ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0: Νταμπλ με Άκπομ


Ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΚ 1-0 στον τελικό των... λίγων θεατών στο ΟΑΚΑ και έκανε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του.

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0: Νταμπλ με Άκπομ

Το παιχνίδι κρίθηκε από το υπέροχο γκολ που σημείωσε ο Τσούμπα Άκπομ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Δεν είχε πολλές φάσεις ο τελικός αλλά ο ΠΑΟΚ είχε το μερίδιο του λέοντος και θα μπορούσε να νικήσει με λιγότερο άγχος.
Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ σε τελικό Κυπέλλου, γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο αγώνας δεν είχε καμιά σκιά, δεδομένου ότι ο Γερμανός Σβάιερ- με τη βοήθεια του VAR, έκανε ρεσιτάλ διαιτησίας.

Ο ΠΑΟΚ φάνηκε να πατάει καλύτερα στα πρώτα λεπτά. Κυκλοφόρησε τη μπάλα αλλά δίχως να καταφέρει πολλά πράγματα γιατί η ΑΕΚ ήταν καλά οργανωμένη στην άμυνα. Οι παίκτες του Χιμένεθ πρόσεχαν ιδιαίτερα τον Μπίσεσβαρ και δεν δίσταζαν να σταματήσουν τον Ολλανδό με φάουλ πριν γίνει επικίνδυνος.
Η ΑΕΚ πάντως είχε την πρώτη ευκαιρία στον αγώνα. Στο 6' το γυριστό σουτ του Πόνσε μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα άουτ... Ο ΠΑΟΚ απάντησε στο 9΄: από σέντρα του Γιαννούλη και κεφαλιά του Σάκχοφ ο Άκπομ δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή...
Προοδευτικά η ΑΕΚ όχι μόνο ισορρόπησε τον αγώνα αλλά και πήρε και τον έλεγχο χάρις στο σωστό πρέσινγκ των μεσοεπιθετικών της και την οπισθοχώρηση του ΠΑΟΚ. Τα δυνατά μαρκαρίσματα δεν έλειψαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι Μπάρκας και Βαρέλα και να χρειαστούν πρώτες βοήθειες.
Το παιχνίδι κυλούσε δίχως μεγάλες φάσεις ώσπου στο 36΄ ο Ζαμπά έκανε μια περίφημη ατομική προσπάθεια, ο Άκπομ έπιασε δύσκολο γυριστό σουτ αλλά ο Μπάρκας άπλωσε το κορμί του και απέκρουσε. Στα επόμενα λεπτά η ΑΕΚ ανέβηκε μέτρα στο γήπεδο δίνοντας την ευκαιρία στους Μπακασέτα και Κρίστισιτς και σουτάρουν αλλά η μπάλα στην πρώτη περίπτωση σταμάτησε στα σώματα και στη δεύτερη στον Πασχαλάκη.
Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι οι ομάδες θα πήγαιναν δίχως σκορ στα αποδυτήρια ήρθε το γκολ στις καθυστερήσεις. Ο Πέλκας τρύπησε την άμυνα και ο Ακπόμ με γυριστό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (1-0).
Οι δυο ομάδες επέστρεψαν με διαφορετικούς προσανατολισμούς στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΟΚ να προφυλάξει το γκολ που είχε σημειώσει, η ΑΕΚ για να κυνηγήσει την ισοφάριση. Μόλις στα πρώτα δέκα λεπτά οι αντίπαλοι είχαν από μια ευκαιρία. Όμως ο Πασχαλάκης σταμάτησε τον Πόνσε (52΄) και ο Μπάρκας τον Ζαμπά (54΄).
Η ΑΕΚ καθώς ανοίχτηκε έδωσε χώρους στον ΠΑΟΚ να χτυπήσει στην αντεπίθεση... Και η ίδια, ωστόσο δεν είχε ποικιλία στις επιθέσεις της. Όλες οι σέντρες από το πλάγια είχαν στόχο το κεφάλι του Πόνσε, που ανάμεσα στις συμπληγάδες των Κρέσπο και Βαρέλα ασφυκτιούσε...
Ο Χιμένεθ στο 71΄ άλλαξε τον Μπακασέτα με τον Γκάλο (πέρασε αριστερό μπακ τον Μπακάκη) αλλά οι δυσκολίες στη διάσπαση της άμυνας του ΠΑΟΚ δεν ξεπεράστηκαν. Δοκίμασε τότε τη λύση του Μπογέ (βγάζοντας τον Κρίστισιτς). Ήταν ρίσκο αλλά δεν γινόταν αλλιώς... Δεν του βγήκε καθώς ο Αργεντινός πέρασε απαρατήρητος. Ο ΠΑΟΚ είχε ευκαιρίες για να πετύχει δέυτερο γκολ στο φινάλε...

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

Γήπεδο: ΟΑΚΑ
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0
Σκόρερ: 45+ Άκπομ
Διαιτητής: Σβάιερ (Γερμανία)
ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λέο Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Κάνιας, Σάκχοφ, Λέο Ζαμπά (66’ Λημνιός), Πέλκας (80’ Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (93’ Ίγκανσον), Ακπόμ.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης (80’ Γαλανόπουλος), Χουλτ, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (76’ Μπογέ), Μπακασέτας (71’ Γκάλο), Μάνταλος, Λιβάγια, Πόνσε,