Αφιέρωμα Μουντιάλ 2018 - Πολωνία: Με μπροστάρη τον Λεβαντόφσκι (vid)

Οι Πολωνοί πάνε στη Ρωσία με στόχο να προκριθούν στη φάση των «16».

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2018 - Πολωνία: Με μπροστάρη τον Λεβαντόφσκι (vid)

ΠΟΛΩΝΙΑ

Στον πιο αμφίρροπο όμιλο του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Πολωνία θα διεκδικήσει με αξιώσεις μία από τις δύο πρώτες θέσεις, ώστε να προκριθεί στην επόμενη φάση του θεσμού. Η Κολομβία φαίνεται να είναι ποιοτικότερη, η Σενεγάλη του Σαΐντιο Μανέ στα «μέτρα» της και η Ιαπωνία κατώτερη αλλά εξίσου επικίνδυνη. Στα προκριματικά οι Πολωνοί πέρασαν ως πρώτοι, αφήνοντας δεύτερους τους Δανούς που χρειάστηκε να πάρουν το δικό τους «εισιτήριο» για το Μουντιάλ μέσω διπλών αγώνων μπαράζ. Η ομάδα του Άνταμ Ναβάλκα διαθέτει πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, με τον επιθετικό Λούκας Τεόντορτσικ της Άντερλεχτ να αναμένεται να «λάμψει» στο πλευρό του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Όμιλος

8ος όμιλος:
*Πολωνία

*Κολομβία

*Σενεγάλη

*Ιαπωνία

Βαθμολογία προκριματικών αγώνων

1.Πολωνία 25
2.Δανία 20
3.Μαυροβούνιο 16
4.Ρουμανία 13
5.Αρμενία 7
6.Καζακστάν 3

FIFA WORLD RANKING

8

H Πολωνία βρίσκεται στην 8η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, η οποία είναι η δεύτερη ψηλότερη της στα χρονικά.

Παρουσίες σε τελικά

7

1938 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στη Γαλλία)

1974 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στη Γερμανία)

1978 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Αργεντινή)

1982 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Ισπανία)

1986 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στο Μεξικό)

2002 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα)

2006 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στη Γερμανία)

Τίτλοι

0

Δεν έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Προπονητής

Άνταμ Ναβάλκα: Ο 60χρονος τεχνικός ανέλαβε την εθνική Πολωνίας το 2013. Στην καριέρα του έχει κάτσει μόνο σε πάγκους ομάδων από το τοπικό πρωτάθλημα, με σημαντικότερες τις Βίσλα Κρακοβίας και Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο τεχνικό τιμ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, καθώς τη σαιζόν 2007-2008 διατέλεσε βοηθός προπονητή.

«Αστέρι»

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: O 29χρονος επιθετικός είναι ο «ηγέτης» της εθνικής Πολωνίας. Προέρχεται από μία καταπληκτική σαιζόν με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου στη Μπουντεσλίγκα και το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως θα μετακομίσει στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Ρεάλ. Με το εθνόσημο αγωνίζεται από το 2008 και σε 93 εμφανίσεις έχει πετύχει 52 τέρματα.

Αποστολή

Τερματοφύλακες: Μπάρτος Μπιαλκόβσκι (Ίπσουιτς), Λούκας Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Βόιτσεχ Σέζνι (Γιουβέντους).

Αμυντικοί: Γιαν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Μπάρτος Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Τιάγκο Τσιόνεκ (Σπαλ), Καμίλ Γκλικ (Μονακό), Άρτουρ Γεντζέιτσικ (Λέγκια), Μίχαλ Πάζνταν (Λέγκια), Λούκας Πίστσεκ (Ντόρτμουντ).

Μέσοι: Γιάκουμπ Μπλαστσικόβσκι (Βόλφσμπουργκ), Γιάτσεκ Γκοράλσκι (Λουντογκόρετς), Καμίλ Γκροσίτσκι (Χαλ), Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (Γουέστ Μπρομ), Ράφαλ Κουρζάβα (Γκόρνικ Ζάμπρζε), Κάρολ Λίνετι (Σαμπντόρια) , Σλαβόμιρ Πέτσκο (Λέγκια Γκντανσκ), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας), Πιότρ Ζελίνσκι (Νάπολι).

Επιθετικοί: Ντάβιντ Κοβνάτσκι (Σαμπντόρια) Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν), Αρκάντιους Μίλικ (Νάπολι), Λούκας Τεόντορτσικ (Άντερλεχτ).

Official site

https://www.pzpn.pl/

Twitter

https://twitter.com/pzpn_pl?lang=el