Μουντιάλ 2018: Ο El Gran Capitan Μάρκες ενώνει το Μεξικό

Για όλους στο Μεξικό είναι ο ...El Gran Capitan. Ο Ράφαελ Μάρκες ακόμα και όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το διασυλλογικό ποδοόσφαιρο, σταματώντας πριν έναν χρόνο από την Ατλας, άφησε την πόρτα ανοιχτή στον Κάρλος Οσόριο, τον ομοσπονδιακό προπονητή του Μεξικού, εάν τον χρειαζόταν. Και εκείνος τον συμπεριέλαβε στην προεπιλογή για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

Μουντιάλ 2018: Ο El Gran Capitan Μάρκες ενώνει το Μεξικό

Ο Μάρκες ολοκλήρωσε καλά την σεζόν, χωρίς γκολ, αλλά με 21 εμφανίσεις. Το ρεκόρ που κυνηγά είναι να φορέσει την φανέλα της εθνικής για πέμπτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και να μπει σε μια κλειστή... λέσχη που περιλαμβάνει τους Λόταρ Ματέους, Αντόνιο Καρμπαχάλ και Τζανλουίτζι Μπουφόν.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε μεγάλη διαμάχη γύρω από τον αρχηγό. Ο σοβαρότερος λόγος για τη συζήτηση είναι μια αμερικανική ομοσπονδιακή έρευνα στην οποία το όνομα του Ράφα Μάρκες εμφανίζεται δίπλα με εκείνα εμπόρων όπλων και ναρκωτικών. Ο Μάρκες είχε μόλις παίξει το 143ο παιχνίδι με την φανέλα του Μεξικού όταν εξερράγη η βόμβα. Η ιστορία είναι πολύ σοβαρή και αφορά 20 άτομα διάσημα στο Μεξικό από τον αθλητισμό, την μουσική, τα σόου. Υπάρχει ο Χουλιόν Αλβάρες, ο οποίος κέρδισε ένα Grammy αλλά και ο διάσημος επιχειρηματίας, Ραούλ Φλόρες Ερνάντες που βρίσκεται στο κέντρο της έρευνας.

Ο Μάρκες παρουσιάστηκε στους ερευνητές για να δώσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων και είπε ότι όλο αυτό ήταν εντελώς ξένο προς εκείνο. Ομως οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να πιστέψουν, επειδή η έρευνα συνεχίζεται και αποκαλύπτει νέα στοιχεία που αφορούν στα ισχυρά καρτέλ των ναρκωτικών των Sinaloa και Jalisco. Ο Μάρκες ανέστειλε τη δραστηριότητά του για λίγες εβδομάδες και συνέχισε να παίζει μόνο όταν προχώρησε η έρευνα.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής του Μεξικού, Κάρλος Οσόριο ξέρει ότι έχει ένα δύσκολο γρίφο. Η εκδοχή να μην καλέσει τον Μάρκες θα ήταν σαν προσβάλλει ένα... μνημείο, ενώ θα έκανε τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι υπάρχει τεκμήριο ενοχής. Ο Μάρκες βρίσκεται στην προεπιλογή των 28, αλλά ο Οσόριο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο El Capitan θα είναι στη Ρωσία.

«Πριν τον καλέσω, ήθελα να του μιλήσω προσωπικά και πήγα στην Γκουανταλαχάρα», είπε ο Οσόριο. «Τον βρήκα σε φόρμα και με κίνητρα. Είναι ένας άνθρωπος της ομάδας, με μια απίστευτη καριέρα και χαρακτηριστικά ενός εξαιρετικού ανθρώπου. Μιλήσαμε ανοιχτά και είναι σαφές ότι θα είναι μαζί μας μόνο εάν οι παράμετροί της και η κατάσταση της μορφής της θα είναι βέλτιστες. Ο Ράφα εργάστηκε σκληρά, πληρώνοντας για έναν προπονητή από την τσέπη του, και αυτό δείχνει πόσο πολύ θέλει να είναι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το Μεξικό δεν έχει έναν παίκτη σαν αυτόν, με την ηγετικές του ικανότητες και το ταλέντο του. Έτσι εάν σήμερα με ρωτάτε αν υπάρχει ένας χώρος για τον Ράφα η απάντησή μου είναι ναι».

Όλα αυτά ακόμα και αν η εφετινή του εμφάνιση δεν ήταν εξαιρετική, αν και δεν έχει παίξει στην εθνική ομάδα για ένα χρόνο, αν υπάρχουν ακόμα φωνές αντίθετες. Ο Οσόριο παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο και ελπίζει ότι El Gran Capitan είναι πραγματικά έτοιμος για τις τελευταίες μάχες του στο γήπεδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ