Σαν σήμερα ο Ρομπέρτο Κάρλος έκανε το ακατόρθωτο (vid)

Ήταν 3 Ιουνίου του 1997 όταν η Γαλλία αντιμετώπιζε τη Βραζιλία σε φιλική αναμέτρηση. Ο Ρομπέρτο Κάρλος πέρασε στην ιστορία εκείνο το βράδυ με την απίστευτη εκτέλεση φάουλ που πραγματοποίησε. 

Σαν σήμερα ο Ρομπέρτο Κάρλος έκανε το ακατόρθωτο (vid)

Πέρασαν 21 χρόνια από το απίστευτο γκολ που πέτυχε ο Ρομπέρτο Κάρλος απέναντι στην Γαλλία σε φιλική αναμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία ένα χρόνο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Ο Ρομπέρτο Κάρλος τοποθετεί την μπάλα βάζοντας την βαλβίδα όπως ο ίδιος δήλωσε στην αριστερή πλευρά, δηλαδή εκεί που θα ακουμπούσε πρώτα το πόδι του. Ο λόγος είναι ότι είναι πιο σκληρή η επιφάνεια της μπάλας με αποτέλεσμα χάρη στην δύναμη του σουτ να παίρνει πιο πολλά φάλτσα. Και έτσι έγινε, η μπάλα πήρε μία απίστευτη τροχιά, κατέληξε στα δίχτυα του Γάλλου κίπερ και έκανε όλον τον κόσμο να παραμιλάει. Γάλλοι ερευνητές προσπάθησαν για χρόνια να εξηγήσουν την πορεία που πήρε η μπάλα. Ο ίδιος ο Ρομπέρτο Κάρλος μίλησε για πρώτη φορά πέρσι για αυτό το φάουλ:

"Πιστεύω ότι ήταν ένα θαύμα, γιατί δεν ξαναείδα κάτι τέτοιο. Ένα θαύμα, γιατί υπάρχει μόνο ένα στον κόσμο. Θα δούμε τέρματα που είναι παρόμοια με αυτό, αλλά όχι ίδια. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν μόνο μια φορά στη ζωή και συνέβη σε μένα. Ο κόσμος με ρωτάει πώς το έκανα. Έκανα πολύ προπόνηση και όλα αυτά τα χρόνια προπόνησης έφεραν αυτό το γκολ. Δεν υπάρχει μυστικό. Εάν υπήρχε θα σας το έλεγα.

Ο κόσμος ήταν λίγο σκεπτικός, εξαιτίας της απόστασης. Μεταξύ της μπάλας και του Μπαρτέζ υπήρχαν 35 μέτρα απόσταση ή και παραπάνω και ο κόσμος δεν το πίστευε. Έπρεπε να βλέπω πώς έστησε το τείχος ο Μπαρτέζ. Το είχε τοποθετήσει αρκετά έξω. Στήθηκα μπροστά από την μπάλα, ώστε ο Μπαρτέζ να μην καταλάβει και να θεωρήσει ότι θα στείλω την μπάλα πάνω από το τείχος.

Παρότι είχα αρχίσει να παίρνω φόρα, όταν είδα ότι δεν κινούταν (σ.σ. ο Μπαρτέζ) άλλαξα απόφαση και είπα να τη χτυπήσω με το εξωτερικό. Ναι, τη χτύπησα άσχημα, αλλά αυτή κατέληξε στην άκρη του δοκαριού.

Στο στάδιο υπήρχε ένα κενό, μέσα από το οποίο ερχόταν αέρας από τα δεξιά. Το μόνο πράγμα που με ενδιέφερε ήταν να βρω εστία. Τη δύναμη την είχα. Ήθελα να βάλω σωστά το πόδι μου, ώστε να τη χτυπήσω κατάλληλα. Ήταν το μόνο που σκεφτόμουν. Όταν κλότσησα, είδα την μπάλα να πηγαίνει τελείως έξω, αλλά ο αέρας, αυτός ο περιβόητος αέρας, επανέφερε την μπάλα προς την εστία".

Η «Σελεσάο» άλλαξε αρκετά από εκείνη την ημέρα. 21 χρόνια μετά η Βραζιλία με τα καινούρια αστέρια της θα προσπαθήσει να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα γήπεδα της Ρωσίας η Βραζιλία διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ του Μουντιάλ και έτσι τίθεται στα μεγαλύτερα φαβορί.