Σαουδική Αραβία σε FIFA: «Μουντιάλ ανά δύο χρόνια»

Τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο χρόνια και όχι ανά τέσσερα, πρότεινε στη FIFA η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας.

Σαουδική Αραβία σε FIFA: «Μουντιάλ ανά δύο χρόνια»

Μια επαναστατική πρόταση απεύθυνε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας προς τη FIFA, ζητώντας να γίνει μελέτη του αντίκτυπου που θα έχει η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου (ανδρών και γυναικών) ανά δύο χρόνια.

Το κίνητρο πίσω από αυτή την πρόταση είναι φυσικά οικονομικό, καθώς η μείωση του χρονικού διαστήματος μεταξύ των διοργανώσεων από τα τέσσερα στα δύο χρόνια, ήτοι στο μισό, θα διπλασίαζε τα κέρδη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, δεδομένου ότι το Μουντιάλ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τη FIFA.

Το βασικό πρόβλημα που θα προέκυπτε σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν ο συμβιβασμός με τις ηπειρωτικές ομοσπονδίες, αλλά και με τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές, που ήδη έχουν ιδιαίτερα επιβαρυμένο πρόγραμμα.

Παράλληλα, θα έπρεπε να βρεθεί λύση και με την UEFA, καθώς από τις κύριες πηγές εσόδων της παραμένει το EURO, παρότι το Champions League (διοργάνωση αντίστοιχη της οποίας στερείται η FIFA) παραμένει στην κορυφή της σχετικής λίστας.

Με εξαίρεση την CAF και την CONMEBOL, που διοργανώνουν το Κύπελλο Εθνών Αφρικής και το Copa America κάθε δύο και τρία χρόνια αντίστοιχα, οι άλλες ηπειρωτικές ομοσπονδίες (ΑFC και OFC) διεξάγουν τις διοργανώσεις τους (Κύπελλο Ασίας και Κύπελλο Ωκεανίας) κάθε τέσσερα έτη.