Αργεντινή… «ώρα μηδέν»!

Η αισιοδοξία του Σαμπάολι για πρόκριση της «αλμπισελέστε», ο εφιάλτης του 2002 και οι αναμνήσεις του Πεκίνου

Αργεντινή… «ώρα μηδέν»!

Η μεγάλη στιγμή για την Αργεντινή έφτασε! Η μεγάλη στιγμή για τον προπονητή Χόρχε Σαμπάολι, για τον Λιονέλ Μέσι και τους συμπαίκτες του, αλλά κι ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό έθνος γενικότερα που περιμένει να δει απόψε (26/06) το… πραγματικό αγωνιστικό «πρόσωπο» της εθνικής του ομάδας και να αποφύγει έναν ιστορικό αποκλεισμό. Τι κι αν πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου η «αλμπισελέστε» θεωρούνταν ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου στα γήπεδα της Ρωσίας, εν τούτοις η κατάσταση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει μετατραπεί πλέον σε παιχνίδι επιβίωσης από τη φάση κιόλας των ομίλων.

Αντίπαλος του σήμερα στην Αγία Πετρούπολη είναι η Νιγηρία. Η ομάδα με το πιο νεανικό ρόστερ του τουρνουά, που παράλληλα αναζητά με τις δικές της πιθανότητες το «εισιτήριο» για τους «16» του θεσμού. Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη του «κομβικού» αγώνα, αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν η Αργεντινή θα αφήσει πίσω της τον κακό της «εαυτό» και θα διαβεί το δρόμο των επιτυχιών ή αν θα γίνουμε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του εφετινού θεσμού - αν όχι τη μεγαλύτερη.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η υπόθεση πρόκριση δεν περνάει μόνο από το… χέρι της Αργεντινής, αφού παράλληλα θα έχει στραμμένο το βλέμμα της και στον έτερο αγώνα του γκρουπ ανάμεσα στην Ισλανδία και την Κροατία, μιας και στο «κόλπο» για το τελευταίο «εισιτήριο» βρίσκονται και οι Ισλανδοί ενώ αντίθετα η «χρβάτσκα» έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση.

«Δεν μπορώ να ξεκαθαρίσω πράγματα που δεν υπάρχουν»

Τις τελευταίες μέρες γράφτηκαν πολλά για τι συμβαίνει στα αποδυτήρια της Αργεντινής. Πολύ περισσότερο, δε, έπειτα και από τη βαριά ήττα με 3-0 από την Κροατία. Ο Σαμπάολι τα διέψευσε χθες (25/06) κατηγορηματικά, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ομάδα του «θα γράψει μία νέα ιστορία». «Δεν μπορώ να ξεκαθαρίσω πράγματα που δεν υπάρχουν», απάντησε σε ερώτηση για το αν υπάρχει «ανταρσία» των παικτών σε βάρος του και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το Μουντιάλ τώρα θα αρχίσει για την Αργεντινή. Θα παίξουμε τον πρώτο από τους πέντε τελικούς».

Ο Σαμπάολι ετοιμάζει ολικό λίφτινγκ ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης με τη Νιγηρία, αλλάζοντας παίκτες αλλά ακόμα και σύστημα στην προσπάθειά του να αποσοβήσει το κάζο του αποκλεισμού. Ακόμα όμως κι αν καταφέρει τελικά να πετύχει το στόχο του, το ερώτημα είναι αν η εθνική ομάδα θα παρουσιαστεί στη συνέχεια… (αγωνιστικά) αγνώριστη σε σχέση με τις ως τώρα εμφανίσεις της, όταν θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιο ισχυρούς αντιπάλους απ’ αυτούς που συνάντησε στη φάση των ομίλων.

Ο εφιάλτης του 2002

Η τελευταία φορά που η Αργεντινή απέτυχε να προκριθεί από τη φάση των ομίλων ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας. Μόνο που τότε η «αλμπισελέστε» είχε βρεθεί σε ένα «γκρουπ θανάτου», όπως είχε χαρακτηριστεί, με αντιπάλους τη Σουηδία, την Αγγλία και τη Νιγηρία. Το γκολ του Μπατιστούτα στην πρεμιέρα της είχε χαρίσει τη νίκη (1-0) επί της Νιγηρίας, ωστόσο στη συνέχεια ήρθε η ήττα (0-1) από την Αγγλία και η ισοπαλία (1-1) με τη Σουηδία, που την έστειλαν στην τρίτη θέση του γκρουπ και στο πρόωρο «αντίο» από τα τελικά του Μουντιάλ.

Νωρίτερα, τόσο το 1994 στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όσο και το 1990 στα αντίστοιχα της Ιταλίας η «αλμπισελέστε» προκρίθηκε από τον όμιλό της ως καλύτερη τρίτη, ενώ η τελευταία φορά που είχε τερματίσει δεύτερη ήταν το 1982 στην Ισπανία.

Ο Μέσι και οι «σούπερ αετοί»

Όσον αφορά τώρα το μεγάλο «αστέρι» της Αργεντινής, τον Λιονέλ Μέσι, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το τελευταίο γκολ που πέτυχε σε τελικά Μουντιάλ ήταν κόντρα… στην Νιγηρία! Πριν από τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία, η «αλμπισελέστε» συνάντησε και πάλι τους «σούπερ αετούς» στη φάση των ομίλων. Τα δύο συγκροτήματα τέθηκαν αντιμέτωπα στην τελευταία αγωνιστική του έκτου (τότε) ομίλου και η Αργεντινή πήρε το τρίποντο με 3-2 χάρη σε δύο γκολ του άσου της Μπαρτσελόνα και το ένα του Μάρκος Ρόχο. Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως από το γκρουπ προκρίθηκε και η Νιγηρία, μιας και τερμάτισε στη δεύτερη θέση.

Στη συνέχεια, η Αργεντινή αντιμετώπισε στα νοκ άουτ παιχνίδια κατά σειρά την Ελβετία, το Βέλγιο και την Ολλανδία κι έφτασε ως τον τελικό όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία, ωστόσο ο Μέσι δεν κατάφερε να βρει δίχτυα σ’ αυτά τα ματς, αν εξαιρέσουμε φυσικά το γκολ του στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι με τους «οράνιε» στα ημιτελικά έπειτα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Νιγηρία ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις στον Αργεντινό «μάγο» και από το Πεκίνο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 η Αργεντινή αντιμετώπισε τους «σούπερ αετούς» στον τελικό και τους κέρδισε με 1-0 κατακτώντας έτσι το χρυσό μετάλλιο. Πέρα από τον άσο της Μπαρτσελόνα, σε εκείνη την ομάδα της «αλμπισελέστε» αγωνίστηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο (σκόρερ του τελικού) Ντι Μαρία, ο Μασεράνο, ο Αγκουέρο και ο Έβερ Μπανέγα που βρίσκονται με την εθνική ομάδα της χώρας τους και στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Θα καταφέρει η Αργεντινή να περάσει το εμπόδιο της Νιγηρίας, έχοντας παράλληλα και το άγχος για το αποτέλεσμα της επίσης διεκδικήτριας Ισλανδίας, ώστε να προκριθεί στους «16» ή θα αποχαιρετήσει πρόωρα τα ρωσικά γήπεδα και το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο; Η συνέχεια επί της οθόνης…