Μουντιάλ 2018: Ράφα Μάρκες, ο «Κάϊζερ» του Μεξικού!

Ο εμβληματικός αρχηγός των «σομπρέρος» κλήθηκε στα 39 του, στο 5ο Μουντιάλ της καριέρας του κι ετοιμάζεται να ισοφαρίσει το ρεκόρ του θρυλικού συμπατριώτη του Καρμπαχάλ και του Ματέους!

Μουντιάλ 2018: Ράφα Μάρκες, ο «Κάϊζερ» του Μεξικού!

Σ’ ένα “κλαμπ” για (πολύ) λίγους είναι έτοιμος να εισέλθει ο Ράφα Μάρκες: Ο Μεξικανός, παρά τα…χρονάκια του (39…Μαϊων γαρ), εφόσον είναι υγιής,, αναμένεται, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, να μπει στο ποδοσφαιρικό πάνθεον, βάζοντας το όνομα του δίπλα σ’ εκείνα θρύλων του “βασιλιά των σπορ”!
Εφόσον πάρει έστω κι ένα λεπτό αγωνιστικής παρουσίας από τον ομοσπονδιακό τεχνικό του, Χουάν Κάρλος Οσόριο, θα γίνει μόλις ο τρίτος παίκτης στα χρονικά του αθλήματος με 5 συμμετοχές στην κορυφαία, ανα τετραετία, ποδοσφαιρική εορτή του πλανήτη!

Ο Μεξικανός εκλέκτορας, όπως αναμενόταν άλλωστε, έδωσε στον εμβληματικό αμυντικό, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η πορεία του στην Άτλας και το διασυλλογικό ποδόσφαιρο, εν γένει, ολοκληρώθηκε, το φινάλε της καριέρας που ονειρευόταν, αλλά και το οποίο επιθυμούσε, διακαώς, η φίλαθλη κοινή γνώμη της Κεντροαμερικανικής χώρας.

Ο επονομαζόμενος “Κάϊζερ του Μιτσοακάν”, ένας από τους καλύτερους παίκτες που έβγαλε το Μεξικό, διαχρονικά, όχι μόνο στην οπισθοφυλακή, αποδείχθηκε αειθαλής, αφού το παιχνίδι του -που συνδυάζει ανασχέση, αλλά και δημιουργία- πρωτοποριακό για την εποχή του, τον έφερε αγωνιζόμενο, πλην της Μονακό (1999-2003), της Μπαρτσελόνα (2003-10), της Ν. Υόρκης (2010-12) και της Ελλάς Βερόνα (2012-14), για 21 χρόνια με το εθνόσημο στο στήθος!

Έτσι παρέστη, τόσο στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας (2002), όσο και σ’ εκείνα της Γερμανίας (2006), της Ν. Αφρικής (2010) και της Βραζιλίας (2014).

Υπό κανονικές συνθήκες θα το ξανακάνει στην Ρωσία, περνώντας στην ιστορία κι ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 5 συμμετοχών σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρώτος που το είχε πετύχει ήταν ο συμπατριώτης του, ο, θρυλικός, γκολκίπερ Αντόνιο Καρμπαχάλ. Ο ‘Τότα” που αγωνίστηκε καθ’ όλη την καριέρα του στα πάτρια (Κλουμπ Εσπάνια και Λεόν) ήταν κάτω από τα γκολπόστ της «Τρι» στα Μουντιάλ του 1950 (Βραζιλία), 1954 (Ελβετία), 1958 (Σουηδία), 1962 (Χιλή) και 1966 (Αγγλία).

Ο μόνος, μέχρι σήμερα, που κατάφερε να ισοφαρίσει το επίτευγμα του ήταν ο Λόταρ Ματέους. Ο Γερμανός ολ αράουντ άσος (των Γκλάντμπαχ, Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ και Μέτροσταρς) συμμετείχε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982, στην Ισπανία, για ν’ ακολουθήσουν οι παρουσίες σ’ εκείνα του 1986 (Μεξικό), 1990 (Ιταλία), 1994 (Η.Π.Α) και Γαλλία (1998).

Μάλιστα στα τρία πρώτα έφτασε ως τον τελικό κατακτώντας, με την τρίτη, το βαρύτιμο τρόπαίο, ενώ με 25 παρουσίες σ’ αγώνες τελικής φάσης είναι ρέκορντμαν συμμετοχών!

Οι πέντε κλήσεις, αλλά όχι συμμετοχές, του Μπουφόν...

Πέντε κλήσεις σε Μουντιάλ έχει κι ο Τζιτζί Μπουφόν (1998, 2002, 2006, 2010, 2014), μόνο που ο Ιταλός στα Γαλλικά γήπεδα δεν είχε αγωνιστεί ούτε λεπτό και έτσι δεν έχει συμμετοχή σε ισάριθμα Μουντιάλ!

Αν η Ιταλία δεν έπεφτε θύμα της πλέον ηχηρής έκπληξης στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, απουσιάζοντας από τελικά μετά από 60 χρόνια, ελέω Σουηδίας, ο 40χρονος αρχηγός της θα ήταν στην θέση του Μάρκες...

Εξάλλου από τους ποδοσφαιριστές που θα βρεθούν στα Ρωσικά γήπεδα υπάρχουν κάποιοι που, ενδεχομένως, θα μπορούσαν να φτάσουν τα πέντε Μουντιάλ στην επόμενη διοργάνωση, του Κατάρ, το 2022!

Για τους Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Σέρχιο Ράμος το φετινό είναι το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας τους.

Σε τέσσερα χρόνια, όσο κι αν φαντάζει μακρινό σήμερα, εφόσον συνεχίζουν στο διεθνές ποδόσφαιρο, θα μπορούσαν να μιμηθούν τον Ράφα Μάρκες. Ο Αργεντινός (που ήταν συμπαίκτης του Μεξικανού) θα είναι τότε 35 ετών, ο Ισπανός 36 κι ο Πορτογάλος 37...