O Θρύλος στο Μουντιάλ -Δ΄ Μέρος: Οι Ευρωπαίοι (vids,pics)

Οι 81 παίκτες του Ολυμπιακού που αγωνίστηκαν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου! Από τον Μίλτον Βιέρα το 1966 μέχρι τους Ιρανούς Ανσαριφάρντ και Χατζισαφί του 2018! Στο τέταρτο μέρος του αφιερώματος, παρουσιάζουμε τους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές.
 

O Θρύλος στο Μουντιάλ -Δ΄ Μέρος: Οι Ευρωπαίοι (vids,pics)

Σημαντικοί Ευρωπαίοι παίκτες που έκαναν καριέρα στον Ολυμπιακό και είχαν την ευτυχία να παίξουν με τις χώρες τους στο Μουντιάλ ήταν οι Ουκρανοί (Προτάσοφ, Λιτόφτσενκο) που συμμετείχαν και το 1986 και το 1990, όταν ήταν παίκτες της Ντνίπρο και της Ντιναμό Κιέβου. Στον Ολυμπιακό ο Προτάσοφ πήγε μετά το δεύτερο Μουντιάλ και ο Λιτόφτσενκο ένα χρόνο αργότερα. Το 1986 είχαν αποκλειστεί στους «16» στο εκπληκτικό 3-4 από το Βέλγιο, ενώ το 1990 από τους ομίλους.

Ο Λάγιος Ντέταρι είχε παίξει με την Εθνική Ουγγαρίας στο Μουντιάλ του 1986 (είχε σκοράρει με τον Καναδά), ενώ δύο χρόνια αργότερα έκανε τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό που είχε προκαλέσει «πανικό».

Ο Όλαφ Μέλμπεργκ έπαιξε σε δύο Μουντιάλ με την Σουηδία, σε αμφότερα ως παίκτης της Άστον Βίλα, το 2002 και το 2006. Και στις δύο περιπτώσεις είχε πανηγυρίσει πρόκριση στους «16», αλλά δεν προχώρησε παραπάνω λόγω αποκλεισμών από την Σενεγάλη και την Αγγλία αντιστοίχως.

Με την Εθνική Πολωνίας έπαιξε ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ στα ίδια Μουντιάλ (2002, 2006) και αμέσως μετά πήγε στον Ολυμπιακό για μια τετραετία. Δεν είχε καταφέρει ο πολύπειρος αμυντικός να πετύχει κάποια πρόκριση σε εκείνες τις δύο διοργανώσεις.

Το 1978 ένας από τους μεγάλους άσους που πέρασαν από τον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Περσίδης, έπαιξε στο Μουντιάλ της Αργεντινής με τη φανέλα της Εθνικής Αυστρίας. Είχαν περάσει τρία χρόνια από την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, ήταν στα 31 του και αγωνιζόταν στην Ραπίντ, αλλά οι Αυστριακοί τον υπολόγιζαν πολύ για μια ομάδα που προκρίθηκε από τον όμιλο μαζί με την Βραζιλία και αποκλείστηκε στον όμιλο της δεύτερης φάσης παρότι νίκησε την Δ. Γερμανία. Στην Αυστρία, τέσσερα χρόνια μετά, αγωνίστηκε και ο Κουρτ Βέλτσλ, με εκείνη την πολύ καλή ομάδα να αποκλείεται από τα προημιτελικά λόγω της ήττας από την Γαλλία. Στον Ολυμπιακό πήγε δύο χρόνια αργότερα.

Πολύ καλή εμφάνιση με την Εθνική Δανίας είχε κάνει το 2002 ο Ντένις Ρόμενταλ που οκτώ χρόνια αργότερα αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό. Ο τότε παίκτης της Αϊντχόφεν είχε σκοράρει εναντίον της Γαλλίας, η ομάδα του είχε προκριθεί πρώτη στον όμιλο, αλλά στους «16» αποκλείστηκε από την Αγγλία.

Κι ο Βλάντιμιρ Βάις είχε παίξει με την Σλοβακία στο Μουντιάλ του 2010 (ανήκε στους Ρέιντζερς), είχε κάνει εντυπωσιακό παιχνίδι με τη Ν. Ζηλανδία, αλλά όχι ανάλογη συνέχεια. Στον Ολυμπιακό πήγε το 2013.

Στο προηγούμενο Μουντιάλ, ο Κέβιν Μιραλάς ήταν εκεί με την Εθνική Βελγίου ως παίκτης της Έβερτον καθώς από το 2012 είχε πάρει μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στην Πρέμιερ Λιγκ. Και είχε φτάσει με το Βέλγιο έως τα προημιτελικά. Είχε μπει αλλαγή στο ματς του ομίλου με την Ρωσία (1-0) και είχε δοκάρι, ενώ η ομάδα του αποκλείστηκε από την Αργεντινή (0-1) στην αναμέτρηση για τους «8». Φέτος ο Μιραλάς ήταν στην προεπιλογή του Μαρτίνεθ, αλλά όχι και στην τελική λίστα για τα γήπεδα της Ρωσίας.