεσε ερωτήματα στο Νησί. Πολύ περισσότερο δε, η απόφασή του να ρίξει… στα βαθιά έναν άπειρο 24χρονο, τον Τζόρνταν Πίκφορντ, αντί για τον Τζακ Μπάτλαντ που φάνταζε πως θα ήταν η πρώτη του επιλογή για τη θέση κάτω από την εστία των «λιονταριών» στις αναμετρήσεις της Μουντιάλ.

Τι κι αν μετά την ήττα από το Βέλγιο στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ, ο νεαρός πορτιέρε έγινε αποδέκτης κριτικής για το γκολ που δέχτηκε από τον Γιανουζάι, με τον Αρσέν Βενγκέρ να εκφράζει μεταξύ άλλων την άποψή του ότι πιθανότατα θα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της Αγγλίας στα γήπεδα της Ρωσίας, εν τούτοις ο Πίκφορντ με την εξαιρετική του εμφάνιση στο ματς κόντρα στην Κολομβία όχι μόνο δικαίωσε τον προπονητή του στα «λιοντάρια», αλλά έγινε και αποδέκτης διθυραμβικών σχολίων από τα Μέσα ενημέρωσης του Νησιού.

«Ο Τζόρνταν Πίκφορντ είναι ο ήρωας της Αγγλίας μετά τους ηρωισμούς στα πέναλτι, οι οποίοι αποδείχθηκαν η τέλεια απάντηση στην αμφισβήτηση, και εκτόξευσε την ομάδα στους "8" του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανέφερε η «Mirror» μετά την πρόκριση των «λιονταριών» στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Παράλληλα όμως, άπαντες έπλεκαν το εγκώμιο του παίκτη και για την «μαγική» του επέμβαση λίγο πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού με την Κολομβία, όταν απέκρουσε εντυπωσιακά τη μπάλα σε μακρινό βολέ του Ουρίμπε.

Το γεγονός βέβαια, ότι από την εκτέλεση του κόρνερ προήλθε το γκολ της ισοφάρισης (1-1) των «καφετέρος» από τον Γέρι Μίνα, επισκίασε τη συγκεκριμένη φάση και δεν επέτρεψε να δούμε σε ριπλέι την κορυφαία -ενδεχομένως- απόκρουση του Μουντιάλ μέχρι τώρα. Πώς όμως έφτασε ο Πίκφορντ να γίνει από ένας αρχάριος τερματοφύλακας σε ήρωας της Αγγλίας στο Μουντιάλ;

Ο Πίγκφορντ που έγινε Πίκφορντ

Ο Πίκφορντ γεννήθηκε τρεις περίπου μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ, το 1994, και το πραγματικό επίθετο της οικογένειάς του δεν ήταν Πίκφορντ αλλά… Πίγκφορντ! Την αλλαγή επέλεξε να κάνει ο πατέρας του, Λι, επειδή όταν ήταν στο σχολείο οι συμμαθητές του τον φώναζαν «piggy», ήτοι… γουρουνάκι!

Ο Τζόρνταν Πίκφορντ έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα σε ηλικία οκτώ ετών όταν εντάχθηκε στις ακαδημίες της Σάντερλαντ και εννέα χρόνια αργότερα κατάφερε να κερδίσει μία θέση του στην πρώτη ομάδα των «μαύρων γατών». Όπως αποδείχτηκε βέβαια, δεν έμελλε να παραμείνει εκεί για μεγάλο διάστημα, αφού παραχωρήθηκε σε άλλες ομάδες με τη μορφή δανεισμού για να αποκτήσει εμπειρίες.

Ο νεαρός τερματοφύλακας από το 2012 ως το 2016 άλλαξε… έξι διαφορετικές ομάδες (!), καθώς τον απέκτησαν κατά σειρά η Ντάρλινγκτον, η Άλφρετον Τάουν, η Μπέρτον, η Καρλάιλ, η Μπράντφορντ και η Πρέστον. Το Γενάρη του 2016 όμως, επέστρεψε τελικά στο «Στάδιο του Φωτός» και τις τάξεις της Σάντερλαντ, όπου έκανε και το ντεμπούτο του στα μεγάλα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ. Αν και ήταν μόλις 21 χρόνων είχε ήδη αγωνιστεί και στις πέντε πρώτες κατηγορίες του Νησιού!

Η μεταγραφή ρεκόρ στην Έβερτον

Τη σεζόν 2016-17 έπειτα από τον τραυματισμό του βασικού τερματοφύλακα της Σάντερλαντ, Βίτο Μανόνε, ο Πίκφορντ ανέλαβε την υπεράσπιση της εστίας της ομάδας του και εκείνη την περίοδο ήταν ένας από τους έξι παίκτες που επιλέχθηκαν για το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της χρονιάς από την Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών της Αγγλίας.

Το καλοκαίρι του 2017 η Έβερτον κινήθηκε για την απόκτησή του και τον ενέταξε στο δυναμικό της καταβάλλοντας το ποσό ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών, το οποίο μαζί με τους επιπλέον όρους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 30 εκατομμύρια στερλίνες. Η συγκεκριμένη μεταγραφή τερματοφύλακα ήταν η τρίτη πιο δαπανηρή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πίσω από αυτές των Τζιανλουίτζι Μπουφόν και Έντερσον Μοράες, όπως επίσης και η πρώτη Βρετανού στην ιστορία!

Ο Πίκφορντ από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις στο σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ έδειξε το ταλέντο του και στην παρθενική του σεζόν στα «ζαχαρωτά» τιμήθηκε με τρία διαφορετικά βραβεία στην ομάδα του: αυτό του καλύτερου παίκτη της σεζόν στο σύλλογο, του καλύτερου παίκτη της σεζόν από την ψηφοφορία των παικτών της Έβερτον, αλλά κι αυτό του καλύτερου νεαρού ποδοσφαιριστή της σεζόν.

Η πορεία με τα «λιοντάρια»

Η μεγαλύτερη βέβαια δικαίωση για τον ίδιο ήρθε λίγο αργότερα με την κλήση του στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος για τα τελικά το Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πριν το Μουντιάλ ωστόσο, ο Πίκφορντ είχε αγωνιστεί με όλες τις μικρότερες ομάδες του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Πήρε μέρος σε αρκετές αναμετρήσεις της εθνικής του πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, ενώ εκεί που έλαμψε ήταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 χρόνων το 2017 στην Πολωνία όταν έφτασε με τα «λιοντάρια» ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Σάουθγκεϊτ, που παρακολουθούσε την πορεία του, τον κάλεσε για πρώτη φορά στην ανδρική ομάδα τον Αύγουστο του 2017 για τα ματς με Μάλτα και Σλοβακία στα προκριματικά του Μουντιάλ. Παρότι όμως τελικά δεν αγωνίστηκε εξαιτίας ενός τραυματισμού, τελικά έκανε το ντεμπούτο του λίγους μήνες αργότερα στο φιλικό της Αγγλίας με τη Γερμανία στο Γουέμπλεϊ (0-0).

Το Μουντιάλ της Ρωσίας

Όπως αναφέραμε και στο ξεκίνημα, η επιλογή του στην αποστολή της Αγγλίας για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκάλεσε ερωτήματα. Ο Πίκφορντ έκανε το ντεμπούτο του στο ματς της πρεμιέρας του τουρνουά στη νίκη επί της Τυνησίας και παρέμεινε τελικά στη θέση του σε όλες μέχρι σήμερα τις αναμετρήσεις της εθνικής του στο Μουντιάλ.

Κόντρα στην Κολομβία, ο Πίκφορντ έγινε ο πρώτος Άγγλος τερματοφύλακας που απέκρουσε πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» μεγάλου τουρνουά μετά τον Ντέιβιντ Σίμαν (από το ματς με την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 1998), ενώ με τις σωτήριες αποκρούσεις του κόντρα στους «καφετέρος» τα «λιοντάρια» για πρώτη φορά στα χρονικά σε Μουντιάλ βγήκαν νικητές από την συγκεκριμένη ψυχοφθόρο διαδικασία και πανηγύρισαν την πρόκριση στα προημιτελικά. Αν θα γίνει τελικά ο Πίκφορντ και ο πρώτος τερματοφύλακας μετά τον θρυλικό Γκόρντον Μπανκς το 1966 που θα σηκώσει στα χέρια του και το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα το δούμε στη συνέχεια…