Μουντιάλ 2018: Τι εντολή έδωσε ο Κολίνα στους βοηθούς

Οι βοηθοί στο Παγκόσμιο Κυπέλλο πήραν εντολή να μη σηκώνουν το σημαιάκι τους εάν δεν είναι σίγουροι ότι υπάρχει οφσάιντ, αφήνοντας το VAR να διαλευκάνει τη φάση.

Μουντιάλ 2018: Τι εντολή έδωσε ο Κολίνα στους βοηθούς

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA Πιερ Λουίτζι Κολίνα έδωσε σαφή εντολή να μην διακόπτουν την ροή του παιχνιδιού οι βοηθοί χρησιμοποιώντας το σημαιάκι τους στην περίπτωση που δεν είναι απολύτως σίγουροι.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 που θα διεξαχθεί στη Ρωσία θα είναι το πρώτο όπου θα χρησιμοποιηθεί το VAR.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα είπε:

''Αν δείτε κάποιους βοηθούς να μην σηκώνουν την σημαία τους δεν σημαίνει ότι έχουν κάνει λάθος, είναι επειδή τηρούν τις οδηγίες να κρατάνε την σημαία κάτω.''

Ο Ιταλός πρώην ρέφερι συνέχισε λέγοντας:

''Οι βοηθοί πήραν εντολή να μη σηκώνουν τη σημαία τους στις περιπτώσεις που δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί μπορεί να υπάρξει κάποια ευκαιρία για γκολ και το σήκωμα της σημαίας σταματά τη φάση. Αν ο βοηθός κρατήσει την σημαία κάτω και συνεχιστεί η φάση και μπει γκολ, τότε υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί η φάση μέσα από την τεχνολογία''

Πως θα δουλέψει το VAR στη Ρωσία;

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάννι Ινφαντίνο επιβεβαίωσε ότι στην Ρωσία θα χρησιμοποιηθεί το VAR έχοντας ήδη χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε μερικά παιχνίδια του Αγγλικού Κυπέλλου την προηγούμενη σεζόν.

Το VAR είναι σε θέση να ελέγχει αποφάσεις σε τέσσερις περιπτώσεις:

* Γκολ

* Πέναλτι που δόθηκαν ή που ΔΕΝ δόθηκαν

* Απευθείας κόκκινες κάρτες

* Περιπτώσεις λανθασμένης ταυτοποίησης του παίκτη που έχει δεχθεί κίτρινη ή κόκκινη κάρτα.

Ο διαιτητής θα μαθαίνει για πιθανή παράβαση από την ομάδα του VAR μέσω του μικροφώνου που θα διαθέτει.

Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως η χρήση της κόκκινης κάρτας ή η απόφαση εάν είναι πέναλτι ή όχι, ο διαιτητής θα έχει την δυνατότητα να πηγαίνει στα μόνιτορ για να ελέγξει μόνος του πριν αποφασίσει να αλλάξει την αρχική απόφαση του.

Στις περιπτώσεις που ο διαιτητής ελέγχει μέσω VAR μία αμφισβητούμενη φάση, οι μεγάλες οθόνες του γηπέδου θα δείχνουν το βίντεο της φάσης, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να κατανοήσουν την απόφαση του διαιτητή.