Ο κλόουν Νεϊμάρ

Μπορεί να γίνει ένας άριστος…ηθοποιός. Ταλέντο διαθέτει και μάλιστα μπόλικο. Όμως μπορεί να ανέβει και στον Θρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον Νεϊμάρ το νέο θρύλο της εθνικής Βραζιλίας.

Ο κλόουν Νεϊμάρ

Και ο νικητής είναι ο Νεϊμάρ. Κερδίζει σίγουρα τουλάχιστον έως τώρα βραβείο για τον καλύτερο ηθοποιό. Ειδικότητά τους, οι καταδύσεις, τα αεροπλανικά κόλπα αλλά και το συνεχές κλαψούρισμα. Αν τον αναγκάσεις να σηκώσει κάτι, ας πούμε ένα άγαλμα υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει στο έδαφος επικαλούμενος φάουλ. Σίγουρα μπορείτε να τον παρομοιάσετε με όποιον θέλετε ή να τον καλέσετε να σας κάνει μερικές προσομοιώσεις. Είναι γεννημένος καλλιτέχνης. Όμως κάνει και πολλά λάθη, ίσως από το νεαρό της ηλικίας του. Ο Νεϊμάρ πέφτει στο έδαφος. Λένε ότι τον είδαν να κάνει σα κουδουνίστρα ακόμα και κατά τη διάρκεια του βραζιλιάνικου ύμνου!!!

Τα «έργα» του Νεϊμάρ έχουν γίνει το επίκεντρο του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν υπάρχει παιχνίδι στο οποίο να μην πραγματοποιήσει κάτι το διαφορετικό, πέραν της ωραίας του και εκπληκτικής ντρίμπλας. Κάνει και τα δικά του, που σίγουρα προκαλούν μειδίασμα. Οι αντίπαλοι τον αποκαλούν κλόουν, όπως και ο προπονητής του Μεξικού, Οσόριο. Οι συμπαίκτες του είναι γεγονός αποφεύγουν να πάρουν θέση στο θέμα. Και ίσως -όπως και ο Τιάγκο Μότα- τον πείραξε δημοσίως για αντιαθλητική συμπεριφορά. Ο Νεϊμάρ όπως είναι αυτός. Δεν φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον προς το παρόν. Σας αρέσει ή όχι. Ο παλιός διεθνής Άγγλος φορ, Γκάρι Λίνκερερ , τώρα ένας από τους πλέον έγκυρους τηλεοπτικούς σχολιαστές έγραψε στο τουίτερ :

«Ο Νεϊμάρ έχει δεχθεί τα λιγότερα κτυπήματα απ όλους τους ποδοσφαιριστές που μετέχουν στο Παγκόσμιο κύπελλο, καθώς υπάρχουν τα στατιστικά της Opta.».

Βεβαίως ο Λίνεκερ έδωσε και συνέχεια που ήταν όμως αρκετά διαφορετική: Εδώ δείχνει τον θαυμασμό του για το πώς ο Νεϊμάρ έλυσε τον γόρδιο δεσμό κατά του Μεξικού.

"Ο Νεϊμάρ παίζει καθώς ψάλλει. Είναι ένας απίστευτα ισχυρός ποδοσφαιριστής . "Πραγματικά, είναι εκπληκτικό το πώς από την κωμική κατάσταση καταφέρνει και αλλάζει πρόσωπο . Μεταμορφώνεται σε έναν μάγο του ποδοσφαίρου που χαίρεσαι να τον βλέπεις. «Ο Νεϊμάρ είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, αλλά και ένας πολύ καλός ηθοποιός» δηλώνει από την πλευρά του ο γάλλος, παλιός άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής του, Ερίκ Καντονά , ο οποίος δεν τον συμπαθεί και πολύ φυσικά.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι γεγονός ότι αρκετοί και σπουδαίοι ποδοσφαιριστές δεν διστάζουν όταν χάσουν την μπάλα να πέσουν στο έδαφος. Άλλοι με τρόπο, άλλοι βουτώντας κι άλλοι άκομψα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο για παράδειγμα και ο Βέλγος, Μέρτενς (της Νάπολι ο δεύτερος) σύμφωνα με τα στατιστικά έχουν πιάσει …υψηλά νούμερα στο θέμα των «καταδύσεων».

Όλα αυτά φυσικά και του Νεϊμάρ, είναι ένα παιχνίδι γι αυτόν. Ένα μέρος ενός ρεπερτορίου ενός Πρίγκηπα, ο οποίος βλέπει ότι απελευθερώνεται τώρα από Μέσι και Κριστιάνο στο 21ο Παγκόσμιο κύπελλο και προσπαθεί να πάρει τη τελική χειροτονία του στον θρόνο. Οι αριθμοί μιλούν γι αυτόν: Εννιά εμφανίσεις στο Παγκόσμιο κύπελλο, 6 γκολ, 2 ασίστ. Πριν 4 χρόνια, ο Νεϊμάρ δεν ήταν παρών στον εφιάλτη που έζησε η εθνική του ομάδα (ήταν τραυματίας μετά από κτύπημα του Σούνιγα) σε εκείνο το απίστευτο 7-1 που συνετρίβη από την Γερμανία. Αυτή τη φορά είναι εδώ και στα 26 του χρόνια η πιο ακριβή μεταγραφή στον πλανήτη Γη θέλει να χρισθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Κι έχει κάθε δικαίωμα να το πιστεύει!!!


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo