Ιράν-Ισπανία 0-1: Έπαιξε με τη φωτιά, αλλά δεν κάηκε...

Οι «φούριας ρόχας» ξεπέρασαν οριακά το εμπόδιο του μαχητικού συνόλου των Χατζισαφί, Ανσαριφάρντ, χάρη στο «χτύπημα» του Ντιέγκο Κόστα στο 54'.

Ιράν-Ισπανία 0-1: Έπαιξε με τη φωτιά, αλλά δεν κάηκε...

Κακή συνήθεια φαίνεται πως είναι για τους Ισπανούς το γεγονός ότι δεν «πνίγουν» τον αντίπαλό τους αφότου προηγηθούν, αντιθέτως χαλαρώνουν αδικαιολόγητα δίνοντας δικαιώματα. Το έκαναν απέναντι στους Πορτογάλους και το πλήρωσαν, το έκαναν και το βράδυ της Τετάρτης κόντρα στους Ιρανούς. Το ευτυχές για το συγκρότημα του Φερνάντο Ιέρο ήταν ότι απέναντι στο Ιράν στάθηκε πιο τυχερό, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της παρέας των Εχσάν Χατζισαφί και Καρίμ Ανσαριφάρντ, κατάφερε να πάρει το πρώτο του τρίποντο στο Μουντιάλ, έστω και με το ισχνό 1-0.

Το α' μέρος ήταν επιθετικός μονόλογος των Ιβήρων, ωστόσο το Ιράν με μαζική άμυνα (υπήρξαν φάσεις όπου και οι 11 ήταν εντός ή στα... πέριξ της μικρής περιοχής) κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Η πίεση συνεχίστηκε στο β' και ανταμείφθηκε στο 54', όταν ο αρχισκόρερ των Ισπανών στο Παγκόσμιο Κύπελλο, Ντιέγκο Κόστα, παραβίασε την ιρανική εστία φτάνοντας τα τρία γκολ στη διοργάνωση.

Οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι το γκολ αυτό θα υποχρέωνε τους Ιρανούς να ανοιχτούν, δίνοντας έτσι στην Ισπανία τους χώρους που έψαχνε μέχρι εκείνο το σημείο. Κι όμως! Η ομάδα του Κάρλος Κεϊρόζ απείλησε διαδοχικά τους «φούριας ρόχας», κλείνοντάς τους σε κάποιες περιπτώσεις στα καρέ τους! Το Ιράν πανηγύρισε... αδίκως γκολ του Μοχαμαντί (αντικατέστησε τον τραυματία Χατζισαφί) στο 62' το οποίο ακυρώθηκε -δικαίως- ως οφσάιντ, ωστόσο οι Ίβηρες λίγο έλειψε να μην πανηγυρίσουν με τη σειρά τους στο τέλος, αν η κοντινή κεφαλιά του Μεχντί (ύστερα από εκπληκτική «ποδιά» του Αμίρι στον Πικέ και σέντρα) δεν περνούσε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια του Ντε Χέα...

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

Γήπεδο: Καζάν Αρένα (Καζάν)

ΙΡΑΝ-ΙΣΠΑΝΙΑ 0-1

Σκόρερ: 54' Ντιέγκο Κόστα

Διαιτητής: Αντρές Κούνια (Ουρουγουάη)

Κάρτες: Αμίρι, Ομίντ

Συνθέσεις:

Ιράν (Κάρλος Κεϊρόζ): Μπεϊραβάντ, Χατζισαφί (69' Μοχαμαντί), Εζατολάχι, Πουραλιγκάνζι, Ομίντ, Αμίρι (86' Γκόντος), Μεχντί, Χοσεΐνι, Σαρντάρ, Ραμίν, Ανσαριφάρντ (74' Αλιρέζα).

Ισπανία (Φερνάντο Ιέρο): Ντε Χέα, Καρβαχάλ, Πικέ, Ράμος, Τζόρντι Άλμπα, Μπούσκετς, Ινιέστα (71' Κόκε), Βάσκες (79' Ασένσιο), Σίλβα, Ίσκο, Ντιέγκο Κόστα (89' Ροντρίγκο).