Oι νέοι ποδοσφαιρικοί ήρωες της Ρωσίας
Η Ρωσία πανηγυρίζει και μαζί της ο Στανισλάβ Τσερτσέσοβ . Ο παλιός τερματοφύλακας και τώρα αυτός που την καθοδηγεί απο τον πάγκο απο επιτυχία σε επιτυχία. Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τους ελιγμούς που πραγματοποίησε ο Τσερτσέσοφ και ακινητοποίησε τα ατού των Ισπανών …
Βροχή και δάκρυα στo "Λουζνίκι". Η εθνική ομάδα της Ρωσίας ξεπέρασε τον εαυτό της και η Ισπανία, υποκλίθηκε. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων (δεύτερη ως ΕΣΣΔ) που η «κόκκινη αρμάδα» υπερίσχυσε των «φούριας ρόχας».
Μετά τον Λεβ Γιασίν και τον Ντασάεφ , ο νέος εθνικός ήρωας είναι ένας άλλος τερματοφύλακας ο Ιγκόρ Ακινφέεφ. Ο 32χρονος κίπερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας απέκρουσε δύο πέναλτι, πρώτα του Κόκε κι έπειτα του Άσπας. Κι αυτό γιατί το παιχνίδι χρειάσθηκε να φτάσει στην διαδικασία των πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση). Εκεί εκτελέστηκαν 9 πέναλτι για να καθορισθεί ποιος θα προκριθεί στα προημιτελικά του κορυφαία αθλητικού γεγονότος του 2018, του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου.
Στο τέλος, το στάδιο της Μόσχας γεμάτο από 80.000 ανθρώπους «εξερράγη» από τους οπαδούς της Ρωσίας προκειμένου να χαιρετήσουν την σπουδαία ομάδα του Τσερτσέσοβ.
H επικράτηση αυτή των Ρώσων αποτελεί ιστορικό γεγονός. Είναι η πρώτη φορά, είτε ως ΕΣΣΔ (παλαιότερα) είτε ως Ρωσία τώρα, που δεν φεύγει από το γήπεδο ηττημένη, απέναντι στην Ισπανία σε τελική φάση. Βεβαίως έως τώρα οι δύο ομάδες δεν είχαν συναντηθεί σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου. Είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου το 1964 η Ισπανία είχε νικήσει στον τελικό με 2-1 της τότε ΕΣΣΔ . Έπειτα το 2004 στην Πορτογαλία έχασε ξανά με 1-0 και το 2008 σε ομίλους 4-1 και μετά στον ημιτελικό με 3-0. Τα πράγματα όμως στο ποδόσφαιρο αλλάζουν.
Έτσι και τώρα. Ο συμπαθής προπονητής και πρώην τερματοφύλακας της εθνικής Ρωσίας, Στανισλάβ Τσερτσέσοβ μελέτησε όσο καλύτερα μπορούσε την αντίπαλό του. Γνώριζε τα προτερήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της. Η εθνική Ισπανίας πέτυχε νέο ρεκόρ με 1134 πάσες. Τόσες αντάλλαξαν οι παίκτες του Φερνάντο Ιέρο, όπως τουλάχιστον κατέγραψαν τα ειδικά στατιστικά μηχανήματα της Διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Μουντιάλ του 1966 και εντεύθεν. Φυσικά δεν έχει πλέον καμία αξία. Η ουσία είναι ότι η οικοδέσποινα για πρώτη φορά ως Ρωσία και δεύτερη στην ιστορία της, μετείχε στις 16 κορυφαίες και ενώ το 1986 είχε αποκλειστεί στην παράταση από το Βέλγιο με 4-3 (είχε αδικηθεί κιόλας) , φέτος προκρίθηκε κα τώρα θα πάει στη φάση των «8» όπου θα βρει απέναντί της, την Κροατία του Μόντριτς.
Η εθνική Ισπανίας δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του δευτέρου ειδικά ημιχρόνου να σπάσει το ανυπέρβλητο δίδυμο των χαφ, Μάριο Φερνάντες και Κουτέποφ. Απλά πόνταρε στον Ίσκο που έδειχνε πως ήταν ίσως ο μόνος ο οποίος μπορούσε να τους δημιουργήσει προβλήματα. Ακόμη και ο προπονητής της εθνικής Ουρουγουάης, Όσκαρ Ταμπάρες μίλησε για έναν υπέροχο τρόπο που χρησιμοποίησε η Ρωσία. Πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι ήταν παντού. Τσάκισαν τους αντιπάλους τους. Αντιστάθηκαν, αρκετές φορές έπεσαν κάτω αλλά ξανασηκώθηκαν. Πλέον η κατοχή της μπάλας είναι ένας υπερεκτιμημένος παράγοντας. Η Ρωσία μπορεί να είχε την μπάλα όχι περισσότερο από το 20% του χρόνου, αλλά ίσως κι αυτό να ήταν ένας λαμπρός ελιγμός του Τσερτσέσοφ. Η Ισπανία φαινόταν απλώς συντετριμμένη από την αδυναμία της να νικήσει έναν τέτοιο μεσαίο αντίπαλο…»
Η ουσία είναι ότι ο Ακινφέεφ που όλη την σαιζόν είχε δεχθεί ουκ ολίγη κριτική από συμπατριώτες του και μη, τώρα είναι ο νέος εθνικός ήρωας της χώρας του. Ήταν αυτός που έφερε την ρωσική αρμάδα στα προημιτελικά. Ο ίδιος και οι συμπαίκτες του δεν έκαναν το παραμικρό λάθος για 120’ και τους αξίζει έπαινος για την εξαιρετική τους άμυνα.
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo