Φερέιρα: «Γιατί είπα ότι είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός»

Ο Αμπέλ Φερέιρα μίλησε για την πίεση που είχε η ομάδα του για το ματς με τον Ολυμπιακό, αλλά και για το πώς βλέπει από τώρα και στο εξής τη συνέχεια της σεζόν.

Φερέιρα: «Γιατί είπα ότι είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός»

O Αμπέλ Φερέιρα μετά από καιρό είχε κάθε λόγο να χαμογελά με τον τρόπο που ήρθε η νίκη επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο. Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου

Συγχαρητήρια για την ανατροπή, αλλά θα θέλαμε να μας πείτε για ποιο λόγο ο ΠΑΟΚ είναι τόσο ευάλωτος ανασταλτικά στις στατικές φάσεις και όχι τόσο καλός επιθετικά στον ίδιο τομέα;

Δείτε πόσα γκολ έχουμε βάλει στις στατικές φάσεις.

Στα ματς με τον Ολυμπιακό όμως όχι…

Το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Δεν ήμασταν τόσο αποτελεσματικοί σήμερα. Όσοι είμαστε εδώ προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε. Είναι ότι υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα πράγματα δεν βγαίνουν όπως θέλουμε. Είμαστε μία ομάδα που είμαστε καλοί στον τομέα των επιθετικών στατικών φάσεων, αλλά δυστυχώς δεν το βγάλαμε σήμερα και είναι ένα κομμάτι που πρέπει να το δουλέψουμε τις επόμενες μέρες.

Η ψυχή που έβγαλε ο ΠΑΟΚ είναι η αφετηρία για να κάνει ένα ντεμαράζ στο φινάλε της σεζόν;

Κάτι που λέω συνέχεια στους παίκτες είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να εγγυηθούμε αποτελέσματα, αλλά ένα πράγμα που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι μπορεί να μην κερδίζουμε πάντα, αλλά πάντα πρέπει να δίνουμε τα πάντα για να κερδίζουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι κάτι σπάνιο αυτό που έδειξαν οι παίκτες μου μετά το 0-2 και τους αξίζουν συγχαρητήρια και είναι μία καλή απάντηση για όσους έλεγαν ότι τα αποδυτήρια δεν είναι ενωμένα. Το ήθελαν πολύ και περισσότερο από τον αντίπαλο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι σε αυτόν τον πρώτο μου χρόνο στην Ελλάδα, νιώθω μεγάλη περηφάνια για αυτά τα παιδιά και είμαι σίγουρος ότι τόσο εγώ όσο και εκείνοι μαθαίνουμε κάθε μέρα και προσπαθούμε να φτιάξουμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη ομάδα.

Μετά την Ξάνθη είπατε ότι ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερη κατάσταση. Αυτό δεν φάνηκε όμως σήμερα…

Αυτό που είπα όσον αφορά στον Ολυμπιακό το είπα ως υπεράσπιση των παικτών μας και επειδή όλοι έλεγαν ότι υπάρχουν προβλήματα στα αποδυτήρια. Το μοναδικό που είπα και θα το ξαναπώ είναι ότι ο αντίπαλός μας στο πρωτάθλημα μέχρι εκείνο το σημείο είχε μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή του. Αυτό δεν συνέβαινε επειδή είχαμε προβλήματα στα αποδυτήρια, γιατί ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο σεβασμός είναι πάντα ο πρώτος κανόνας στην ομάδα μου. Είναι αυτό που λέω και στα παιδιά μου.

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-2: Δεν άξιζε να χάσει, μπορεί να περάσει (highlights)

Πώς εισπράττετε ενόψει της ρεβάνς και των πλέι οφ το γεγονός ότι υποχρεώσατε τον Ολυμπιακό στην πρώτη του ήττα στην Ελλάδα;

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό. Είναι εύκολο να εξηγήσεις μία νίκη και δύσκολο να εξηγήσεις μία ήττα. Η διαφορά πολλές φορές κρύβεται σε πολύ μικρές λεπτομέρειες, όπως με την Ξάνθη όπου θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Μερικές φορές προσπαθούμε να εξηγήσουμε πράγματα ξεχνώντας ότι κάθε παιχνίδι έχει τη δική του ζωή και πολλές φορές κάποια πράγματα είναι ανεξήγητα. Στο ποδόσφαιρο μόνο έναν τρόπο γνωρίζω για να κερδίσεις αυτοπεποίθηση, είναι το να φέρνεις νίκες. Ήθελα να σημειώσω ότι είδαμε ένα πολύ καλό παιχνίδι σήμερα και για αυτό το λόγο ήρθα στον ΠΑΟΚ.

Έχετε δεχτεί πίεση το τελευταίο διάστημα. Πώς ζείτε αυτή την εμπειρία;

Εμπειρία κερδίζεις μόνο ζώντας καταστάσεις. Κανένας δεν θα αποκτήσει εμπειρία, αν κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του. Οι καλύτεροι προπονητές του κόσμου σίγουρα έχουν περάσει από δύσκολες διαδικασίες για πρώτη φορά και έχουν βιώσει τέτοιες καταστάσεις. Αλλά κάποιος που δουλεύει στον ΠΑΟΚ που παλεύει για τους τίτλους, η πίεση έρχεται από την πρώτη μέρα. Δεν είναι πίεση που νιώθεις ότι μπορεί να πέσω κατηγορία, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος παίκτης ή προπονητής που δεν του αρέσει η πίεση του να κερδίσει τίτλους. Να μάθουμε να ζούμε με αυτήν, να την αποδεχόμαστε και παρόλα αυτά να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε. Οι καλοί καπετάνιοι δεν φαίνονται όταν είναι ήρεμα τα νερά, αλλά σε φουρτουνιασμένα.

Θα ξανακάνετε αλλαγή στον «άσο»;

Θα εξαρτηθεί από τις προπονήσεις. Έχουμε δει φέτος στον ΠΑΟΚ ότι όλοι οι παίκτες έχουν αγωνιστεί. Έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα, έχουμε αλλάξει τους στόπερ, έχουμε αλλάξει τον Μάτος ή τον Ροντρίγκο. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό από τη στιγμή που έχουμε μία μεγάλη σεζόν. Όλοι οι παίκτες χρειάζονται. Παρόλο που γνωρίζω ότι δέχομαι κριτική επειδή βάζω παίκτες να αγωνίζονται σε θέσεις που δεν είναι στις φυσικές τους θέσεις, είδαμε τον Ροντρίγκο να αλλάζει τρεις θέσεις σήμερα. Όταν κερδίζουμε όλα καλά. Είσαι καλός προπονητής και οι παίκτες είναι καλοί. Όταν χάνουμε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν είναι έτσι ούτε στη μία περίπτωση, ούτε στην άλλη. Πάντοτε πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Ή πιστεύουμε ότι ο δρόμος είναι σωστός και χρειάζεται χρόνος ή θα πρέπει να ξεκινάμε από την αρχή.