Η ΕΠΟ τιμωρεί Παπαπέτρου - Δικαίωμα ένστασης ο Παναθηναϊκός

Πώς σχολιάζει η ΕΠΟ το λάθος του Έλληνα διαιτητή. Γιατί οι «πράσινοι» έχουν δικαίωμα για ένσταση και τι μπορούν να κερδίσουν.

Η ΕΠΟ τιμωρεί Παπαπέτρου - Δικαίωμα ένστασης ο Παναθηναϊκός

Η απόφαση του διαιτητή Παπαπέτρου να μην επιτρέψει σε Γιώργο Δώνη και Μάκη Χάβο 4η αλλαγή στον επαναληπτικό αγώνα Παναθηναϊκού και Λαμίας για τη φαση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη από την ΕΠΟ.

Μάλιστα, οι ιθύνοντες της Ομοσπονδίας καθιστούν αποκλειστικά υπαίτιο τον Έλληνα ρεφερί, ενώ για τη λανθασμένη του εκτίμηση αναμένεται να τιμωρηθεί:

«Αναφορικά με το θέμα της εφαρμογής του νέου κανονισμού για την 4η αλλαγή ποδοσφαιριστή στη διάρκεια της παράτασης των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, διευκρινίζει τα εξής:

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) έλαβε την απόφαση για την εφαρμογή της 4ης αλλαγής στην παράταση, και η FIFA την ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2018 και την έθεσε σε ισχύ στους «κανόνες του παιχνιδιού» από την 1η Ιουνίου 2018.

Η FIFA εφάρμοσε για πρώτη φορά την 4η αλλαγή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, τον Ιούνιο του 2018.

Η Ε.Π.Ο., παρότι η εφαρμογή της απόφασης δεν είναι υποχρεωτική για τις εθνικές ομοσπονδίες, βάσει του άρθρου 2 κανόνας 3 των «κανόνων του παιχνιδιού» (έκδοση 2018-19), μετά από πρόταση της Επιτροπής Διοργανώσεων εναρμονίστηκε με τον κανονισμό αυτό, με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της στις 21 Αυγούστου 2018.

Η απόφαση της Ε.Ε. κοινοποιήθηκε με επίσημο έγγραφο την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 22 Αυγούστου 2018, στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, τα Σωματεία που μετέχουν στο Κύπελλο Ελλάδος (με μέριμνα των οικείων Ε.Π.Σ.), τη Διεύθυνση Αγωνιστικού, την Κ.Ε.Δ. και την Πειθαρχική Επιτροπή.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας κ. Σταύρος Τριτσώνης περιέλαβε το νέο κανονισμό στην ύλη του σεμιναρίου για τους Αξιωματούχους Αγώνα Α΄ και Β΄ κατηγορίας, τον Αύγουστο του 2018 στο Καρπενήσι, και Γ΄ κατηγορίας στην Αθήνα.

Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. και η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας εναρμόνισαν άμεσα και με τον προσήκοντα τρόπο τον οικείο κανονισμό με τα διεθνώς κρατούντα.

Η περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης άπτεται των αρμοδιοτήτων της Κ.Ε.Δ».

Γιατί ο Παναθηναϊκός έχει δικαίωμα ένστασης

Ο Παναθηναϊκός έχει το δικαίωμα να καταθέσει ένσταση για την αναμέτρηση του Κυπέλλου, καθώς το σοβαρό λάθος του Παπαπέτρου μπορεί να θεψρηθεί ότι επηρέασε την πορεία του αγώνα.

Σε περίπτωση που οι «πράσινοι» προχωρήσουν σε ένσταση, υπάρχει πιθανότητα να διεξαχθεί ξανά το ματς από την παράταση. Πάντως, προς το παρόν, από την πλευρά του Παναθηναϊκού δεν υπάρχουν σκέψεις για ένσταση.