Ο... παππούς των Μουντιάλ!

Ο Αιγύπτιος Εσάμ Ελ Χανταρί έγινε ο γηραιότερος που έχει παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο (45 ετών και 161 ημερών) αποκρούοντας σαουδαραβικό πέναλτι!

Ο... παππούς των Μουντιάλ!

Ό,τι και να γίνει εφεξής στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχουν στοιχεία που θα το διατηρήσουν σε περίοπτη θέση στην ποδοσφαιρική ιστορία. Ρεκόρ αυτογκόλ (6), ρεκόρ και στα πέναλτι στα χρονικά (20ο σε 36 αγώνες, εκείνο του Ανσαριφάρντ), αλλά ενώ οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι το μόνο σίγουρο ότι θ’ …αυγατίσουν ως το φινάλε της διοργάνωσης, το τρίτο ρεκόρ δεν πρόκειται να ξεπεραστεί πριν την επόμενη, τουλάχιστον!

Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κανείς δηλωμένος στις λίστες των 32 εθνικών ομάδων της διοργάνωσης που να είναι 45 ετών και 161 ημερών, για να πάρει το ρεκόρ του γηραιότερου παίκτη που αγωνίστηκε ποτέ σε αγώνα Μουντιάλ, τον Εσάμ Ελ Χανταρί!

Ο Αιγύπτιος γκολκίπερ στην τρυφερή ηλικία των… 45 ετών κι 161 ημερών άφησε δεύτερο στην λίστα τον Κολομβιανό, ομόλογο του, Φαρίντ Μοντραγκόν που αγωνίστηκε, προ 4ετίας, στα Βραζιλιάνικα γήπεδα, όντας… μόνο 43 ετών και 3 ημερών)! Δύομιση ετών μικρότερος, δηλαδή… Πρόσκοπος!

Μάλιστα ο Ελ Χανταρί δεν…παρίστατο απλά, στο χθεσινό αγώνα, αλλά έδειξε ότι καίτοι 45… Μαΐων έχει ακόμη καλά αντανακλαστικά αποκρούοντας πέναλτι του Αλ Μουαουλάντ, στο 40ο λεπτό της αναμέτρησης, στο Βόλγογκραντ.

Εκείνο που δεν κατάφερε ήταν να οδηγήσει τους “Φαραώ” στην κατάκτηση του 3ποντου και στην αποφυγή της τελευταίας θέσης του ομίλου, αφού 5 λεπτά μετά οι Βορειοαφρικάνοι δέχθηκαν γκολ, από το δεύτερο πέναλτι που σφυρίχθηκε εναντίον τους, για να υποστούν την “ολική επαναφορά” στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης (2-1).

Ωστόσο, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μειώνει τον μύθο του Ελ Χανταρί.

Για τον οποίο αποτέλεσε δικαίωση των κόπων του από το ντεμπούτο του, εν έτη 1993, στην πρώτη ομάδα της Νταμιέτα. Της πρώτης του επαγγελματικής. Έκτοτε πανηγύρισε 9 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα Αιγύπτου, ισάριθμα εγχώρια Σούπερ Καπ, και Αφρικανικά Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και τρία Αφρικανικά Σούπερ Καπ. Ένας αληθινός θρύλος του Αιγυπτιακού και του Αφρικανικού ποδοσφαίρου, που μπήκε στο “λίμπρο ντ’ όρο” του παγκόσμιου φούτμπολ!

Από την επισυναπτόμενη λίστα, με τους 10 γηραιότερους που έπαιξαν σε Παγκόσμιο Κύπελλο, γίνεται αντιληπτό ότι οι τερματοφύλακες έχουν την τιμητική τους, αφού οι 8 είναι «άσοι». Εξαιρούνται ο θρυλικός Καμερουνέζος Ροζέ Μιλά το 1994 κι ο Αργεντινός Άνχελ Λαμπρούνα το 1958. Αμφότεροι επιθετικοί.

Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, που θέλει τους τερματοφύλακες λόγω θέσης, διαφορετικής προπόνησης και λιγότερων χιλιομέτρων στο ...κοντέρ να μακροημερεύουν.

Η... απολογία στους φιλάθλους!

Ο Ελ Χανταρί, πάντως, παρά την περηφάνια του για το επίτευγμα δεν μίλησε επί προσωπικού αλλά…απολογήθηκε στους Αιγύπτιους φιλάθλους, για τις 3 ήττες στα Ρωσικά γήπεδα, που στιγμάτησαν την επιστροφή των «Φαραώ» σε Μουντιάλ μετά το 1990! “Ζητώ συγνώμη στον Αιγυπτιακό λαό, εκ μέρους των συμπαικτών μου, για τις ήττες. Πρσπαθήσαμε, αλλά ήμασταν άτυχοι. Έτσι είναι η μπάλα…” Όσο για το ρεκόρ του ο γκολκίπερ της Σαουδαραβικής Αλ Τααβούν (1ης κατηγορίας) είπε: “Είμαι περήφανος για ό,τι πέτυχα, αλλά πιστώνεται στην ομάδα”.

Την ίδια στιγμή ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Έκτορ Ραούλ Κούπερ, δήλωνε πως ελπίζει όλοι, στην Αφρικανική χώρα, να είναι χαρούμενοι για τον Ελ Χανταρί, ο οποίος είχε στο μπράτσο του το περιβραχιόνιο του αρχηγού, τονίζοντας ότι “ήταν ο κατάλληλος για ν’ αγωνιστεί στην αναμέτρηση”.
Την 159η του διεθνή, 23 χρόνια μετά την παρθενική του, υπό τις οδηγίες του Ολλανδού Ρούντι Κρολ. Στο ενδιάμεσο κατέκτησε 4 Κόπα Άφρικα. κερδίζοντας τον τίτλο του ΜVP του τουρνουά τρις.

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και παρότι είναι:

- 179 μέρες γηραιότερος του εκλέκτορα του Βελγίου, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ,
- 413 μέρες γηραιότερος του Σέρβου ομοσπονδιακού Μλάντεν Κρστάγιτς
- 1.164 μέρες γηραιότερος του τεχνικού της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ,
έχει ακόμη το μεράκι να πλονζάρει και να υπερασπίζεται την εστία του, σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο...

Οι γηραιότεροι που έπαιξαν ποτέ σε Μουντιάλ

Εσάμ Ελ Χανταρί (Αίγυπτος): 45 ετών κι 161 ημερών (2018)
Φαρίντ Μοντραγκόν (Κολομβία): 43 ετών και 3 ημερών (2014)
Ροζέ Μιλά (Καμερούν): 42 ετών και 39 ημερών (1994)
Πατ Τζένινγκς (Β. Ιρλανδία): 41 ετών (1986)
Πίτερ Σίλτον (Αγγλία): 40 ετών και 292 ημερών (1990)
Ντίνο Τζοφ (Ιταλία): 40 ετών κι 133 ημερών (1982)
Αλί Μπουμνιγιέλ (Τυνησία): 40 ετών και 71 ημερών (2006)
Τζιμ Λέιτον (Σκωτία): 39 ετών και 334 ημερών (1998)
Ντέιβιντ Τζέιμς (Αγγλία): 39 ετών και 330 ημερών (2010)
Άνχελ Λαμπρούνα (Αργεντινή): 39 ετών και 260 ημερών (1958)



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110