Μεξικανοί και Ισλανδοί «σέρνουν το χορό» στα Φεστιβάλ του Μουντιάλ

Έχουμε διανύσει μόλις την 4η ημέρα στην τελική φάση του 21ου παγκοσμίου κυπέλλου στη Ρωσία, και ήδη περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φίλαθλοι έχουν επισκεφθεί ήδη τις ζώνες των Φεστιβάλ, που έχουν δημιουργηθεί στις 11 πόλεις, ειδικά για το σκοπό αυτό.

Μεξικανοί και Ισλανδοί «σέρνουν το χορό» στα Φεστιβάλ του Μουντιάλ

Οι ειδικές ζώνες είναι ανοιχτές τις ημέρες των αγώνων και επιτρέπουν στους οπαδούς να παρακολουθούν όλα τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου ζωντανά σε γιγάντιες οθόνες καθώς και να απολαμβάνουν διάφορα προγράμματα ψυχαγωγίας.

Οι περιοχές είναι εντελώς ελεύθερες να εισέλθουν οι φίλαθλοι και βασίζονται σε μερικές από τις πιο εικονικές τοποθεσίες στις πόλεις υποδοχής.

Στην Μόσχα η οποία φιλοξενεί 25.000 οπαδούς μόνο στην ζώνη του Φεστιβάλ - βρίσκεται στο Vorobyovy Gory - με φόντο το θεαματικό κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας και το στάδιο Luzhniki απέναντι από την άλλη πλευρά του ποταμού Μόσχας.

Οι ζώνες Fan Fest (Φεστιβάλ για τους φιλάθλους) αποτελούν χαρακτηριστικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2006 στη Γερμανία που πρωτοεμφανίσθηκε τόσο σοβαρά και οργανωμένα και επιτρέπουν στους οπαδούς δίχως εισιτήρια για παιχνίδια να απολαύσουν όλη την ατμόσφαιρα.

Οι οπαδοί της Ισλανδίας για παράδειγμα πριν τον αγώνα κατά της Αργεντινής (1-1) παρουσίασαν κάτι το εκπληκτικό και γνώρισαν την αποθέωση.

Συγκεκριμένα χιλιάδες οπαδοί της εθνικής της ομάδας που είχαν βάλει στα πρόσωπά τους την μπλε λωρίδα της εθνικής Ισλανδίας, εισέβαλαν στο πάρκο Zaryade της Μόσχας, εκτελώντας μια σπονδυλική στήλη με το περίφημο χέρι τους, πριν η ομάδα τους αντιμετωπίσει την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι στο «Στάρτ Σπαρτάκ».

Το πιο διάσημο άσμα τους - το «βουνό των βροντών χτύπησε – εμφανίσθηκε μπροστά στον κόσμο και προκάλεσε την προσοχή του, κατά τη διάρκεια της θριαμβευτικής πορείας της εθνικής Ισλανδίας, στους προημιτελικούς του Euro 2016 και από τότε έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Άπαντες όταν το βλέπουν εκστασιάζονται.

Οι Μεξικανοί

Οι οπαδοί του Μεξικού από την πλευρά τους έχουν «καταλάβει» το κέντρο της Μόσχας. Έξω από το στάδιο «Λουζνίκι». Έχουν πάει στην Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η διοργάνωση την Πέμπτη. Όλοι τους παρουσιάζουν μία εξέχουσα παρουσία στους δρόμους καθώς και σε παιχνίδια άλλων εθνικών ομάδων , μη δημιουργώντας το παραμικρό.

Τεράστια πλήθη κοριτσιών που φορούσαν σομπρέρο εντοπίστηκαν έξω από το σταθμό μετρό Frunzenskaya , ακριβώς νότια του κέντρου της πόλης, χτυπώντας μια γιγαντιαία παραλία-μπάλα γύρω- γύρω , τραγουδώντας ταυτόχρονα και φωνάζοντας το μεξικάνικο « τρικολάρο.»

Οι Μεξικανοί είναι από τις μεγαλύτερες ξένες αποστολές φιλάθλων στη Ρωσία , φέτος το καλοκαίρι , με περίπου 50.000 εισιτήρια που έχουν αγοράσει στην χώρα τους, ενώ πολλά άλλα προέρχονται από τα 80.000 εισιτήρια που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη έκλεψαν την παράσταση, στο πάρτι που άνοιξε την αυλαία του 21ου Παγκοσμίου κυπέλλου στην Ρωσία, γιορτάζοντας έξω από το στάδιο. Παράλληλα κατέγραφαν τις «καρδιές» των οπαδών τους με την πολύχρωμη ενδυμασία και την προθυμία τους να τραβήξουν φωτογραφίες.

Γεγονός είναι ότι αυτή η 21η διοργάνωση του Μουντιάλ, θα γράψει την δική της ξεχωριστή ιστορία και στο θέμα των φιλάθλων που πήγαν να χαρούν, να διασκεδάσουν τα παιχνίδια. Να γνωρίσουν μία νέα μεγάλη χώρα της Ευρώπης και να θαυμάσουν τα ινδάλματα τους, στον αγωνιστικό χώρο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Απλά γιατί αυτό είναι το ποδόσφαιρο που όλοι μας αγαπάμε και θέλουμε!


Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo