O Θρύλος στο Μουντιάλ -Α΄ Μέρος: Οι Έλληνες (vids)
Οι 81 παίκτες του Ολυμπιακού που αγωνίστηκαν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου! Από τον Μίλτον Βιέρα το 1966 μέχρι τους Ιρανούς Ανσαριφάρντ και Χατζισαφί του 2018! Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, παρουσιάζουμε τους Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Οι Έλληνες της Αμερικής!
Στο πρώτο Μουντιάλ που πήρε μέρος η Εθνικής Ελλάδας, το 1994 στις ΗΠΑ, συμμετείχαν 9 ποδοσφαιριστές που ήταν εκείνη την εποχή ή προγενέστερα στον Ολυμπιακό.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Ο Τάσος Μητρόπουλος που ήταν και αρχηγός της ομάδας υπό τον Αλκέτα Παναγούλια είχε παίξει 11 χρόνια στον Ολυμπιακό, αλλά εκείνη την περίοδο ανήκε στην ΑΕΚ. Αργότερα έπαιξε ξανά στην ομάδα του Πειραιά.
Ήταν επίσης μέλη της πρώτης μουντιαλικής Εθνικής ο Κυριάκος Καραταΐδης (1988-2001 στον Ολυμπιακό), ο Μηνάς Χαντζίδης (1988-1996),ο Γιώτης Τσαλουχίδης (1987-1995), ο Νίκος Τσιαντάκης (1988-1995) και ο Αλέξης Αλεξανδρής που εκείνο το καλοκαίρι είχε αφήσει την ΑΕΚ για να συνεχίσει στον Ολυμπιακό όπου έμεινε μέχρι το 2003.
Στον Ολυμπιακό είχαν παίξει ο Στράτος Αποστολάκης (ήταν πια στον Παναθηναϊκό), ο Σάββας Κωφίδης (1988-1992, ανήκε πλέον στον Άρη) και ο Αλέξης Αλεξίου (1986-90, στην εποχή του Μουντιάλ ήταν παίκτης του ΠΑΟΚ).
Η Εθνική είχε αποτύχει παταγωδώς με τρεις ήττες στον όμιλο (0-4 από Αργεντινή και Βουλγαρία, 0-2 από Νιγηρία).
Και στα 3 ματς είχαν παίξει οι Κωφίδης και Μητρόπουλος, στα 2 οι Αποστολάκης, Τσαλουχίδης, Τσιαντάκης, Χαντζίδης. Και μία φορά οι Καραταΐδης, Αλεξανδρής και Αλεξίου.
Οι Έλληνες της Ν. Αφρικής!
Το 2010 η Ελλάδα εξασφάλισε για δεύτερη φορά στην ιστορία της την πρόκριση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, έξι χρόνια μετά το θρίαμβο του EURΟ στην Πορτογαλία.
Στο ρόστερ του Ότο Ρεχάγκελ στη Ν. Αφρική, συμμετείχαν μόνον τέσσερις παίκτες που είχαν ερυθρόλευκο χρώμα, οι δύο εξ΄αυτών έπαιζαν εκείνη την περίοδο στον Ολυμπιακό.
Ο Βασίλης Τοροσίδης που έμεινε άλλα δύο χρόνια μέχρι να πάρει τη μεταγραφή στην Ιταλία (συνολικά έξι χρόνια στον Ολυμπιακό) και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ( έπαιξε στον Ολυμπιακό από το 2008 έως το 2014). Στην ομάδα ήταν ο Χρήστος Πατσατζόγλου (από το 2000 έως το 2009 στον Ολυμπιακό, έπαιζε πια στην Ομόνοια) και ο Μιχάλης Σηφάκης που είχε αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό το 2007-08 και στην εποχή του Μουντιάλ ήταν παίκτης του Άρη.
Η Εθνική δεν μπόρεσε να προκριθεί παρότι έκανε την πρώτη νίκη της σε Μουντιάλ (2-1 τη Νιγηρία με τον Τοροσίδη να βάζει ένα έξοχο γκολ, το άλλο ο Σαλπιγγίδης, παρθενικό της Ελλάδας στη μουντιαλική ιστορία της). Έχασε στην πρεμιέρα 2-0 από τη Ν. Κορέα και στο τρίτο ματς από την Αργεντινή επίσης με 2-0.
Στα τρία ματς του ομίλου έπαιξαν οι Τοροσίδης και Παπαδόπουλος, στα δύο ο Πατσατζόγλου, ενώ ο Σηφάκης δεν αγωνίστηκε.
Και οι Έλληνες της Βραζιλίας!
Η μεγαλύτερη εκπροσώπηση ποδοσφαιριστών συνδεδεμένων με τον Ολυμπιακό στην Εθνική Ελλάδας του Μουντιάλ, έγινε το καλοκαίρι του 2014 στην Βραζιλία. Στην πιο επιτυχημένη παρουσία της ελληνικής ομάδας στην κορυφαία διοργάνωση, με τον άδοξο αποκλεισμό στη διαδικασία των πέναλτι από την Κόστα Ρίκα, στη φάση των «16». Με την Εθνική ομάδα υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος να προκρίνεται από τον όμιλο παρά τη βαριά ήττα της πρεμιέρας από την Κολομβία (0-3), καθώς στη συνέχεια έφερε ισοπαλία (0-0) με την Ιαπωνία και νίκησε την Ακτή Ελεφαντοστού με 2-1, με γκολ του Σαμαρά και του Σάμαρη. Με τους Κοσταρικανούς ήταν ισόπαλη 1-1 έως το τέλος της παράτασης (είχε ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας ο Παπασταθόπουλος), αλλά στα πέναλτι ο Φάνης Γκέκας αστόχησε και η πορεία σταμάτησε.
Στο ρόστερ υπήρχε ολόκληρη 11άδα με κόκκινο παρελθόν, παρόν ή… μέλλον. Ο Βασίλης Τοροσίδης που έπαιξε για δεύτερο Μουντιάλ, ο Κώστας Μανωλάς, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Χοσέ Χολέμπας και ο Ανδρέας Σάμαρης που ήταν εκείνη την περίοδο παίκτες του Ολυμπιακού. Επίσης ο Κώστας Μήτρογλου που είχε φύγει για τη Φούλαμ μετά από 8 χρόνια στον Ολυμπιακό, ο Γιάννης Φετφατζίδης που είχε πάρει μεταγραφή για την Τζένοα (και τώρα επιστρέφει), ο Παναγιώτης Ταχτσίδης που ανήκε στην Τορίνο και πλέον είναι παίκτης του Ολυμπιακού, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που αποκτήθηκε φέτος ενώ τότε αγωνιζόταν στην Μπολόνια, όπως και ο Παναγιώτης Κονέ που είχε αρχίσει την καριέρα του από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Ο Στέφανος Καπίνο αγωνιζόταν τότε στον Παναθηναϊκό και ένα χρόνο αργότερα πήγε στον Ολυμπιακό.
Σε όλα τα παιχνίδια του τουρνουά είχαν παίξει ο Μανιάτης, ο Μανωλάς, ο Τοροσίδης και ο Χολέμπας. Σε τρία οι Μήτρογλου, Κονέ. Σε δύο ο Λάζαρος, ο Φετφατζίδης και ο Σάμαρης. Δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ο Καπίνο και ο Ταχτσίδης.
Στη διαδικασία των πέναλτι με την Κόστα Ρίκα είχαν βάλει γκολ ο Μήτρογλου, ο Χολέμπας και ο Λάζαρος.