Μισός Μέσι+μισός Νεϊμάρ+διόλου Σανέ=Καμιά άτρωτη ομάδα στο Μουντιάλ

Η πρώτη αγωνιστική έδειξε ότι δεν υπάρχει άτρωτη ομάδα στο φετινό Μουντιάλ. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό. Ο Κώστας Χαλέμος τους αναλύει.

Μισός Μέσι+μισός Νεϊμάρ+διόλου Σανέ=Καμιά άτρωτη ομάδα στο Μουντιάλ

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία υποκλίνεται στο ταπεινό Μεξικό. Η φιλόδοξη Βραζιλία μοιάζει ξεκούρδιστο ρολόι απέναντι στους Ελβετούς. Η Αργεντινή γίνεται δόλωμα στο αγκίστρι των ψαράδων της Ισλανδίας. Η Γαλλία αγχώνεται κόντρα στην Αυστραλία

Εντάξει, η εμφάνιση στην πρεμιέρα δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτική των δυνατοτήτων μιας ομάδας. Ωστόσο, με βάση όσα διαπιστώσαμε παρακολουθώντας τους αγώνες η κλινική εικόνα των φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ της Ρωσίας δεν είναι καλή. Κι αν δεν βελτιωθεί στη συνέχεια, θα έχουμε… δράματα.

Η κάτοχος του τίτλου Γερμανία είχε 26 σουτ (τα περισσότερα που έχει κάνει ομάδα δίχως να σκοράρει μετά το 2006 και τον αγώνα Πορτογαλία-Αγγλία) στην εστία του Μεξικό. Λίγα όμως ήταν με καλές προϋποθέσεις και ακόμη πιο λίγα εκείνα που ανησύχησαν τον γκολκίπερ Οτσόα.

Η ομάδα του Λεβ φάνηκε πολύ αργή στο τρανζίσιον, με χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα (ιδιαίτερα από τη δεξιά πλευρά) και έλλειψη φαντασίας στην επίθεση. Δεν είχε λύσεις απέναντι σε οργανωμένη άμυνα για δυο κυρίως λόγους. Απουσία εξτρέμ και εκτελεστή.

Έστω και με τους Βάγκνερ, Γκόμεζ στην κορυφή, θα την έκανε τη δουλειά αν διέθετε τους παίκτες εκείνους που θα προκαλούσαν ρήγματα από τις πτέρυγες. Κι εδώ αναδεικνύεται το έγκλημα του Γιόακιμ Λεβ που έκοψε από την αποστολή τον Λιρόι Σανέ, τον πιο καθαρόαιμο εξτρέμ που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη.

Η Βραζιλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Νεϊμάρ. Κι ο Νεϊμάρ δεν είναι ακόμη σε φόρμα μετά τον τραυματισμό του που τον άφησε εκτός αγώνων για μεγάλο διάστημα. Το ξέρει κι ο ίδιος. Πιέζοντας όμως τον εαυτό του να αποδείξει την αξία του, ζημιώνει το παιχνίδι της ομάδας του.

Η Ελβετία απέδειξε γιατί έχει χάσει μόνο ένα από τα 23 τελευταία παιχνίδια της (από την Πορτογαλία τον Οκτώβριο του 2017) και έδειξε στον Τίτε και το επιτελείο του ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από φρου-φρου και αρώματα για να δει την ομάδα του στο βάθρο του νικητή.

Η Αργεντινή θεωρείται από τις σκληροτράχηλες ομάδες του Μουντιάλ. Μπροστά στην Ισλανδία όμως έμοιαζε με πυγμάχο μετά από νοκ-ντάουν. Οι «ψαράδες» κέρδισαν κατά κράτος τις περισσότερες μονομαχίες, σβήνοντας με τη φυσική τους δύναμη την τεχνική υπεροχή των Αργεντίνων.

Ο Μέσι ξεζουμισμένος από τα 60+ παιχνίδια μέσα στη σεζόν, φορτωμένος με το βάρος της εθνικής προσδοκίας, παραπατούσε στο τερέν και δεν υπήρχε κάποιος δίπλα του να τον στηρίξει. Η άσχημη ψυχολογία του κατέβηκε στα πόδια με αποτέλεσμα να χάσει το κρίσιμο πέναλτι.