Πρόσκληση- ντρίμπλα του Πούτιν σε Μπλάτερ

Παρά την 6ετη απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, ο Ελβετός πρώην πρόεδρος της FIFA, πρωταγωνιστής του σκανδάλου διαφθοράς της, θα’ ναι στο Μουντιάλ καλεσμένος του Ρώσου προέδρου.

Πρόσκληση- ντρίμπλα του Πούτιν σε Μπλάτερ

Στο περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν λένε πως αν έχει ένα καλό, είναι πως δεν ξεχνά τους φίλους του. Όπως και τους εχθρούς του βέβαια…

Αλλά, στην προκειμένη, ενδιαφέρουν εκείνοι που έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά κι εκτίμηση του Ρώσου ηγέτη. Σ’ αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγεται ο Σεπ Μπλάτερ, μετά την είδηση ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κάλεσε τον, έκπτωτο, πρώην ομόλογο του της FIFA, να παραστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, που ήδη ξεκίνησε, επί Ρωσικού εδάφους και θα μονοπωλεί το αθλητικό ενδιαφέρον της υφηλίου για τον επόμενο μήνα.

Έλα, όμως, που ο Ελβετός -άλλοτε ισχυρός ανήρ του παγκόσμιου φούτπολ- είναι τιμωρημένος μ’ απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο...

Αρχικά η τιμωρία, που του επιβλήθηκε –μετά την έρευνα που διεξήγαγαν οι Ελβετικές αρχές και το FBI στα ενδότερα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου αποκαλύπτοντας το περιβόητο σκάνδαλο διαφθοράς- τον Δεκέμβριο του 2015, ήταν 8ετους διάρκειας, αλλά μειώθηκε, αργότερα, σ’ 6ετή.

Το...ωραίο, μετά την πρόσκληση Πούτιν είναι το ενδεχόμενο οι τηλεοπτικοί φακοί να «συλλάβουν», στο ίδιο πλάνο, τον νυν πρόεδρο -κι «ευαγγελιστή» της κάθαρσης- Τζιάνι Ινφαντίνο, με τον προκάτοχο του, που αποτελεί προσωποποίηση της ποδοσφαιρικής διαφθοράς! Σίγουρα στη Ζυρίχη δεν πετάνε την σκούφια τους μ’ αυτή την, άβολη, προοπτική...

Σημειολογία

Η κίνηση Πούτιν πέραν του ότι αποτελεί «ντρίμπλα» στην τιμωρία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στον Μπλάτερ, και τράβηγμα του «χαλιού» κάτω από τα πόδια της νέας ηγετικής ομάδας της FIFA, συνιστά έμπρακτη ευχαριστία του προς τον Ελβετό.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η ανάθεση της μεγαλύτερης, ανα τετραετία. ποδοσφαιρικής εορτής στην Ρωσία, για πρώτη φορά στα χρονικά, έγινε κατά της διάρκεια της 17χρονης (1998-2015) ηγεμονίας του. Όταν «έλυνε κι έδενε» στέλνοντας το Μουντιάλ όπου τα συμφέροντα του και της κάστας που τον περιέβαλε (και λυμαίνονταν το λαοφιλέστερο των σπορ) επέτασσαν.

Και το χρίσμα παρέμεινε στην μεγαλύτερη σ’ έκταση χώρα της υφηλίου, παρά την λυσσαλέα αντίδραση των Άγγλων, μέσω του Τύπου τους, για παρατυπίες στην ψηφοφορία ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Όπου πήραν μόλις δύο από τις ψήφους που τους είχαν «υποσχεθεί» (με το...αζημίωτο φυσικά) μέλη της FIFA.

Η Αγγλική καμπάνια του 2010, μετά την ψηφοφορία, αποτέλεσε την «σπίθα» που άναψε την «πυρκαγιά», η οποία κατέκαψε την προεδρία του Μπλάτερ το 2015.

Αλλά έπρεπε να μεσολαβήσει η ανάθεση του Μουντιάλ, του 2022, στο Κατάρ (εις βάρος της Αμερικάνικης υποψηφιότητας), για να μπει στο «παιχνίδι» και «να παίξει μπάλα» (όπως μόνο εκείνο ξέρει...) το FBI, αρχίζοντας να ξετυλίγει τον “μίτο της Αριάδνης”…

Μόνο που «μπάλα» παίζει κι ο Πούτιν, στην παγκόσμια διπλωματική «σκακιέρα», όπου το ποδόσφαιρο έχει τη δική του εξέχουσα θέση.

Έτσι έφτασε ο Μπλάτερ περιχαρής ν’ ανακοινώνει: «Θα είμαι αρχικά στην Μόσχα και θα είναι υπέροχα. Θα μένω εκεί. Είμαι καλεσμένος του προέδρου. Θα συναντηθούμε αλλά δεν ξέρω μέρος κι μέρα ακόμη. Θα είναι μια αθλητική και διπλωματική αποστολή για μένα»