Μέσι, Ρονάλντο φεύγουν, ο Εμπαπέ έρχεται

Τη στιγμή που Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο έφευγαν με σκυμμένο το κεφάλι από το Παγκόσμιο Κύπελλο, το «άστρο» του Κιλιάν Εμπαπέ έλαμπε και φώτιζε… το μέλλον!

Μέσι, Ρονάλντο φεύγουν, ο Εμπαπέ έρχεται

Τι κι αν είναι μόλις 19 ετών. Τι κι αν το φετινό καλοκαίρι έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Κιλιάν Εμπαπέ κατάφερε με το «καλημέρα» να στρέψει όλα τα βλέμματα πάνω του στο θεσμό, έκανε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να υποκλιθεί (για ακόμα μία φορά) στο πλούσιο ταλέντο του και ο ίδιος έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον Κόσμο.

Πολλοί περίμεναν να δουν την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι να συνεχίσει στο Μουντιάλ. Πολλοί ήλπιζαν ακόμα, να δουν τον άσο της Μπαρτσελόνα να τίθεται αντιμέτωπος με το αντίπαλο δέος του, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Κι όμως, πρώτα ο Εμπαπέ έβαλε τέλος στην πορεία της «αλμπισελέστε», με την εκπληκτική του εμφάνιση και τα δύο γκολ που πέτυχε με τη Γαλλία στο Καζάν (4-3), πριν κάνει το ίδιο και ο Καβάνι στο έτερο χθεσινό (30/06) παιχνίδι των «16», ανάμεσα στην Ουρουγουάη και την Πορτογαλία (2-1), αφήνοντας έτσι εκτός συνέχειας στο τουρνουά τα δύο μεγάλα «αστέρια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Ο Εμπαπέ ξεδίπλωσε στο Καζάν όλα τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα. Έτρεξε σαν τον… άνεμο, ντρίμπλαρε, πάσαρε, εκτέλεσε και δεν άφησε κανένα περιθώριο στην άμυνα της Αργεντινής για να τον σταματήσει. Τη μέρα που Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο αποχωρούσαν με σκυμμένο το κεφάλι από το Μουντιάλ, το «άστρο» του Κιλιάν Εμπαπέ έλαμπε και φώτιζε… το μέλλον!

Από τον Πελέ στον Εμπαπέ

Τα τέρματα που σημείωσε ο νεαρός Γάλλος άσος δεν έδειξαν απλά το δρόμο στην εθνική του ομάδα για την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ. Ήταν ιστορικά και τον έβαλαν πλάι σε τρανά ονόματα του αθλήματος! Αν αφήσουμε έξω την εντυπωσιακή του κούρσα που έπιασε τα 38 χλμ/ώρα (περισσότερα από τη μέση ταχύτητα του Γιουσέιν Μπολτ σε έναν αγώνα 100 μέτρων) και ανάγκασε τον Ρόχο να του κάνει πέναλτι από το οποίο προήλθε το πρώτο γκολ της Γαλλίας (από τον Γκριεζμάν), το «παρθενικό» τέρμα που σημείωσε λίγο αργότερα ο Εμπαπέ κόντρα στην Αργεντινή τον έκανε τον πρώτο νεαρό ποδοσφαιριστή που σκόραρε πάνω από μία φορά σε τελικά Μουντιάλ μετά τον Μάικλ Όουεν το 1998 με την Αγγλία. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως ο 19χρονος Εμπαπέ είχε βρει δίχτυα και στον αγώνα της Γαλλίας κόντρα στο Περού στη φάση των ομίλων του εφετινού θεσμού. Αυτό όμως, όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετό…

Με το δεύτερο τέρμα του κόντρα στην «αλμπισελέστε» έγινε παράλληλα και ο πρώτος νεαρός ποδοσφαιριστής που σκόραρε τουλάχιστον δύο φορές σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον θρυλικό Πελέ στον αγώνα της Βραζιλίας με τη Σουηδία το 1958! Κι αν νομίζεται πως τα κατορθώματά του τελείωσαν εδώ, αυταπατάστε! Συνάμα έγινε και ο πρώτος παίκτης μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν που πέτυχε δύο ή περισσότερα γκολ σε νοκ-άουτ παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου και συγκεκριμένα από το ματς της Γαλλίας με τη Βραζιλία στον τελικό του Μουντιάλ το 1998. Μία περίοδο που ο ίδιος ο Εμπαπέ ήταν ακόμα… αγέννητος, αφού ήρθε στον κόσμο 161 μέρες αργότερα από εκείνο το βράδυ του 3-0 των «τρικολόρ» επί της «σελεσάο» στο Σταντ ντε Φρανς.

Επόμενος «σταθμός» για τον Κιλιάν Εμπαπέ είναι η Ουρουγουάη του Έντινσον Καβάνι και του Λουίς Σουάρες. Αν θα καταφέρει ο 19χρονος Γάλλος να περάσει και αυτό το «εμπόδιο», να προκριθεί με τους «τρικολόρ» στα ημιτελικά ή ακόμα και να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής κατακτώντας το τρόπαιο στον τελικό της εφετινής διοργάνωσης, γράφοντας νέες χρυσές σελίδες τόσο στην ποδοσφαιρική του καριέρα, θα το δούμε στη συνέχεια… Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Παρί Σεν Ζερμέν δαπάνησε το αστρονομικό ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ (!) για να τον εντάξει στο δυναμικό της από τη Μονακό, κάνοντας έτσι… σκόνη το ρεκόρ μεταγραφής νεαρού ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ποδοσφαίρου!