Να «Ίμπρα» ή να μην «Ίμπρα»; Καμιά απορία

Στο ερώτημα «Με Ιμπραΐμοβιτς ή χωρίς;» στο Μουντιάλ της Ρωσίας, οι διεθνείς Σκανδιναβοί απάντησαν με την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Να «Ίμπρα» ή να μην «Ίμπρα»; Καμιά απορία

Πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας συζητήθηκε έντονα το αν θα έπρεπε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να πάρει μέρος στα τελικά της διοργάνωσης. Ο 36χρονος άσος είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την εθνική του ομάδα πριν από δύο χρόνια, συγκεκριμένα έπειτα από το τέλος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας, ενώ παράλληλα δεν είχε αγωνιστεί ούτε στα προκριματικά του Μουντιάλ, όπου το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα πήρε την πρόκριση για τα τελικά αφήνοντας εκτός την Ιταλία στη μεταξύ τους μάχη στα πλέι-οφ.

Το ερώτημα όμως παρέμενε για το αν έπρεπε να αγωνιστεί στα ρωσικά γήπεδα το μεγαλύτερο «αστέρι» που ανέδειξε η χώρα. Με «Ίμπρα» ή χωρίς;». Τόσο ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Γιάν Άντερσον, όσο και η ίδια η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας πήραν θέση και ξεκαθάρισαν πως δεν υπήρχε θέμα επιστροφής του «Ίμπρα». Την καλύτερη απάντηση όμως στο συγκεκριμένο ερώτημα, την έδωσαν τελικά σήμερα (03/07) οι ίδιοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές!

Νίκησαν με 1-0 τη Ελβετία στη φάση των «16» του Μουντιάλ και πανηγύρισαν έξαλλα την πρόκρισή τους στα προημιτελικά του θεσμού, για πρώτη μάλιστα φορά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ το 1994! Η συγκεκριμένη λοιπόν επιτυχία της ομάδας συνδέθηκε αναπόφευκτα με το συγκεκριμένο ερώτημα και αποδείχτηκε μάλιστα πως οι Σουηδοί όχι μόνο δεν τα πήγαν χειρότερα δίχως τον άλλοτε μεγάλο τους αρχηγό, αλλά… καλύτερα!

Η πορεία με τον «Ίμπρα» στα Μουντιάλ

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στο οποίο πήρε μέρος ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ήταν αυτό του 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Οι Σκανδιναβοί» πέρασαν από τη φάση των ομίλων, ωστόσο στη συνέχεια η πορεία τους ολοκληρώθηκε στη φάση των «16» όταν ηττήθηκαν στην παράταση από τη Σενεγάλη με 2-1.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2006 στη Γερμανία, ο «Ίμπρα» και η εθνική του ομάδα επέστρεψαν σε τελική φάση Μουντιάλ. Για ακόμα μία φορά όμως, ο επίλογος των προσπαθειών τους γράφτηκε πάλι στους «16» με την ήττα αυτή τη φορά από τους διοργανωτές Γερμανούς. Στα Παγκόσμια Κύπελλα που ακολούθησαν, το 2010 στη Νότιο Αφρική και το 2014 στη Βραζιλία, η Σουηδία δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τα τελικά και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε και η πορεία του Ιμπραΐμοβιτς στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο.

Τι κι αν πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας ο Σουηδός αστέρας τόνιζε σε δηλώσεις του πως «Μουντιάλ χωρίς εμένα δεν αξίζει να το παρακολουθήσετε». Τελικά όχι μόνο το παρακολουθούν ακόμα και οι ίδιοι οι συμπατριώτες του, αλλά δεν σταματούν και να πανηγυρίζουν για την εξαιρετική πορεία του συγκροτήματός τους. Το αν θα καταφέρει η εθνική ομάδα της χώρας να γράψει μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην ποδοσφαιρική της ιστορία και να φτάσει ακόμα πιο μακριά στη διοργάνωση θα το δούμε στη συνέχεια…