13+1 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδος με ξένους διαιτητές

Πότε εμφανίστηκε για τελευταία φορά ξένος διαιτητής σε τελικό ελληνικού Κυπέλλου;

13+1 τελικοί Κυπέλλου Ελλάδος με ξένους διαιτητές
Photo Credits: Eurokinissi

Πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις προέκυψαν από την απόφαση να διευθύνει τον αυριανό (12/5) τελικό του Κυπέλλου ο Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν.

Ανατρέχοντας πάντως στην ιστορία, η αναμέτρηση ΑΕΚ – ΠΑΟΚ θα είναι η 14η στην ιστορία που θα εξελιχθεί υπό την επίβλεψη μη Έλληνα ρέφερι.

Ανέκαθεν στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατούσε δυσπιστία ανάμεσα στις προθέσεις των εκάστοτε αντιπάλων. Ανέκαθεν εμφανιζόταν και το φαινόμενο της ξενομανίας με τη λογική ότι «οι ξένοι τα κάνουν όλα καλύτερα από εμάς». Έτσι, άλλες 13 φορές έχει συμβεί η ΕΠΟ να αναζητήσει σε άλλες χώρες τον ιδανικό «άρχοντα» του τελικού.

Η αρχή έγινε το 1956. Η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό στον τελικό. Τη σφυρίχτρα κρατούσε ο Ιταλός Ιτζίνο Ριγκάτο. Την επόμενη χρονιά (Ολυμπιακός – Ηρακλής 2-0) εμφανίστηκε ο Ολλανδός Λίο Χερν και το 1958 (Ολυμπιακός – Δόξα Δράμας 5-1) ο Γιουγκοσλάβος Σάβιτς.

Το 1960 το τρόπαιο διεκδίκησαν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Χρειάστηκαν δύο αγώνες για να προκύψει νικητής (3-0 οι Πειραιώτες στον επαναληπτικό) και η τότε διοίκηση της ΕΠΟ έφερε δύο φορές στην Αθήνα (μία τον Αύγουστο και μία το Σεπτέμβριο) τον Ισπανό Πέρεθ.

Το 1961 (Ολυμπιακός – Πανιώνιος 3-0) διαιτήτευσε ο Ιταλός Τσέζαρε Τζόνι και την επόμενη διετία δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνης στους Ελβετούς. Ο Μελέ είχε την τύχη ή μάλλον την ατυχία να διακόψει λόγω σκότους τον τελικό των «αιωνίων αντιπάλων» και να τραυματίσει τα χέρια του από θραύσματα γυαλιών. Το 1963 (Ολυμπιακός – Πιερικός 3-0) σφύριξε ο Χούμπερ σε πιο ομαλές καταστάσεις…

Το 1965 (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0) ο «άρχων» ήταν Ιταλός και λεγόταν Πιερόνι, ο οποίος επανεμφανίστηκε και το 1967 (Παναθηναϊκός – Πανιώνιος 1-0). Την επομένη σεζόν οι φίλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού (1-0 οι «ερυθρόλευκοι) είδαν ματς υπό την εποπτεία του Ρουμάνου Αουρέλ Μπέντου.

Ακολούθησε η τετραετία του Έλληνα Μίχα (αυτού που έδωσε Κύπελλο στον ΠΑΟ δια του στριψίματος της δεκάρας το 1969) μέχρι το ημερολόγιο να γράψει 1973 (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-0 με διαιτητή τον Βέλγο Λορό). Το 1974 ήταν η σειρά του Ελβετού Χουνγκερμπίχλερ να σφυρίξει σε ελληνικό τελικό (ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 4-3 στα πέναλτι) και το 1975 ο Ιταλός Μενεγκάλι ήταν ο τελευταίος ξένος που βρέθηκε στη χώρα μας για τον ίδιο σκοπό (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0).

Και από τον Μενεγκάλι του 1975 φτάσαμε στον Μπορμπαλάν του 2018...