Αφιέρωμα Μουντιάλ 2018 - Βέλγιο: Cherchez la groupe (vid)

Με την ποιοτικότερη ομάδα στη ιστορία της, η εθνική Βελγίου πάει στη Ρωσία χωρίς να έχει ...ταβάνι.

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2018 - Βέλγιο:  Cherchez la groupe (vid)

ΒΕΛΓΙΟ

Η εθνική Βελγίου είναι μία ομάδα «γρίφος» στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Διαθέτει σίγουρα ένα από τα ποιοτικότερα ρόστερ όλης της διοργάνωσης, αλλά η «φανέλα» της δεν είναι «βαριά» όπως άλλων χωρών. Δεν έχει μάθει να πρωταγωνιστεί σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις στο παρελθόν και αυτό μπορεί να της κοστίσει και στο φετινό Μουντιάλ. Αν ο Μαρτίνεθ καταφέρει να βάλει σε «καλούπι» του «αστέρες» που στη διάθεσή του, τότε το Βέλγιο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγάλα φαβορί στη Ρωσία. Στη φάση των προκριματικών, το Βέλγιο πέρασε ως πρώτο από τον όμιλο της εθνικής Ελλάδος, αφού η μόνη βαθμολογική απώλεια που είχε, σημειώθηκε στο παιχνίδι με τη «γαλανόλευκη» στο "Stade Roi Baudouin" (1-1). Λογικά δεν θα δυσκολευτεί να προκριθεί στους «16» μαζί με την Αγγλία από τον 7ο όμιλο, καθώς η Τυνησία και ο Παναμάς είναι «σκάλες» κατώτερες ομάδες.

Όμιλος

7ος όμιλος

*Βέλγιο
*Αγγλία
*Τυνησία
*Παναμάς

Βαθμολογία προκριματικών αγώνων

1.Βέλγιο 28
2.Ελλάδα 19
3.Βοσνία-Ερζεγοβίνη 17
4.Εσθονία 11
5.Κύπρος 10
6.Γιβραλτάρ 0

FIFA WORLD RANKING

3

To Βέλγιο βρίσκεται στην 3η θέση της Παγκόσμιας Kατάταξης της FIFA ενώ το 2009 βρισκόταν στην 66η. Τεράστια άνοδος.

Παρουσίες σε τελικά

12

1930 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Ουρουγουάη)
1934 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Ιταλία)
1938 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στη Γαλλία)
1954 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Ελβετία)
1970 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στο Μεξικό)
1982 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Ισπανία)
1986 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στο Μεξικό)
1990 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Ιταλία)
1994 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στις ΗΠΑ)
1998 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στη Γαλλία)
2002 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα)
2014 (Το Μουντιάλ διεξήχθη στη Βραζιλία)

Τίτλοι

0

Δεν έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Προπονητής

Ρομπέρτο Ματρίνεθ: Ο 45χρονος προπονητής ανέλαβε την εθνική Βελγίου το 2016. Δεν έχει εργαστεί ποτέ ξανά για λογαριασμό εθνικής ομάδας. Σε συλλογικό επίπεδο έχει προπονήσει για 2 χρόνια τη Σουόνσι (2007-2009), 4 χρόνια την Γουίγκαν (2009-2013) και τρία την Έβερτον (2013-2016).

«Αστέρι»

Εντέν Αζάρ: Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός της Τσέλσι είναι το «βαρόμετρο» της εθνικής Βελγίου. Κάθε επίθεση των «κόκκινων διαβόλων» ξεκινάει από τα δικά του πόδια. Προέρχεται από μία μέτρια σεζόν με την φανέλα των Λονδρέζων στο πρωτάθλημα της Premier League, καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Με το εθνόσημο στο στήθος έχει αγωνιστεί 83 φορές και έχει σημειώσει 21 τέρματα.

Προεπιλογή

Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι), Σιμόν Μινιολέ (Λίβερπουλ), Κοέν Καστέελς (Βόλφσμπουργκ).

Αμυντικοί: Τόμπι Αλντερβάιρελντ, Γιαν Βερτόνχεν (Τότεναμ), Βενσάν Κομπανί (Μαν. Σίτι), Τόμας Βερμάελεν (Μπαρτσελόνα), Λοράν Σιμάν (Λος Άντζελες FC), Τόμας Μενιέ (Παρί), Ντεντρίκ Μπογιατά (Σέλτικ).

Μέσοι: Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μαν. Σίτι), Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ), Αξέλ Βίτσελ (Τιαντζίν), Μαρουάν Φελαϊνί (Μαν. Γιουνάιτεντ), Γιανίκ Καράσκο (Ντάλιαν Γιφάνγκ), Νασέρ Σαντλί (Γουέστ Μπρομ), Λεάντερ Ντεντόνκερ (Άντερλεχτ), Τοργκάν Αζάρ (Γκλάντμπαχ), Γιούρι Τίλεμανς (Μονακό).

Επιθετικοί: Εντέν Αζάρ (Τσέλσι), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Ρομέλου Λουκάκου (Μαν. Γιουνάιτεντ), Μισί Μπατσουαγί (Ντόρτμουντ), Αντνάν Γιανουζάι (Ρεάλ Σοσιεδάδ).

Official site

http://www.belgianfootball.be/

Twitter

Tweets by Belgianfootball