ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Μέρες… στρατιωτικού νόμου λόγω τελικού!

Γιατί επιβλήθηκε απαγόρευση κάθε συνάθροισης στο κέντρο της Αθήνας. Ποιες οι πληροφορίες για διπλά και τριπλά ραντεβού βίας!

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Μέρες… στρατιωτικού νόμου λόγω τελικού!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η απαγόρευση κάθε συνάθροισης, που ανακοίνωσε η αστυνομία, στο κέντρο της Αθήνας αφορά διπλό λόγο, για να μην πω τριπλό και τετραπλό συνδυαστικά! Υπήρχαν πληροφορίες ότι θα έρθουν ΠΑΟΚτζήδες για «παρέλαση», εμψύχωση της ομάδας, επισκέψεις στο ξενοδοχείο της αποστολής και σε συνδέσμους, για λόγους εντυπωσιασμού, αφού «ΠΑΟΚ είμαστε και δεν αφήνουμε την ομάδα πουθενά μόνη».

Ταυτόχρονα όμως υπήρχαν και αιτήματα για ραντεβού από Παναθηναϊκούς σε Ολυμπιακούς, με όλη αυτήν την ένταση που επικρατεί στο μπάσκετ, αλλά και με επεισόδια να έχουν προηγηθεί μεταξύ σκληροπυρηνικών οπαδών και «πεσίματα» σε συνδέσμους, σε πισίνες, σε δρόμους.

Η αστυνομία έμαθε για σχεδιασμούς «ντου» ένθεν κακείθεν, κάθοδο ΠΑΟΚτζήδων, μπλόκα ΑΕΚτζήδων, υπάρχει και σύνδεσμος του ΠΑΟΚ στο κέντρο (έναν έχω επισκεφθεί στο παρελθόν και είχα πάρει συνέντευξη και είχα φωτογραφίσει τον Τάσο τον μασκοφόρο με το τύμπανο. Ήταν «κρυφός» ο σύνδεσμος, πολύ μεγάλος, σε έναν όροφο κτηρίου στο κέντρο, αλλά χωρίς διακριτικά έξω από την αίθουσα).
ΠΑΟΚτζήδες και ΑΕΚτζήδες έχουν προηγούμενα από τους τελικούς τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και από την απώλεια του πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ που το πήρε στα χαρτιά η ΑΕΚ. Όμως προηγούμενα έχουν και οι ΠΑΟΚτζήδες με τους Ολυμπιακούς, αλλά και οι ΑΕΚτζήδες με τους Ολυμπιακούς, ύστερα από πρόσφατα επεισόδια στην εθνική οδό. Και υπάρχει πάντα η βεντέτα μεταξύ Παναθηναϊκών και ΑΕΚτζήδων. Αφήστε δε που παλαιότερα, όταν κατέβαιναν ΠΑΟΚτζήδες στην Αθήνα, υπήρχαν συνενώσεις αντίπαλων οπαδών του λεκανοπεδίου. Έχουν γίνει αυτά, δεν είναι παραμύθια. Και δεν αποκλείεται να ξαναγίνουν όσο δυναμώνει ο ΠΑΟΚ, γίνεται «εξουσία» και προκαλεί.

Το κέντρο μπορούσε να καεί, μύριζε μπαρούτι. Μην ξεχνάμε ότι όταν έγιναν τα αιματηρά επεισόδια στην Παιανία οι Παναθηναϊκοί την είχαν στήσει στους Ολυμπιακούς για πολλή ώρα σε ένα γεφύρι, μάζευαν πολεμοφόδια, όλος ο κόσμος πέρναγε από εκεί και τους έβλεπε, αλλά η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Επίσης οι Ολυμπιακοί με μηχανάκια είχαν διασχίσει κεντρικούς δρόμους για να φτάσουν εκεί, είχαν περάσει όλη τη Συγγρού, αλλά η αστυνομία δεν έκανε τίποτα. Γι’ αυτό τώρα εξέδωσαν απαγόρευση συναθροίσεων, για να σταματήσουν τα σουλάτσα στην Αθήνα και οι επιδρομές. Χαρακτηριστικό της έντασης είναι αυτό που έμαθα: Αν ο διαιτητής Αναστόπουλος ερχόταν στο ΣΕΦ, δεν θα έμπαινε καν στο γήπεδο!

Η απαγόρευση

Η απαγόρευση κάθε δημόσιας συνάθροισης δόθηκε από τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης έως τις 6.00 το πρωί της Κυριακής. Περιλαμβάνει ονόματα οδών που πολλά θυμίζουν εποχές επιβολής απαγορεύσεων συναθροίσεων! Δικτατορίες, κατοχή από κατακτητές. Μάρνη από τη συμβολή της με την οδό 28ης Οκτωβρίου - συνέχεια Καρόλου - πλατεία Καραϊσκάκη - Αχιλλέως - αριστερά Κολωνού - αριστερά Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) - πλατεία Ομονοίας - Σταδίου - αριστερά Εμμανουήλ Μπενάκη - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Ζωοδόχου Πηγής - αριστερά Ανδρέα Μεταξά - δεξιά Σόλωνος - αριστερά Θεμιστοκλέους - δεξιά Ακαδημίας - πλατεία Κάνιγγος - Χαλκοκονδύλη - δεξιά 28ης Οκτωβρίου (μέχρι τη συμβολή με Μάρνη).

Η απόφαση πάρθηκε με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Από τη μια η απόφαση θυμίζει σκοτεινές περιόδους, όμως αν είναι να σωθεί από κάνα μαχαίρωμα νεαρόκοσμος ή να γλιτώσουν περιουσίες ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα, τι να πεις. Το άρθρο 11 του Ελληνικού Συντάγματος και το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατοχυρώνουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Όμως το Σύνταγμα επιτρέπει κατ’ εξαίρεσιν την προληπτική απαγόρευση υπαίθριων μόνο συναθροίσεων και για ορισμένους λόγους, όπως σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τοπικά λόγω σοβαρής διαταραχής της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Λαμβάνεται πάντα με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή. Είναι διοικητική πράξη και απαιτεί ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, όχι απλές υπόνοιες. Η αστυνομία πρέπει να έχει πληροφορίες για σοβαρό κίνδυνο. Γνώμη μου είναι, από το ρεπορτάζ σε εμπλεκόμενα μέρη, ότι καλώς πάρθηκε αυτή η απόφαση, αλλά δεν θα αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Είναι τραγελαφικό το ότι για να γίνει ένας τελικός Κυπέλλου μιας μικρής ποδοσφαιρικής χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, και όχι των μεγαλύτερων συλλόγων στη χώρα, αλλά των τριτοτέταρτων (όπως είναι η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ), αδειάζει όλο το γήπεδο από φιλάθλους και απαγορεύονται για 3 μέρες όλες οι δημόσιες συναθροίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας -ενώ το γήπεδο του τελικού είναι χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο! Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα αρκέσουν αυτά.

Φαντάσου να έπαιζαν οι δικοί μας τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, όπως η Λίβερπουλ με την Τότεναμ, δύο ομάδες από την ίδια χώρα, η μία από την πρωτεύουσα της Αγγλίας -το Λονδίνο- και η άλλη από την επαρχία. Θα έπρεπε να παίξουν σε γήπεδο χωρίς φιλάθλους, χωρίς καν προσκλήσεις, και οι κάτοικοι της πόλης του τελικού να υποχρεωθούν σε εκκένωση της περιοχής.

Ευθύνες έχουν όλοι

Γι’ αυτό το χάλι φταίνε πολλοί, όχι μόνο οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί που έτσι γαλουχήθηκαν. Γι’ αυτό το χάλι φταίνε εμπρηστικές κινήσεις, δηλώσεις, ποστ παραγόντων λεφτάδων τύπου Δημήτρη Γιαννακόπουλου και Γιώργου Σαββίδη, αλλά και Μελισσανίδη -και ο Ολυμπιακός δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Επίσης τεράστια ευθύνη έχει η αστυνομία, η οποία δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Γιατί αν έκανε καλά τη δουλειά της, δεν θα χρειάζονταν αυτά τα μέτρα πανικού. Φυσικά δεν πρόκειται να υποδείξω εγώ ποτέ στην αστυνομία πώς να κάνει τη δουλειά της. Απλώς διαπιστώνω επί χρόνια ότι οι περισσότεροι είναι άσχετοι με το αντικείμενο της οπαδικής βίας.

Ας μαζέψουν πρώτα τους κακομαθημένους παράγοντες που προκαλούν στα σόσιαλ μίντια και κάνουν επίδειξη τσαμπουκά και τρομοκρατίας με τα λεφτά των μπαμπάδων και με τους μπράβους τους, και μετά κάτι μπορεί να γίνει. Και όσο για διάφορους τύπους που γράφουν αηδίες, δεν είναι δικαιολογία ότι εκτελούν εντολές αφεντικών. Αν διαφωνείς δεν το κάνεις -όποιος και να το ζητά.