Γιατί ο «μαέστρος» της Ουρουγουάης περπατά με μπαστούνι

Το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Όσκαρ Ταμπάρες για το οποίο δεν θέλει να μιλά

Γιατί ο «μαέστρος» της Ουρουγουάης περπατά με μπαστούνι

Το μπαστούνι στο δεξί χέρι του, τα ασπρισμένα μαλλιά και τα 71 χρόνια του δημιουργούν την εικόνα ενός ανθρώπου που κάποιος περιμένει να δει στον διάδρομο ενός νοσοκομείου. Ίσως και σε κάποιο περίπατο με τη βοήθεια κάποιου δικού του ανθρώπου. Σίγουρα όχι σε γήπεδο και δη στον πάγκο κάποιας ομάδας.

Ο Όσκαρ Ταμπάρες δεν είναι ο άνθρωπος που το βάζει κάτω. Πάσχει από το σύνδρομο Guillain-Barré. Πρόκειται για ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barré δεν είναι γνωστή. Συχνά προηγείται μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Το σύνδρομο Guillain-Barré προσβάλλει 1-2 ανά 100.000 ανθρώπους. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αν και πιο σπάνια σε παιδιά. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.

Στον Όσκαρ Ταμπάρες δεν αρέσει να μιλά για την ασθένειά του. «Για την ασθένεια μου συζητώ με όσους πρέπει να το κάνω. Στην ομοσπονδία γνώριζαν πως θα πρέπει να κινούμαι με αμαξίδιο», έχει πει.

Ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο είναι αυτό που χρησιμοποιεί κάποιες φορές ενώ μια από τις λίγες φορές που έχει μιλήσει για τον εαυτό του έχει πει: «Θα συνεχίσω μέχρι τα αποτελέσματα να δείξουν το αντίθετο. Όταν είσαι προπονητής γνωρίζεις πως κρίνεσαι από τα αποτελέσματα. Όσο λειτουργεί το μυαλό μου θα είμαι εδώ.

Υπάρχουν μέρες που είμαι καλύτερα και μπορώ να σταθώ στα πόδια μου και κάποιες άλλες που δεν έχω δυνάμεις. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να επηρεάσει την δουλειά μου και την σχέση μου, με τους παίκτες».