Ολυμπιακός: Ο στόχος Νο3, στόχος Νο 1

Η ρεβάνς με την Ξάνθη αντίστοιχης σημασίας μέχρι την... πρόκριση, με το κυνήγι του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και τις κόντρες με την Ντιναμό Κιέβου στην Ευρώπη.

Ολυμπιακός: Ο στόχος Νο3, στόχος Νο 1

Στον Ολυμπιακό λένε ότι το πρωτάθλημα θα το κυνηγήσουν μέχρι τέλους επιδιώκοντας νίκες στα δικά τους ματς μέχρι το φινάλε και ό,τι βγει. Με ταυτόχρονο στόχο να διασφαλίσουν τη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης έχουν βγει δημοσίως και δηλώνουν (Καρεμπέ και Μαρτίνς) ότι η φιλοδοξία και το όνειρο για τη φετινή σεζόν φτάνουν μέχρι το Μπακού και τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Σεβαστά όλα αυτά, αλλά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης υπάρχει το Κύπελλο και ένας στόχος που για τον Ολυμπιακό επίσης είναι σοβαρός. Συνεπώς, σε αγωνιστικό επίπεδο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ο Αστέρας και το δύσκολο ματς της Κυριακής ούτε φυσικά ο καυτός Φλεβάρης με τα ντέρμπι και τα ματς με την Ντιναμό Κιέβου. Υπάρχει η φορμαρισμένη Ξάνθη, η οποία δεν έχει χάσει φέτος δύο φορές από τον Ολυμπιακό στο γήπεδό της, αλλά και προέρχεται από θετικά αποτελέσματα και καλές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, απέναντι σε ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και σε Ατρόμητο.

Το 0-0 του πρώτου αγώνα είναι πονηρό αποτέλεσμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην άμυνα, όπως φυσικά και γκολ από την επίθεση. Πολλοί λένε ότι το βασικό μέλημα του Ολυμπιακού είναι να προσέξει πίσω για να μη δεχτεί το γκολ, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη σύμφωνα με την οποία η ομάδα θα πρέπει να αποδώσει όπως στα τελευταία ευρωπαϊκά εντός έδρας παιχνίδια της απέναντι σε Ντουντελάνζ και Μίλαν, να βάλει πολλά γκολ μπροστά στο κοινό της που έχει και πάνω από ένα μήνα να δει στο Καραϊσκάκη την ομάδα, οπότε να εξασφαλίσει την πρόκριση με την παραγωγικότητά της.

Στα λόγια αυτό είναι εύκολο και πολύ πιθανό, στην πράξη χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, καλές δημιουργίες, πολλές τελικές και αποτελεσματικότητα. Εκεί θα κριθεί η έκβαση αυτής της αναμέτρησης, διότι ο πιεστικός, επιθετικός και... με γκολ Ολυμπιακός, θα περάσει. Διαφορετικά, αν το πάει συντηρητικά, να είναι «σφιχτός» πίσω και να σκέφτεται ότι έτσι ή αλλιώς ένα γκολ θα μπει, τότε το πράγμα μπορεί να δυσκολέψει ή να «στραβώσει».

Αυτή είναι η γνώμη μου, βέβαια, σημασία έχει το πλάνο του προπονητή και η διάθεση των ποδοσφαιριστών. Διότι εάν ο Ολυμπιακός παίξει με βάση τις δυνατότητές του και επειδή έχει πολύ καλύτερη ομάδα από την Ξάνθη και από όλες στην Ελλάδα, θα περάσει και άνετα. Εάν έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση και προβλήματα στη διάσπαση της αντίπαλης άμυνας που λογικά θα είναι πολύ κλειστή, τότε το πράγμα μπορεί να αλλάξει. Κι είναι κομβική για τον Ολυμπιακό η πρόκριση στην επόμενη φάση, τόσο για την ουσία, δηλαδή τη συνέχεια της διεκδίκησης μιας κούπας, όσο και για την ψυχολογία ενόψει της συνέχειας του νικηφόρου σερί στο πρωτάθλημα.